15 °C Budapest

X-Faktor: le akarják nyúlni Oláh Gergő millióit

Pénzcentrum
2013. március 10. 13:06

A siker árnyoldalát is megtapasztalja Oláh Gergő, amióta megnyerte az X-Faktor 2012-es szériáját. Most, hogy milliomos lett, sokan szeretnék az ő példáját követni, és sok olyan ember is akad, aki úgy döntött, pénzt kérve a fiatalembertől alapozza meg a jövőjét.

"Sajnos szép számmal kapok olyan leveleket, amelyben arra kérnek, hogy mivel én tudom, mi az a szegénység, segítsek nekik és adjak pénzt" - mondta el az énekes a Vasárnapi Blikknek.

Volt, aki azt kérte, egy személyes tárgyamat ajánlja fel licitre, és az abból befolyt összegből támogassa a beteg gyerekét. Ez azonban egészen más, mint amikor direkt pénzt kérnek tőle - ez is gyakran megesik. Mindemellett Oláh Gergő sem tud mindenkinek segíteni - magyarázta a Vasárnapi Blikknek a sztár.

A lap emlékeztet: nem mindenki tudja megfelelően kezelni a gyorsan jött hírnevet és a vele járó milliókat. Talán a legemlékezetesebb az első Big Brother nyertese, Párkányi Évi, aki 16 millió forintot nyert 2002-ben. Állítása szerint a pénz nagy részét kaposvári házuk építésébe ölte, a maradékot pedig felélte. A Csillag Születik nyertesei közül a 2007-es első befutó a csantavéri Utasi Árpi az egyetlen, akinek már alig van a nyereményéből. A kis mesemondó szegény családból indult szerencsét próbálni, a hirtelen jött pénzzel azonban nem tudtak bánni, mára ugyanúgy szegénységben élnek, mint előtte. Utódai, Tabáni István, László Attila és Mészáros János Elek azonban tudatosan osztják be a nyereményüket. Tabáni lakásba fekteti a több mint 10 millió forintját, Mészáros János Elek pedig az első lemezére és az otthoni présházára fordít rengeteg pénzt.

Az X-Faktor korábbi két győztese, Vastag Csaba és Kocsis Tibor szintén jól bánik a pénzzel. Az énekesek még nem fektették be a nyereményüket, de vagyonuk időközben csak kamatozik, hiszen nem sokat kellett költeniük belőle, mert a fellépésekből bőven van bevételük.

Rossz anyagi helyzetben a magyar családok

Nem csoda, hogy sokan fordulnak a sztárokhoz anyagi segítségért: rendkívül borús képet fest a hazai családok jövedelmi viszonyairól a KSH friss összeállítása. A jelentés a jövedelmi adatok bemutatásán túl egy olyan, 2012-es kutatás eredményét is ismerteti, amely az emberek vélekedését vizsgálta az alapvetőnek tekintett szükségletek kielégítéséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összes háztartás csaknem egyhatoda (598 ezer) nem tudta megfelelően fűteni lakását - ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. A háztartások több mint tizede legalább egyszer megcsúszott a közös költség befizetésével.

Az alacsony jövedelem, az élelmiszerek drágulása rányomja a bélyegét az élelmezésre fordított kiadásokra is. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst fogyasszon. A legszegényebbeknél 71,6 százalék (704 ezer fő), az aktív háztartásokban élőknél 27 százalék (1924 ezer fő) ez az arány.

A fenti helyzet láttán valóban luxusnak tűnik a nyaralás és a megtakarítás is. 2012 márciusában a megkérdezett háztartásokban élők több mint kétharmada (6579 ezer fő) nyilatkozott úgy, hogy pénzhiány miatt nem tud elmenni nyaralni évente egyszer, legalább egy hétre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem