Lecsap a tranzakciós adó: megszűnnek az ingyenes számlák?

Pénzcentrum
2012. október 10. 05:37

Nem lehet kérdéses, nekünk is meg kell fizetni a tranzakciós adó jelentős részét. A bankok elmúlt évekbeli helyzetéből kiindulva biztosan nem tudják teljes egészében benyelni a 2013-tól esedékes pénzügyi tranzakciós adót (illetéket). Véleményünk szerint ennek is köze lehet az Unicredit Bank döntéséhez, miszerint több eddig ingyenes számlaszolgáltatás fizetőssé válik hétfőtől.


Az Unicredit Bank honlapján október 9-én még megtalálható hirdetés

Az Unicredit Bank Bónusz számlacsomagjával rendelkezők október 15-től kezdődően szinte biztosan többet fizethetnek majd. Az eddig ingyenes bankon kívüli utalások ezentúl 128, az eddig ugyancsak ingyenes csoportos beszedési megbízások és állandó forintátutalások 40, illetve 70 forintba kerülnek október 15-től kezdődően. A havi kétszeri költségmentes idegen ATM-használat is egyre csökken.

A bank többi számlacsomagjának díjai is jelentősen változnak, mindegyiknél lesz utaláshoz kapcsolt díj és az ingyenes idegen ATM-használat több esetben teljesen meg is szűnik.

Megkérdeztük a hitelintézetet is, hogy miért volt szükség a díjak emelésére. Válaszukban elmondták, az emelésre olyan területeken került sor, amelyeken az elmúlt évben semmiféle díjváltozás nem történt, miközben természetesen számos változás volt a pénzügyi, gazdasági környezetben. A díjváltozások mindenben megfelelnek a jogi elvárásoknak és követelményeknek, valamint reagálnak a piaci versenyhelyzet alakulására.

Bár közvetlenül a bank nem említi a gazdasági és pénzügyi események között a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, de a Pénzcentrum.hu véleménye szerint az időzítésből lehet arra következtetni, hogy valamiképpen a két dolognak van köze egymáshoz. 

Változások teljes listája itt! 

Így is olcsón megússzuk

A számokkal eljátszva láthatjuk, hogy a bank nem minden költséget terhel át az ügyfelekre. Mivel a Bónusz számla leginkább a 150 ezer forint feletti keresetűeknek ajánlott a legtöbb ügyfél havonta többet költ vagy utal el számlájáról, mint 128 000 forint, mely után fizetendő tranzakciós adót épp csak fedezi egy idegen banki utalás. Ekkor még az ingyenes készpénzfelvételről nem is beszéltünk, amely összege után 3 ezreléket fizet majd a bank. (3 ingyenes készpénzfelvétel lehetséges a Bónusz számlacsomaggal, amely 1 idegen és 2 saját ATM használatot jelent.)

 

Egy a feltételezésünk szerint átlagosnak mondható ügyfél esetén a bank a tranzakciós illeték harmadát nyeli be!


Figyelmes számlahasználat mellett a ténylegesen megfizetett tranzakciós illetéknél jóval kevesebbet fizethet meg az ügyfél, ami a banknak plusz költséget jelenthet a jelenlegi állapotokhoz képest. Ennek egyik oka az is, hogy a kártyás fizetésekkor is fizetni kell tranzakciós díjat, de ez továbbra is ingyenes. Érdemes tehát erre átalva rendezni költségeinket, akár közüzemi díjakat is lehet így fizetni a netes számlarendszereken keresztül. Kérdés viszont az, hogy milyen további változásokat eszközöl a bank, hiszen ezen két hónappal az október 15-e előtt jelentette be a fent felsorolt költségmódosításokat, amikor még ismeretlen volt Matolcsy által bejelentett tranzakciós adó emelés ötlete.

>>Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét>>

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A többi hitelintézet is hasonló lépésre kényszerülhet a következő időszakban, különösen a tranzakciós adó 3 ezrelékre növelése készpénzfelvétel esetén terhelheti meg az ingyenes szolgáltatást nyújtó bankokat. Még a Matolcsy véleménye szerint is áthárítható lesz a készpénzfelvételkor keletkezett illeték, bár az előzetes tárgyalások alapján ennek mértékét 50 százalékosra becsülte.

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Könnyen változhatnak a díjak

Szinte szabadon változtathatják meg a már meglévő számlaszerződések esetén is díjaikat a bankok. A hitelintézeti törvény értelmében a kamaton felül nem rendszeresen fizetendő egyéb díjat, költséget a pénzügyi intézmény már megkötött szerződések vonatkozásában évente legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékében emelheti. Már ez is önmagában 5 százalék fölötti áremelést tesz lehetővé a bankok számára, de további lehetőséget jelentenek nekik az ingyenes számlák és a nem rendszeres díjak, melyek költsége szabadon változtatható.

Pénzcentrum vélemény
Min érdemes változtatni a bankoknak

A készpénzfelvételre vonatkozólag megnövelt tranzakciós adó elterelhet bennünket a készpénzhasználat felől az elektronikus ügyintézés és a kártyahasználat irányába. A Pénzcentrum.hu véleménye szerint a fogyasztóknak az lenne a leginkább érdeke, hogy az áthárított tranzakciós adó a készpénzfelvételt terhelje minél nagyobb mértékben. Hiszen így könnyebben elkerülhető lenne a a magas díjtétel aktívabb kártyahasználattal és az átlagos banki költségek is kisebb mértékben növekedhetnének.

Abban az esetben, ha rejtett költségek jelennek meg, melyek egyáltalán vagy csak részben kapcsolódnak a készpénzhasználathoz, akkor összességében ráfizethetnek az ügyfelek. Hasonló helyzet alakulhatna ki, mint a sárga csekkes fizetés esetén, melynek látszólagos ingyenessége óriási költségekkel jár a postai szolgáltatásokat egyáltalán nem is használó ügyfelek terhére is.

Két hónappal az esedékesség előtt kell a számlacsomag díjainak változásáról értesíteni ügyfeleiket a hitelintézeteknek. A november elején várható hirdetményeket mindenképp érdemes megvárni azoknak, akik most készülnek folyószámlacsomagot váltani.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm