8 °C Budapest

Kész az adócsomag: nincs kedvezmény az alsó középosztálynak

Pénzcentrum
2012. október 12. 20:26

Végleg eldöntötte a kormány: megszűnik a szuperbruttó és jövőre sem éreznek semmit az adócsökkentésből az alacsonyabb keresetűek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az egyes adótörvényeket módosító javaslatot. A kormany.hu-n olvasható közlemény szerint a megfogalmazott a 2013. évre javasolt adóváltozások fókuszában a következő célok állnak:

- arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer megszilárdítása,
- gyermekvállalás ösztönzése az adórendszeren keresztül,
- a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslása,
- egységes adórendszer kialakítása,
- Illetékkulcs-rendszer átalakítása,
- vállalkozói környezet, versenyképesség javítása, befektetések ösztönzése,
- az adózói adminisztrációs terhek, az adó- és vámhatósági adminisztráció csökkentése,
- az adómorál erősítése,
- az adónorma hatékonyságának, egyértelműségének javítása.

Egykulcsos szja

2013. január elsejétől megvalósul Magyarországon az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadózás, a magánszemély valamennyi jövedelmére egységesen 16 százalék lesz az adó. Azaz megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) intézménye.

Étkezési utalvány vendéglátóknak

A kormány javaslata szerint 2013-tól a munkáltató abban az esetben is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha a munkahelyi étkezőhely külsős személyek számára is nyitva áll. Ezáltal az étkezőhellyel rendelkező munkáltató további 12 500 forinttal támogathatja munkavállalói étkezését kedvezményesen, havonta.

Adómentesen fizethető biztosítás

A javaslat szerint azért, hogy a magánszemélyeket az öngondoskodásban segítse, a kockázati biztosítás - az olyan élet-, baleset- és betegségbiztosítás, amelynek sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs - munkáltató által fizetett díja adómentes. Ugyanakkor a megtakarítási típusú biztosítások esetében a biztosítás munkáltató által fizetett díja a díjfizetés időpontjában adókötelessé válik.

Ez a javaslat az úgynevezett teljes életre (halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások esetében jelent változást: az említett biztosításokba a munkáltató által fizetett összeg a befizetéskor, és nem a biztosítás visszavásárlásakor válik adókötelessé.

A javaslat kezdeményezi továbbá, hogy a munkáltató által a magánszemély javára megtakarítási jelleggel kötött életbiztosítások díja ne a magánszemély jövedelmeként adózzon, hanem azután - alacsony adminisztráció mellett - a munkáltató teljesítse az adókötelezettséget (a jövedelem 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t fizet).

Emelkedik a minimum egészségbiztosítási járulék

A kormány javaslata szerint a nem biztosítottak (például nagykorú eltartottak) által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék az infláció mértékével emelkedik, havi 6390 forintról 6660 forintra.

Az előadóművészek támogatása

Az Európai Bizottság elfogadta a kormány által kidolgozott kulturális célú támogatási programot. Az elfogadás azzal a következménnyel jár, hogy a nyilvántartott előadó-művészeti szervezetek támogatói, a támogatott előadó-művészeti szervezet jegybevételének 80%-áig társasági adókedvezményt vehetnek igénybe.

Helyi adókról szóló információs adatbázis

Az egyes településeken jellemző helyi adókról szóló átlátható tájékoztatás érdekében létrejönne egy Magyar Államkincstár által működtetett adatbázis. A 2013. január 1-jétől működő havonta frissülő adatbázis valamennyi önkormányzat vonatkozásában tartalmazná a településen működtetett helyi adónemekre vonatkozó, az adóalanyok számára fontos adózási információkat, azaz azt, hogy milyen adónemek működnek a településen, mekkora adómértékkel, illetve létezik-e bármely rendeleti adómentesség vagy adókedvezmény.

Emellett az adatbázis naprakészen tartalmazná az egyes adóhatóságok elérhetőségi információit (az önkormányzat honlapjának címét, valamint egy olyan telefonszámot, e-mail címet és levelezési címet, melynek az adóhatósággal való kapcsolatfelvételre szolgál) is. A javaslat szerint a kincstári adatbázis adatokkal történő feltöltése az önkormányzati adóhatóságok kötelezettsége.

Két kulcs az illetékre

A kormány az illetékrendszer egyszerűsítése érdekében az öröklési és ajándékozási illeték nemekben alkalmazott 18-18 darab adókulcs helyett két illetékkulcs bevezetését javasolja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A javaslat elfogadása esetén az általános illetékmérték 18 %, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes illetékmérték 9 % lenne.

Ezáltal az öröklési, illetve ajándékozási illeték kiszabásakor már sem a szerzett vagyon, sem a rokonsági kapcsolat nem bír relevanciával, ugyanakkor az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak.

Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése mentesül az illeték alól.

Egykulcsos vagyonszerzési illeték

A visszterhes vagyonszerzések esetében a korábbi két kulcsos (4 millió forintig 2 %, felette 4 %) rendszert a kormány javasolja egy kulcsossá alakítani. Az illeték általános mértéke 4 % lenne.

Alacsonyabb lakásszerzési illeték fiataloknak

A fiatalok esetén csökkenne a lakásszerzési illeték. 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kellene megfizetniük, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot.

Egy utalással való adófizetés több adónemre

A javaslat megteremti a különböző adófizetési kötelezettségek egyetlen utalással való megfizetésének lehetőségét, a részlet szabályokat rendeleti szint fogja tartalmazni.

Egyszerűsödik az egyszerűsített szja bevallás

Amennyiben az adóhatóság által elkészített egyszerűsített bevallással egyetért az adózó, nem kell majd aláírva visszaküldeni.

Elemzéseink a témában:

Ki jár jól 2013-ban? Így adózunk jövőre
Megdöbbentő tények: óriási adomány a gazdag családoknak

Több pénzt szeretnél? Így lehetne magasabb jövőre a fizetésed

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm