21 °C Budapest

Nagyon fontos határidő közeleg, 650 ezer magyart érint

Pénzcentrum
2013. március 18. 14:32

Március 20-a fontos határidő azoknak az adózóknak, akiknek az adóbevallását a munkáltatójuk készíti el. Eddig az időpontig kell átadniuk az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó igazolásokat - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Évről-évre legalább 650 ezer magánszemély dönt úgy, hogy munkáltatóját bízza meg adóbevallása elkészítésével - áll a NAV közleményben. Ez a megállapítás úgy helyes, hogy ennyi adózó van abban a szerencsés helyzetben, hogy élhet a legkényelmesebb adóbevallási lehetőséggel, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak ugyanis nem kötelező eleget tenniük a dolgozók kérésének, szabadon dönthetnek, elkészítik-e az adóbevallásaikat vagy sem. Ez a szabályozás 2006 óta van érvényben.

Azok is választhatják ezt a bevallási módot, akik adókedvezményt érvényesítenek. Ha azt szeretnénk, hogy az adókedvezményeiket figyelembe vegye a munkáltatójuk, március 20-ig át kell adnunk az azokra vonatkozó nyilatkozataikat.

Ezért ügyelni kell arra, hogy a munkáltató tudjon a gyermekek után járó családi adókedvezményről. Ha a munkáltató tavaly év elején nyilatkozott erről, akkor a kedvezményt már az adóelőleg levonásakor is figyelembe vette a munkáltató. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy minden hónapban levonta-e a munkáltató az adókedvezményt. Ha például valaki önkéntes kölcsönös pénztár tagja, akkor az arra vonatkozó rendelkező nyilatkozatát is adja át március 20-ig munkáltatójának.

Ha a munkavállaló szeretné felajánlani adója 1+1%-át, akkor a kiválasztott civil szervezet adószámát, illetőleg egyház (vagy Nemzeti Tehetség Program) technikai számát tartalmazó rendelkező nyilatkozatokat se felejtse el kitölteni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?