21 °C Budapest

Erre vártunk két évig? Így néz ki az egyszámlás utalás

Pénzcentrum
2013. július 19. 12:15

Felcsillant a remény, hogy a közeljövőben már egy összevont utalással fizethetik meg az esedékességük szempontjából összevonható adókötelezettségüket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérdésére küldött válaszaiból. Nagy kérdés, hogy a gyakorlatban ténylegesen mit nyernek majd az adózók. Továbbra is adószámlánként részletezniük kell a befizetendő összegeket, s egy új fizetési rendszerrel is meg kell ismerkedniük. Azt pedig még nem lehet tudni, hogy mennyit spórolnak az átutalási költségen.

Mint azt a hónap elején megírtuk, csalódniuk kellett azoknak a vállalkozásoknak, amelyek arra számítottak, hogy július 1-jétől csökkenthetik banki átutalásaik számát. Az egy hónappal ezelőtt feltett kérdéseinkre - melyek arra irányultak, hogy az adminisztrációs egyszerűsítésként meghirdetett új lehetőség mit jelent a gyakorlatban az adózók számára - most válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely a következő:

Az adózás rendjéről szóló törvény (art.) őszi módosítása 2013. július 1-i hatállyal megteremtette az egyszerűsített elektronikus fizetés lehetőségének törvényi alapját. Az egyszerűsített elektronikus fizetés tartalmilag az egy banki átutalással több adónemben fennálló adófizetési kötelezettség külön jogszabályban meghatározottak szerint történő teljesítésének lehetőségét jelenti a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók (belföldi jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, ideértve az egyéni vállalkozókat) számára.

A részletszabályokat tartalmazó rendeletet a tárca elkészítette, a jogszabályt hamarosan kihirdetik - ígéri az NGM. A NAV az egyszámlás befizetést az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) használatával valósítja meg. Az EFER használatához csatlakozási szerződés megkötése szükséges a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a NAV és a csatlakozni szándékozó pénzintézetek között. Jelenleg a biztonságos működést garantáló 1 hónapos próbaüzemelés zajlik.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók az ügyfélkapun keresztül, az eBEV portálra belépve érhetik el azt a felületet, ahol lehetőségük lesz összeállítani az egyösszegű fizetési tranzakciót. Az adózók adónemenként/adószámlánként rendelkezhetnek a befizetendő összegekről. A rendszer a befizetendő tételek összesítésével "egyösszegű" befizetést képez, melyhez egyedi pénzügyi ügyazonosítót rendel, illetve előállítja a banki fizetési megbízást. Ez a fizetési megbízás az EFER-en keresztül jut el az adózó által kiválasztott bankba, ahol az Internet banki felületen mindent változtatás nélkül jóvá kell hagynia.

Az EFER rendszeren keresztül érkező, ügyazonosítóval rendelkező "egy összeget" a NAV az adózó által előzetesen meghatározottak szerint osztja fel. Az összevont utalások kezelése komoly informatikai fejlesztést igényelt a NAV-nál, melynek végrehajtása már megtörtént.

A tárca hangsúlyozza: az egyszámlás befizetés csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett, olyan adózók számára lesz elérhető, akik/amelyek a pénzforgalmi számláikat EFER-hez csatlakozott pénzintézeteknél vezetik. Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy egyeztetett-e a minisztérium a bankokkal az összevont utalás kérdéséről, és spórolnak-e az adózók az új lehetőséggel.

Vajúdtak a hegyek...

A kormány két évvel ezelőtt bízta meg a nemzetgazdasági minisztert (akkor még Matolcsy Györgyöt), biztosítsa a vállalkozások számára, hogy egyetlen fizetési tranzakcióval teljesíthessék több adó- és járulékfizetési kötelezettségüket, annak érdekében, hogy az új fizetési rendszer által csökkenjen a vállalkozások adóátutalásaira fordított idő és pénz. Matolcsy Györgynek június 30-ig kellett volna az erre vonatkozó szabályokat kidolgoznia - emlékeztet "Az Egyszerű Állam: A vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő középtávú kormányzati program" elnevezésű dokumentum. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyancsak 2011 június vége volt a határideje annak, hogy a vállalkozások adó- és járulékadminisztrációval összefüggő terheinek csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről előterjesztést készítsen a miniszter. A rendelet szerint számlaösszevonásokkal, illetve -megszüntetésekkel a felére kellett volna csökkenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási tevékenységével összefüggő bevételi és beszedési számláinak számát.

Jelenleg 73 különböző számlára kell az adókötelezettségeket teljesíteni. Emellett van egy illetékbeszedési számla, 12 féle támogatás jellegű számla, valamint 5 folyószámlán nem megjelenő számla. Minden hónap 12-e, illetve 20-a olyan határidő, amikor sokféle adókötelezettséget kell teljesíteni. Különösen az egyes negyedéveket követő hónapokban szaporodnak meg a befizetések a különböző adóelőlegek, illetve a negyedéves általános forgalmi adó fizetés miatt. 

Július 20-án (a szombatra eső határidő miatt 22-én, hétfőn) esedékes adóbefizetések:

- Kisvállalati adó előlege
- Biztosítási adó
- Pénzügyi tranzakciós illeték
- Távközlési adó befizetése
- Általános forgalmi adó befizetése
- Kulturális adó
- Társasági adó előleg befizetése (havi és negyedéves kötelezettség is)
- Játékadó befizetése
- A gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultja, illetve a forgalmazó (ideértve a tápszer társadalombiztosítási támogatása iránti kérelmet benyújtót is, ha az nem azonos a tápszer forgalmazójával, akkor a forgalmazót), a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet (ideértve a tápszer nagykereskedelmet folytatót), valamint a gyógyszer-, továbbá a gyógyászati segédeszköz ismertetést végző személyt foglalkoztató fizetési kötelezettsége, illetőleg a gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultjának, illetve a forgalmazónak a Gyftv. 40/A. §-a szerinti fizetési kötelezettsége
- Energiaadó
- Népegészségügyi termékadó befizetése
- A BEV_J01, illetve a BEV_J02 számú bevalláshoz kapcsolódó adók befizetése
- Cégautóadó
- Innovációs járulékelőleg befizetése

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35