17 °C Budapest

Megszavazta az Országgyűlés a 2013-as adócsomagot

Pénzcentrum
2012. november 19. 20:37

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. Ezzel egyidejűleg eltörölte a parlament a nyugdíjjárulék-fizetési plafont is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A jövő évi adóváltozások azoknak kedveznek, akik havonta bruttó 202 ezer és 1 millió forint között keresnek. Az alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A magánszemélyeket érintő fontos változás az is, hogy 10-ről 14 százalékra emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke. Így 100 forint ilyen jellegű kifizetés  - az 1,19-szeres szorzóval növelt adóalap miatt - jövőre már 136 forintba kerül a munkáltatóknak, szemben az idei 131 forinttal. Kérdéses, hogy a tehernövekedés mellett továbbra is megtartják-e a munkáltatók a béren kívüli juttatásokat.

Szathmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a zárószavazás előtt kijelentette: az adótörvények alapvetően a magyar családok, a magyar kis- és középvállalkozások és az egész nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, és véglegessé teszik az arányos adórendszert. A módosítások valóban a munkát és a teljesítményt állítják az adórendszer középpontjába.

Mindenkit érintő változás továbbá, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke a korábban tervezett 1 helyett 2 ezrelék lesz, míg a készpénzfelvételt 3 ezrelék elvonás terheli majd, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben mégsem csökken a felére 2013-ban a bankadó, amiből 72 milliárd forint többletbevétele származhat az államnak. 

A bankoknak november elsejével kellett közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót.

A bankok részletes kondíciós listájáért KATTINTS! Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A zárószavazás előtti módosító csomag elfogadásával - a kormány döntésének megfelelően - kikerült az önkormányzatok által kivethető helyi adók köréből a közműadó. A kormány múlt pénteken külön törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben a központi költségvetés bevételeit gyarapítja a közművezetékeket terhelő új adó.

Jól járnak jövőre az évi 6 millió forintnál alacsonyabb árbevételű mikrovállalkozások, miután új átalányadózást, a kisadózó vállalkozók tételes adóját választhatják. Javíthatja a kisvállalkozások pénzügyi likviditási helyzetét, hogy választható lesz a pénzforgalmi szemléletű áfabefizetés, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell a forgalmi adót megfizetni, ha a vevő kiegyenlítette a számla ellenértékét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?