1 °C Budapest

Könnyű kirúgni a kisgyermekes anyákat

Pénzcentrum
2012. október 11. 12:02

Védtelenek a munkába visszatérni kívánó kismamák - állítják tapasztalataik alapján a szakszervezetek. Mint arra korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, az idén július elsejétől hatályos új munka törvénykönyve szerint akár aznap fel lehet mondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyáknak, illetve a gyermeküket egyedül nevelő apáknak, amikor újra munkába állnak. A jövő januártól biztosított járulékkedvezmények ugyan három évig vonzóvá tehetik a kisgyermekesek foglalkoztatását, a szakszervezetek azt tapasztalják, hogy a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak kisgyermekes anyákat, mondván: "csak a probléma van velük".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Felmérések szerint a magyar gyermekek fele él olyan háztartásban, ahol az anya főállásban dolgozik, és közel ugyanennyien olyanban, ahol az anya egyáltalán nem dolgozik. Míg azonban az előbbiek 7 százaléka, addig az utóbbiak közel harmada szegény. Összességében a szegénységben élő gyermekek háromnegyede él olyan családban, ahol az anya inaktív.

A munkába visszatérő kisgyermekes anyák azonnali védelmét követeli a kormánytól a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). Mint arra a Pénzcentrum.hu áprilisban felhívta a figyelmet, az új munka törvénykönyve felemás védelemben részesíti a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelőket. A korábban hatályos szabályok szerint egyáltalán nem lehetett felmondani a fizetés nélküli szabadságukról visszatérő munkavállalóknak a gyermekük 3 éves koráig. Ugyan az új jogszabály szerint is alapesetben védettséget élveznek az érintettek, ellenben számos okot tartalmaz, amelyre könnyedén hivatkozhatnak a munkáltatók, ha meg akarnak válni kisgyermekes dolgozójuktól.

A munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is meg lehet szüntetni az érintettek munkaviszonyát. Ehhez nem kell más, mint hogy a munkáltató bebizonyítsa, a munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy az, hogy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítsa. Az esetek nagy részében azonban a munkáltatók nem magyarázkodnak, egyszerűen csak arra hivatkoznak, hogy a gazdasági válság miatt átszervezték a céget, és már nincs szükség a korábbi munkatársakra.

Azonnali hatállyal is fel lehet mondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyáknak, illetve a gyermeküket egyedül nevelő apáknak. A munkáltatónak azt kell bizonyítania, hogy az érintettek szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegik a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségüket, vagy olyan magatartást tanúsítanak, amely lehetetlenné teszi a munkaviszonyuk fenntartását. Utóbbi kategóriába szinte bármi beletartozhat.

A várandós nők is csak akkor élveznek védettséget, ha a felmondás közlése előtt értesítették az állapotukról a munkáltatót. Ezt mindenképpen érdemes írásban megtenni, és igazoltatni a tudomásul vételét a munkáltatóval. Ugyanez vonatkozik az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés alatt állókra is. Utóbbi körnél ráadásul jelentős szigorítás, hogy a felmondási védelem csak az eljárás megkezdésétől számított 6 hónapig illeti meg az érintetteket.

Az új munka törvénykönyve lehetőséget ad arra, hogy kollektív szerződés a munkavállalók javára bővítse a felmondási tilalmak körét. A VDSZ azonban eddig egyetlen esetben sem látott arra példát, hogy a munkáltatók kollektív szerződéses ajánlatukban ezt szorgalmazták volna, vagy átemelték volna a korábbi törvényben megfogalmazott tilalmakat. A szakszervezet tapasztalatai szerint a 3 év alatti gyermekkel rendelkező, de dolgozó munkavállalót semmi sem védi munkaviszonya megszüntetésétől, illetve a munkahelyére visszatérni kívánó munkavállalót, ha megszünteti a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot.

A kismamák munkaviszonyának korlátozástól mentes felmondhatósága rendkívül hátrányos, mert eddig, ha a munkáltató nem tudott számukra megfelelő munkakört biztosítani, akkor legalább az állásidőre járó díjazás megillette őket, amellett, hogy egyáltalán nem lehetett nekik felmondani a gyermekük 3 éves koráig - ecseteli a szakszervezet. A VDSZ azt is fontosnak tartaná, hogy a szülés után a munka világába visszatérő nők legalább a gyermekük 6 éves koráig részmunkaidőben is dolgozhassanak.

Hátrányosan érinti a kisgyermekeseket az változás is, hogy július elsejétől már nem kell végkielégítést fizetniük a munkáltatóknak akkor, ha a munkáltatónak a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségügyi okkal összefüggő képessége miatt mondanak fel. A VDSZ szerint ez a rendelkezés korlátlan jogot biztosít a munkáltatóknak arra, hogy költség nélkül megszabaduljanak a munkavállalóiktól, ha éppen úgy tartja kedvük. A szakszervezet úgy véli, hogy a jövőben kisebb súlyú szabályszegések esetén sem a hátrányos jogkövetkezmény megállapításának lehetőségét fogják alkalmazni a munkáltatók, hanem az új rendelkezések alapot szolgáltatnak számukra, hogy gond nélkül megszabaduljanak a már nem kívánatos dolgozóiktól. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A repülőtéren sem kellenek a kisgyermekes nők

Kedvezőtlen tapasztalatairól számol be a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet is. Mint közleményében írja, hiába van munkaerő-hiány a Malév Ground Handling Zrt.-nél, a vezetőség mégsem veszi vissza a gyesről, szülési szabadságról visszatérő, vagy a tavasszal elbocsátott kismamákat.

A Malév GH földi kiszolgáló vállalatnál idén tavasszal jelentős elbocsátás keretében megváltak a kétkezi dolgozók felétől. A cég időközben megállapodott a Wizzair járatainak kiszolgálásáról, így jelentős munkaerő-hiány alakult ki. Villámgyorsan embereket kell toborozni több munkaterületre is. Magától értetődő lenne, hogy a vállalat a tavasszal elbocsátott dolgozókat hívja vissza, akik rendelkeznek minden szükséges képesítéssel, betanításukra, felkészítésükre sem kellene költeni.

A korábban elbocsátottak közül sokan újra jelentkeznének az álláslehetőségre, köztük több kisgyermeket nevelő anya is. Azonban a cégvezetés több, gyesről vagy szülési szabadságról visszatérő, jelenleg is alkalmazott nő munkájára nem tart igényt. Visszaveszik őket, majd az új munka törvénykönyve által biztosított lehetőséggel élve, azonnal érvénybe is léptetik velük szemben a tavaszi felmondást. Mint azt egy beosztott irányító a LESZ egyik területi képviselőjének füle hallatára kijelentette, a "kisgyermekes anyákkal csak a probléma van".

A gyermeket nevelő nők kerültek talán a legnagyobb nyomás alá abban a küzdelemben is, amelyet a dolgozók többször csökkentett fizetésük maradékának megvédéséért vívnak. A vezetőség a kedvezőtlen hatású adózási változások, és az új munka törvénykönyve után további 30-50 ezer forinttal csökkentené minden munkavállaló nettó fizetését. Az elmúlt napokban a check-in területen dolgozó, javarészt gyermeket nevelő kollégák kerültek sorra. Többen könnyeikkel küszködve tértek vissza a "megbeszélésről", ahol arról győzködték őket sajátos stílusban: mondjanak le 30-50 ezer forintról havonta, a fűtési szezon kezdetén, különben könnyen elveszíthetik a munkahelyüket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?