Jól megszedte magát a TV2 celebnyugdíjasa

Pénzcentrum
2012. október 13. 13:15

Tízmillió forintos gázsiért félretette korábbi utálkozását a tehetségkutató műsorok által "kitermelt" sztárokkal szemben Somló Tamás. Az LGT legendás zenészének az utóbbi időben arról panaszkodott, hogy vadásznia kellett a haknikra, amelyekkel ki tudja egészíteni döbbenetesen alacsony összegű, havi 45 ezer forintos nyugdíját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kevesebb a fellépési lehetőségem, mióta a tehetségkutatókból jött, televíziós népszerűséggel megtámogatott amatőrök előre kerültek a szakmában - magyarázta idén júniusban a Blikknek Somló Tamás. Az LGT legendás zenészét nem a tehetségkutatás ténye zavarta, hanem a műsorok dömpingje, tekintettel arra, hogy a tanult muzsikusoknak is kicsi a magyar piac.

Ezek után elvállalta a TV2 The Voice - Magyarország hangja című legújabb tehetségkutató mesteri székébe történő felkérést a Megasztárban feltűnt Molnár Ferenc Caramel, Mező Misi, a Magna cum Laude zenekar énekese és Malek Andrea mellett. Lapértesülések szerint három hónap alatt - ennyi ideig fut a műsor - fejenként 10 milliós gázsit zsebelhetnek be a mesterek.

Korábban Somló Tamás arról panaszkodott, hogy döbbenetesen alacsony, havi 45 ezer forintos nyugdíjat kap. A jogász végzettséggel is rendelkező zenész szerint az apanázsa segélynek is nevetséges. Véleménye szerint ennél többre lenne jogosult. A probléma az, hogy nem tudja igazolni, a múlt rendszerben a fellépéseket adminisztráló Országos Rendező Iroda (ORI) minden gázsijából levonta a társadalombiztosítást.

"Nem csodálkozom, hogy 45 ezer forintos nyugdíjat állapítottak meg Somló Tamásnak" - nyilatkozta egy korábbi cikkben a Blikknek Bródy János, aki éveken át volt az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke. - Minden eltűnt, ami jól érzékelteti a zűrzavart. Az Illés zenekar frontembere szerint az ORI-nál nem volt általános gyakorlat a tb-levonás, a nyugdíj pedig llampolgári jog volt. Bródy szintén ráfaragott a nyugellátással. - Egyetemet végeztem, és az Illés-klub vezetőjeként a Fővárosi Művelődési Ház alkalmazottja voltam, így a 40 ezer forintos átlag fölött vagyok, de az Illés fénykora nem számított bele a szolgálati időmbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kossuth-díjas élő legenda elmondta, ő sem tudna megélni a nyugdíjából. Úgy véli, egy nyugdíjaskorú szabadúszó zenész akkor lehet anyagi biztonságban, ha slágereket írt.

Tóth Péter Benjámin, az Artisjus szóvivője erre reagálva elmondta, kilencezer szerzőt tartanak számon, ők átlagban havi 40 ezer forint jogdíjat kapnak. Tavaly 365 zenész kapott 1 millió forintnál ma­gasabb jogdíjat. A Blikk információi szerint az évi 100 milliós határt senki sem érte el, és legfeljebb 600 olyan szerző van, aki havonta a minimálbérnek megfelelő összeget, azaz 93 ezer ­forintot kap. Somló Tamás nem ­tartozik közéjük, mert csak négy ­dalban volt társszerző, és ezek közül kettő, az Annyi mindent nem szerettem még és a Gömbölyű dal ­termel bevételt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06