8 °C Budapest

Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Pénzcentrum
2012. november 5. 05:27

Lesz még ingyenes bankszámla és lehet nagyon olcsón bankolni 2013-tól is. De már sokkal jobban oda kell figyelnünk, hol tartjuk a pénzünket. November elsejével kellett a bankoknak közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót, így akik nem váltanak időben meglepődhetnek a januári számlakivonatukon.

Pénzcentrum vélemény
Nem érdemes a bankokat hibáztatni, nem várhattunk mást. A 2013-ban is az idei szinten tartott bankadó, a sok éves veszteségek és a végtörlesztés után már kevés mozgástere maradt a bankoknak, hogy ők maguk nyeljék be a tranzakciós illetéket.

Ha nem változtatnánk 2013-ban pénzügyi szokásainkon, akkor több ezer forinttal nőhetne havonta a folyószámlánkhoz kapcsolódó költségünk. Épp ezért az eddigi folyószámlakörképeinkhez képest több ponton is változtattunk a feltételeken. A készpénzfelvételt fogja a legnagyobb illeték terhelni, háromezrelékes mértéke miatt érdemesebb inkább mindenhol kártyával fizetni. Összehasonlításunkban tehát egy darab készpénzfelvétellel számoltunk alapesetben. A jobb összehasonlíthatóság kedvéért több utaláshoz kapcsolódó tételt is azonos összeggel számoltunk. Díjakra vonatkozó 2013-tól érvényes táblázatunkból tehát mindenki összehasonlíthatja a legnagyobb 11 bank ajánlatait és remélhetőleg a magának megfelelőt is könnyen megtalálja. /Nagyításhoz kattints a képre!/

A legérdekesebb változásokra az eddig ingyenes vagy közel nulla forintos bankszámlacsomagok esetében számítottunk. Ezért a nettó legalább 150 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezőknek szánt folyószámlacsomagokat vettük most csak számításba. A legtöbb bank ezt akár több jóváírásból is elfogadja, ezért a kisebb jövedelmű, de több keresővel rendelkező családoknak is alternatíva lehet egy hasonló díjcsomag. A teljes költségeket 250 ezer forint havi költés mellett számoltuk ki.

A könnyebb összehasonlítás kedvéért több feltétel mellett is összegeztük az eredményeket, 2013-tól tehát ennyibe kerül majd egy folyószámla havonta:

Egyedül a K&H banknál maradt ingyenes számlacsomag. A 150 ezer forintos havi jóváírás felett elérhető Zéró esetén se az utalás, se a készpénzfelvét díja nem fog változni januárban. Az ingyenes kártyának köszönhetően csak akkor kell fizetnünk, ha idegen ATM-et kényszerülünk használni vagy sms értesítést kérünk.

Az AXA-nál is szinte minden maradt a régiben. Ingyenes utalás miatt miatt sokan továbbra is szívesen tarthatják itt a pénzüket, hiszen a KamatHozó számla adja a legjobb látra szóló kamatot a mezőnyben, 4,5 százalékot évente.

Hasonló trükköktől mentes jó alternatívát kínálhatnak továbbra is a Citibank, Erste, FHB, Raiffeisen és Unicredit bankszámlái, melyek mind másféle árazást követnek, de bárhol megúszható néhány száz forintból a havi kötelező pénzügyi műveletek egy kis odafigyeléssel. A Citi ugyan teljes egészében áthárítja a tranzakciós díjat, így a nagyobb pénzmozgások esetén már magas költségekre lehet számítani, de példánkban így is az egyik legolcsóbb maradt. Az Ersténél ugyan van kártyadíj és a készpénzfelvét sem olcsó, de a továbbra is ingyenes tranzakciók miatt kiszámítható terhet jelenthet. Az FHB és a Raiffeisen a tranzakciós illeték felét terheli csak az ügyfelekre, és a készpénzfelvét egységesen 40-45 forint minden esetben, sőt egyszer egy idegen banki ATM használatot el is enged az FHB. Ezzel némileg hibride a két másik bank ajánlatának az FHB Aktív és az Erste SzuperNulla számlája.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Unicreditről már nem kell hosszan írnunk, hiszen a változások már október 15-től élnek, mi is részletesen foglalkoztunk velük korábbi cikkünkben.

A kártyás vásárlás több helyen is ingyenes maradt. Az MKB és a Budapest Bank viszont teljes egészében áthárítja a kártyás vásárlások után keletkező illetéket is az ügyfeleire, a Raiffeisen és az FHB csak a felét, míg a többi bank ezeket a költségeket benyelik. Ez utóbbival a bankok maguk is próbálják a drágább készpénzhasználatról a kártyás fizetés felé terelni ügyfeleiket.

Nem mindegy hol tartjuk és mennyiért pénzünket. 2013-től még inkább oda kell majd figyelnünk erre és saját magunkhoz legjobb illő számlacsomagot keresnünk, mellyel a jelenlegi szinten tarthatóak költségeink. Cikkünkben a 11 legnagyobb bank ajánlatait hasonlítottuk össze, ezek mellett a kisebb bankok ajánlatait is érdemes lehet figyelembe venni számlavezető bankunk kiválasztásakor, hiszen több esetben kedvező ajánlatokat kaphatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 11:28
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?