Jól megszedte magát a TV2 celebnyugdíjasa

Pénzcentrum
2012. október 13. 13:15

Tízmillió forintos gázsiért félretette korábbi utálkozását a tehetségkutató műsorok által "kitermelt" sztárokkal szemben Somló Tamás. Az LGT legendás zenészének az utóbbi időben arról panaszkodott, hogy vadásznia kellett a haknikra, amelyekkel ki tudja egészíteni döbbenetesen alacsony összegű, havi 45 ezer forintos nyugdíját.

Kevesebb a fellépési lehetőségem, mióta a tehetségkutatókból jött, televíziós népszerűséggel megtámogatott amatőrök előre kerültek a szakmában - magyarázta idén júniusban a Blikknek Somló Tamás. Az LGT legendás zenészét nem a tehetségkutatás ténye zavarta, hanem a műsorok dömpingje, tekintettel arra, hogy a tanult muzsikusoknak is kicsi a magyar piac.

Ezek után elvállalta a TV2 The Voice - Magyarország hangja című legújabb tehetségkutató mesteri székébe történő felkérést a Megasztárban feltűnt Molnár Ferenc Caramel, Mező Misi, a Magna cum Laude zenekar énekese és Malek Andrea mellett. Lapértesülések szerint három hónap alatt - ennyi ideig fut a műsor - fejenként 10 milliós gázsit zsebelhetnek be a mesterek.

Korábban Somló Tamás arról panaszkodott, hogy döbbenetesen alacsony, havi 45 ezer forintos nyugdíjat kap. A jogász végzettséggel is rendelkező zenész szerint az apanázsa segélynek is nevetséges. Véleménye szerint ennél többre lenne jogosult. A probléma az, hogy nem tudja igazolni, a múlt rendszerben a fellépéseket adminisztráló Országos Rendező Iroda (ORI) minden gázsijából levonta a társadalombiztosítást.

"Nem csodálkozom, hogy 45 ezer forintos nyugdíjat állapítottak meg Somló Tamásnak" - nyilatkozta egy korábbi cikkben a Blikknek Bródy János, aki éveken át volt az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke. - Minden eltűnt, ami jól érzékelteti a zűrzavart. Az Illés zenekar frontembere szerint az ORI-nál nem volt általános gyakorlat a tb-levonás, a nyugdíj pedig llampolgári jog volt. Bródy szintén ráfaragott a nyugellátással. - Egyetemet végeztem, és az Illés-klub vezetőjeként a Fővárosi Művelődési Ház alkalmazottja voltam, így a 40 ezer forintos átlag fölött vagyok, de az Illés fénykora nem számított bele a szolgálati időmbe.

A Kossuth-díjas élő legenda elmondta, ő sem tudna megélni a nyugdíjából. Úgy véli, egy nyugdíjaskorú szabadúszó zenész akkor lehet anyagi biztonságban, ha slágereket írt.

Tóth Péter Benjámin, az Artisjus szóvivője erre reagálva elmondta, kilencezer szerzőt tartanak számon, ők átlagban havi 40 ezer forint jogdíjat kapnak. Tavaly 365 zenész kapott 1 millió forintnál ma­gasabb jogdíjat. A Blikk információi szerint az évi 100 milliós határt senki sem érte el, és legfeljebb 600 olyan szerző van, aki havonta a minimálbérnek megfelelő összeget, azaz 93 ezer ­forintot kap. Somló Tamás nem ­tartozik közéjük, mert csak négy ­dalban volt társszerző, és ezek közül kettő, az Annyi mindent nem szerettem még és a Gömbölyű dal ­termel bevételt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19