25 °C Budapest

Így bukhatod el az adó 1 százalékát

Pénzcentrum
2013. július 29. 15:07

Július 31-ig rendezniük kell az alapítványoknak, közalapítványoknak vagy egyesületeknek (civil szervezeteknek) az esetleges köztartozásukat, ha meg szeretnék kapni a részükre felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékokat. Az szja 1 százaléka nem illeti meg azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2013. augusztus 1. és a "kedvezményezetti státusz" igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, legfeljebb akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a civil szervezet alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti a NAV a kiutalást.

A kedvezményezett (1 százalékban részesülni kívánó) szervezetek 2013. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat legkésőbb 2013. július 31-ig, a 2013. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket legkésőbb annak esedékességéig rendezzék, mivel a lejárt esedékességű köztartozás esetén nem jogosultak a részükre felajánlott 1 százalék összegére.

Az állami adóhatóságnak az a célja, hogy az 1 százalékos felajánlásokra igényt tartó szervezetek megismerjék a kedvezményezetté válás törvényi feltételeit, amelyek közül az egyik fontos feltétel, hogy a felajánlásokat fogadó civil szervezetek időben rendezzék köztartozásukat.

A kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1337A számú adatlap 2013. szeptember 1-jétől lesz letölthető a NAV - www.nav.gov.hu - internetes honlapjáról.

Tavaly 58 200 esetben lett érvénytelen a felajánlás azért, mert a civil szervezet az adót nem fizette meg. A civil szervezetek hibájából tavaly 101 ezer nyilatkozat lett érvénytelen, ezzel 509 millió forintot veszítettek - írta múlt év végén az Index.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett 173 ezer olyan nyilatkozat volt, ami a magánszemély hibája miatt volt érvénytelen, ezzel 880 millió civileknek szánt forint veszett el.
Tavaly 17 ezren a bevallási határidő után küldték el a nyilatkozatukat. A törvény szerint egy civil szervezetnek és egy egyháznak lehet felajánlani egy-egy százalékot, de tavaly 5 ezren voltak, akik két egyháznak, vagy két civil szervezetnek akarták azt felajánlani.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?