1 °C Budapest

Illetékköteles az illeték? Senki se tudja, mi után kell fizetni...

Pénzcentrum
2012. november 26. 10:02

Számos kérdést vet fel a tranzakciós illetékről szóló, meglehetősen "kapkodva" elfogadott jogszabály értelmezése, az érdekeltek jelenleg is azt találgatják, hogyan értelmezhetők a kitételek. Illetékköteles lehet az illeték - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint nem egyértelmű például, hogy a hiteltörlesztés után meg kell-e fizetni az illetéket − hiszen a törvény 7. § (1) bekezése úgy szól, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke "a pénzügyi tranzakciós illeték alapjának 0,2 százaléka, de fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint". Márpedig a kölcsöntörlesztés egyes értelmezések szerint nem fizetési művelet.

Komoly dilemmát jelent, hogy a bankok által a számlákhoz kapcsolt díjak és jutalékok terhelése illetékköteles-e. Ha szigorúan vesszük, hogy ezekben az esetekben is pénzmozgás történik, akkor egyértelmű a fizetési kötelezettség. Más kérdés ugyanakkor, hogy ebben az esetben nemcsak a havi számlavezetési díj számláról való levétele jelent majd illetékfizetési kötelezettséget, hanem például a bankkártyás készpénzfelvétel után felszámított díjra is külön illetékteher kerül. Ebben az esetben az is kérdés, hogy a bank a terhet tovább tudja-e hárítani, illetve ha ezt megteszi, akkor egy újabb tranzakciónak számít-e, amely után ismét illetékfizetési kötelezettség keletkezik. Nem egyértelmű az sem, hogy a készpénzfelvételhez kötődő banki díjterhelés 2 vagy 3 ezrelékes illetékkategóriába esik-e.

A 2 ezrelékes tranzakciós illeték többszörösére rúghat az a teher, amit a biztosítók lesznek kénytelenek vállalni az új szabályozás miatt. A jellemzően kis összegű, rendszeres befizetésekből a biztosítóknak külön kell választani és más-más számlára utalni a jutalékot, a biztosítástechnikai tartalékot és ugyancsak külön tételt jelent majd a kárkifizetések elutalása. Míg a hitelintézeteknek joguk lesz arra, hogy az illetéket a szabályok betartása mellett átterheljék az ügyfélre, a biztosítók számára a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy az adminisztratív költségek ilyen okból történő emelését érvényesíthessék a biztosítás díjában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?