Hatalmas bukta a pesti lakáspiacon: szenvednek a külső kerületek

Pénzcentrum
2012. november 23. 17:31

Közismert tény, hogy az elmúlt pár évben az ingatlanpiaci forgalom töredéke a válság előttinek. Ez az esés azonban nem egyformán érintette a főváros kerületeit, hiszen míg az egyik kerületben a korábbi forgalmának közel 60 százalékát tudja ma is, addig van ahol a negyedénél is kevesebbre képes - áll a Duna House elemzésében.

Hogy melyik kerület mekkora ingatlanforgalmat produkál, arra a legegyszerűbb számítás, ha az adott kerületben található ingatlanok számát és az ott létrejött adás-vételek darabszámát vesszük alapul. 2007-ben országosan 190 ezer tranzakció zajlott, ebből 60 ezer jutott Budapestre. Ebben az évben például a VI., VII., VIII. kerületek nagyjából minden tízedik lakása új gazdára talált, míg a szomszédos V. kerületben ez csak 33-ból egyre igaz.


2011-re 88 ezerre zuhant az országos tranzakciószám, amelyből 24 ezer esett a fővárosra. Ha a fenti egyszerű számítást a 2011-es adatokra is elvégezzük, a sorrendben nagy változást nem tapasztalunk, de látható a forgalombeli óriási különbség. A belvárosban ekkor már nem cserél gazdát minden tízedik lakás, hanem csak 25-ből egy, és a dél-pesti kerületekben is minden századik ingatlan talál csak új tulajdonosra.


A két adatsor összehasonlítása lehetőséget ad arra, hogy rangsorba állítsuk a kerületeket a korábbi forgalmukhoz képest történt piacvesztésük szerint. Ekkor kiderül, hogy az amúgy lakásállományához mérten kis százalékban tulajdonost cserélő V. kerület esetében történt a legkisebb változás, hiszen a 2007-es forgalmának 57 százalékát bonyolította 2011-ben is, míg a legnagyobb vesztes XVII. kerület a korábbinak csupán 23 százalékára volt képes.


A korábbi forgalmának legnagyobb arányú veszteségét a pesti külső kerületek és a főváros déli szektora szenvedte el (sötét tónussal az alábbi térképen). A belső kerületek és Buda legnagyobb része azonban közel a fele forgalmát tudja még most is a korábbinak, ami ugyan így is drámainak hangzik, mégis másfél-kétszerese az igazi vesztes kerületekének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?