Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Pénzcentrum
2012. november 5. 05:27

Lesz még ingyenes bankszámla és lehet nagyon olcsón bankolni 2013-tól is. De már sokkal jobban oda kell figyelnünk, hol tartjuk a pénzünket. November elsejével kellett a bankoknak közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót, így akik nem váltanak időben meglepődhetnek a januári számlakivonatukon.

Pénzcentrum vélemény
Nem érdemes a bankokat hibáztatni, nem várhattunk mást. A 2013-ban is az idei szinten tartott bankadó, a sok éves veszteségek és a végtörlesztés után már kevés mozgástere maradt a bankoknak, hogy ők maguk nyeljék be a tranzakciós illetéket.

Ha nem változtatnánk 2013-ban pénzügyi szokásainkon, akkor több ezer forinttal nőhetne havonta a folyószámlánkhoz kapcsolódó költségünk. Épp ezért az eddigi folyószámlakörképeinkhez képest több ponton is változtattunk a feltételeken. A készpénzfelvételt fogja a legnagyobb illeték terhelni, háromezrelékes mértéke miatt érdemesebb inkább mindenhol kártyával fizetni. Összehasonlításunkban tehát egy darab készpénzfelvétellel számoltunk alapesetben. A jobb összehasonlíthatóság kedvéért több utaláshoz kapcsolódó tételt is azonos összeggel számoltunk. Díjakra vonatkozó 2013-tól érvényes táblázatunkból tehát mindenki összehasonlíthatja a legnagyobb 11 bank ajánlatait és remélhetőleg a magának megfelelőt is könnyen megtalálja. /Nagyításhoz kattints a képre!/

A legérdekesebb változásokra az eddig ingyenes vagy közel nulla forintos bankszámlacsomagok esetében számítottunk. Ezért a nettó legalább 150 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezőknek szánt folyószámlacsomagokat vettük most csak számításba. A legtöbb bank ezt akár több jóváírásból is elfogadja, ezért a kisebb jövedelmű, de több keresővel rendelkező családoknak is alternatíva lehet egy hasonló díjcsomag. A teljes költségeket 250 ezer forint havi költés mellett számoltuk ki.

A könnyebb összehasonlítás kedvéért több feltétel mellett is összegeztük az eredményeket, 2013-tól tehát ennyibe kerül majd egy folyószámla havonta:

Egyedül a K&H banknál maradt ingyenes számlacsomag. A 150 ezer forintos havi jóváírás felett elérhető Zéró esetén se az utalás, se a készpénzfelvét díja nem fog változni januárban. Az ingyenes kártyának köszönhetően csak akkor kell fizetnünk, ha idegen ATM-et kényszerülünk használni vagy sms értesítést kérünk.

Az AXA-nál is szinte minden maradt a régiben. Ingyenes utalás miatt miatt sokan továbbra is szívesen tarthatják itt a pénzüket, hiszen a KamatHozó számla adja a legjobb látra szóló kamatot a mezőnyben, 4,5 százalékot évente.

Hasonló trükköktől mentes jó alternatívát kínálhatnak továbbra is a Citibank, Erste, FHB, Raiffeisen és Unicredit bankszámlái, melyek mind másféle árazást követnek, de bárhol megúszható néhány száz forintból a havi kötelező pénzügyi műveletek egy kis odafigyeléssel. A Citi ugyan teljes egészében áthárítja a tranzakciós díjat, így a nagyobb pénzmozgások esetén már magas költségekre lehet számítani, de példánkban így is az egyik legolcsóbb maradt. Az Ersténél ugyan van kártyadíj és a készpénzfelvét sem olcsó, de a továbbra is ingyenes tranzakciók miatt kiszámítható terhet jelenthet. Az FHB és a Raiffeisen a tranzakciós illeték felét terheli csak az ügyfelekre, és a készpénzfelvét egységesen 40-45 forint minden esetben, sőt egyszer egy idegen banki ATM használatot el is enged az FHB. Ezzel némileg hibride a két másik bank ajánlatának az FHB Aktív és az Erste SzuperNulla számlája.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Unicreditről már nem kell hosszan írnunk, hiszen a változások már október 15-től élnek, mi is részletesen foglalkoztunk velük korábbi cikkünkben.

A kártyás vásárlás több helyen is ingyenes maradt. Az MKB és a Budapest Bank viszont teljes egészében áthárítja a kártyás vásárlások után keletkező illetéket is az ügyfeleire, a Raiffeisen és az FHB csak a felét, míg a többi bank ezeket a költségeket benyelik. Ez utóbbival a bankok maguk is próbálják a drágább készpénzhasználatról a kártyás fizetés felé terelni ügyfeleiket.

Nem mindegy hol tartjuk és mennyiért pénzünket. 2013-től még inkább oda kell majd figyelnünk erre és saját magunkhoz legjobb illő számlacsomagot keresnünk, mellyel a jelenlegi szinten tarthatóak költségeink. Cikkünkben a 11 legnagyobb bank ajánlatait hasonlítottuk össze, ezek mellett a kisebb bankok ajánlatait is érdemes lehet figyelembe venni számlavezető bankunk kiválasztásakor, hiszen több esetben kedvező ajánlatokat kaphatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?