27 °C Budapest

Nagyon fontos határidő közeleg, 650 ezer magyart érint

Pénzcentrum
2013. március 18. 14:32

Március 20-a fontos határidő azoknak az adózóknak, akiknek az adóbevallását a munkáltatójuk készíti el. Eddig az időpontig kell átadniuk az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó igazolásokat - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Évről-évre legalább 650 ezer magánszemély dönt úgy, hogy munkáltatóját bízza meg adóbevallása elkészítésével - áll a NAV közleményben. Ez a megállapítás úgy helyes, hogy ennyi adózó van abban a szerencsés helyzetben, hogy élhet a legkényelmesebb adóbevallási lehetőséggel, ha a munkáltató vállalja, hogy elkészíti a magánszemély adóbevallását. A munkáltatóknak ugyanis nem kötelező eleget tenniük a dolgozók kérésének, szabadon dönthetnek, elkészítik-e az adóbevallásaikat vagy sem. Ez a szabályozás 2006 óta van érvényben.

Azok is választhatják ezt a bevallási módot, akik adókedvezményt érvényesítenek. Ha azt szeretnénk, hogy az adókedvezményeiket figyelembe vegye a munkáltatójuk, március 20-ig át kell adnunk az azokra vonatkozó nyilatkozataikat.

Ezért ügyelni kell arra, hogy a munkáltató tudjon a gyermekek után járó családi adókedvezményről. Ha a munkáltató tavaly év elején nyilatkozott erről, akkor a kedvezményt már az adóelőleg levonásakor is figyelembe vette a munkáltató. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy minden hónapban levonta-e a munkáltató az adókedvezményt. Ha például valaki önkéntes kölcsönös pénztár tagja, akkor az arra vonatkozó rendelkező nyilatkozatát is adja át március 20-ig munkáltatójának.

Ha a munkavállaló szeretné felajánlani adója 1+1%-át, akkor a kiválasztott civil szervezet adószámát, illetőleg egyház (vagy Nemzeti Tehetség Program) technikai számát tartalmazó rendelkező nyilatkozatokat se felejtse el kitölteni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?