Így bukhatod el az adó 1 százalékát

Pénzcentrum
2013. július 29. 15:07

Július 31-ig rendezniük kell az alapítványoknak, közalapítványoknak vagy egyesületeknek (civil szervezeteknek) az esetleges köztartozásukat, ha meg szeretnék kapni a részükre felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékokat. Az szja 1 százaléka nem illeti meg azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2013. augusztus 1. és a "kedvezményezetti státusz" igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, legfeljebb akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a civil szervezet alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti a NAV a kiutalást.

A kedvezményezett (1 százalékban részesülni kívánó) szervezetek 2013. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat legkésőbb 2013. július 31-ig, a 2013. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket legkésőbb annak esedékességéig rendezzék, mivel a lejárt esedékességű köztartozás esetén nem jogosultak a részükre felajánlott 1 százalék összegére.

Az állami adóhatóságnak az a célja, hogy az 1 százalékos felajánlásokra igényt tartó szervezetek megismerjék a kedvezményezetté válás törvényi feltételeit, amelyek közül az egyik fontos feltétel, hogy a felajánlásokat fogadó civil szervezetek időben rendezzék köztartozásukat.

A kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1337A számú adatlap 2013. szeptember 1-jétől lesz letölthető a NAV - www.nav.gov.hu - internetes honlapjáról.

Tavaly 58 200 esetben lett érvénytelen a felajánlás azért, mert a civil szervezet az adót nem fizette meg. A civil szervezetek hibájából tavaly 101 ezer nyilatkozat lett érvénytelen, ezzel 509 millió forintot veszítettek - írta múlt év végén az Index.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett 173 ezer olyan nyilatkozat volt, ami a magánszemély hibája miatt volt érvénytelen, ezzel 880 millió civileknek szánt forint veszett el.
Tavaly 17 ezren a bevallási határidő után küldték el a nyilatkozatukat. A törvény szerint egy civil szervezetnek és egy egyháznak lehet felajánlani egy-egy százalékot, de tavaly 5 ezren voltak, akik két egyháznak, vagy két civil szervezetnek akarták azt felajánlani.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM