Megszavazta az Országgyűlés a 2013-as adócsomagot

Pénzcentrum
2012. november 19. 20:37

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. Ezzel egyidejűleg eltörölte a parlament a nyugdíjjárulék-fizetési plafont is.

A jövő évi adóváltozások azoknak kedveznek, akik havonta bruttó 202 ezer és 1 millió forint között keresnek. Az alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A magánszemélyeket érintő fontos változás az is, hogy 10-ről 14 százalékra emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke. Így 100 forint ilyen jellegű kifizetés  - az 1,19-szeres szorzóval növelt adóalap miatt - jövőre már 136 forintba kerül a munkáltatóknak, szemben az idei 131 forinttal. Kérdéses, hogy a tehernövekedés mellett továbbra is megtartják-e a munkáltatók a béren kívüli juttatásokat.

Szathmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a zárószavazás előtt kijelentette: az adótörvények alapvetően a magyar családok, a magyar kis- és középvállalkozások és az egész nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, és véglegessé teszik az arányos adórendszert. A módosítások valóban a munkát és a teljesítményt állítják az adórendszer középpontjába.

Mindenkit érintő változás továbbá, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke a korábban tervezett 1 helyett 2 ezrelék lesz, míg a készpénzfelvételt 3 ezrelék elvonás terheli majd, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben mégsem csökken a felére 2013-ban a bankadó, amiből 72 milliárd forint többletbevétele származhat az államnak. 

A bankoknak november elsejével kellett közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót.

A bankok részletes kondíciós listájáért KATTINTS! Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

A zárószavazás előtti módosító csomag elfogadásával - a kormány döntésének megfelelően - kikerült az önkormányzatok által kivethető helyi adók köréből a közműadó. A kormány múlt pénteken külön törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben a központi költségvetés bevételeit gyarapítja a közművezetékeket terhelő új adó.

Jól járnak jövőre az évi 6 millió forintnál alacsonyabb árbevételű mikrovállalkozások, miután új átalányadózást, a kisadózó vállalkozók tételes adóját választhatják. Javíthatja a kisvállalkozások pénzügyi likviditási helyzetét, hogy választható lesz a pénzforgalmi szemléletű áfabefizetés, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell a forgalmi adót megfizetni, ha a vevő kiegyenlítette a számla ellenértékét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?