35 °C Budapest

X-Faktor: le akarják nyúlni Oláh Gergő millióit

Pénzcentrum
2013. március 10. 13:06

A siker árnyoldalát is megtapasztalja Oláh Gergő, amióta megnyerte az X-Faktor 2012-es szériáját. Most, hogy milliomos lett, sokan szeretnék az ő példáját követni, és sok olyan ember is akad, aki úgy döntött, pénzt kérve a fiatalembertől alapozza meg a jövőjét.

"Sajnos szép számmal kapok olyan leveleket, amelyben arra kérnek, hogy mivel én tudom, mi az a szegénység, segítsek nekik és adjak pénzt" - mondta el az énekes a Vasárnapi Blikknek.

Volt, aki azt kérte, egy személyes tárgyamat ajánlja fel licitre, és az abból befolyt összegből támogassa a beteg gyerekét. Ez azonban egészen más, mint amikor direkt pénzt kérnek tőle - ez is gyakran megesik. Mindemellett Oláh Gergő sem tud mindenkinek segíteni - magyarázta a Vasárnapi Blikknek a sztár.

A lap emlékeztet: nem mindenki tudja megfelelően kezelni a gyorsan jött hírnevet és a vele járó milliókat. Talán a legemlékezetesebb az első Big Brother nyertese, Párkányi Évi, aki 16 millió forintot nyert 2002-ben. Állítása szerint a pénz nagy részét kaposvári házuk építésébe ölte, a maradékot pedig felélte. A Csillag Születik nyertesei közül a 2007-es első befutó a csantavéri Utasi Árpi az egyetlen, akinek már alig van a nyereményéből. A kis mesemondó szegény családból indult szerencsét próbálni, a hirtelen jött pénzzel azonban nem tudtak bánni, mára ugyanúgy szegénységben élnek, mint előtte. Utódai, Tabáni István, László Attila és Mészáros János Elek azonban tudatosan osztják be a nyereményüket. Tabáni lakásba fekteti a több mint 10 millió forintját, Mészáros János Elek pedig az első lemezére és az otthoni présházára fordít rengeteg pénzt.

Az X-Faktor korábbi két győztese, Vastag Csaba és Kocsis Tibor szintén jól bánik a pénzzel. Az énekesek még nem fektették be a nyereményüket, de vagyonuk időközben csak kamatozik, hiszen nem sokat kellett költeniük belőle, mert a fellépésekből bőven van bevételük.

Rossz anyagi helyzetben a magyar családok

Nem csoda, hogy sokan fordulnak a sztárokhoz anyagi segítségért: rendkívül borús képet fest a hazai családok jövedelmi viszonyairól a KSH friss összeállítása. A jelentés a jövedelmi adatok bemutatásán túl egy olyan, 2012-es kutatás eredményét is ismerteti, amely az emberek vélekedését vizsgálta az alapvetőnek tekintett szükségletek kielégítéséről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összes háztartás csaknem egyhatoda (598 ezer) nem tudta megfelelően fűteni lakását - ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. A háztartások több mint tizede legalább egyszer megcsúszott a közös költség befizetésével.

Az alacsony jövedelem, az élelmiszerek drágulása rányomja a bélyegét az élelmezésre fordított kiadásokra is. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst fogyasszon. A legszegényebbeknél 71,6 százalék (704 ezer fő), az aktív háztartásokban élőknél 27 százalék (1924 ezer fő) ez az arány.

A fenti helyzet láttán valóban luxusnak tűnik a nyaralás és a megtakarítás is. 2012 márciusában a megkérdezett háztartásokban élők több mint kétharmada (6579 ezer fő) nyilatkozott úgy, hogy pénzhiány miatt nem tud elmenni nyaralni évente egyszer, legalább egy hétre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50