1 °C Budapest

Így kérhetsz könnyítést, ha nem tudod megfizetni az adódat

Pénzcentrum
2012. június 18. 13:32

Az adóhatóság honlapján található nyomtatvány kitöltésével gyorsíthatják az ügyintézést a magánszemélyek, akik a fizetendő adójuk mérséklését, vagy fizetési könnyítést. Az év elejétől megváltozott szabályok szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók csak elektronikus úton nyújthatják be kérelmüket - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tavaly több mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt az adóhivataltól. A gyakorlatban az adózók - fizetési nehézség esetén - kérhetnek részletfizetést, fizetési halasztást. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fizetendő adót későbbi időpontban fizetik majd meg. A bírság és a pótlék összegét - az adózó megfelelő formában benyújtott kérelme alapján - mérsékelheti is az adóhatóság. Bárki kérhet az adóhatóságtól fizetési kedvezményt, ha bizonyítja, hogy a körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek, valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból az esedékesség időpontjáig nem- vagy csak részben tudja teljesíteni adófizetési kötelezettségét.

Adót (tőketartozást) csak magánszemély esetében lehet mérsékelni. Az adóhatóságnak a magánszemély által benyújtott kérelem elbírálásakor azt kell mérlegelnie, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését. Felgyorsíthatják a magánszemélyek az elbírálást, ha a kérelmet az adóhatóság honlapján található, 10FAM01 számú adatlapon nyújtják be.

Az APEH a kérelmek elbírálásának mérlegelésekor többek között figyelembe veszi a mindennapi megélhetés (élelmezés) költségeit, a rezsi költségeket, a lakást terhelő hitel havi törlesztő részletét, a közös háztartáson kívül élő hozzátartozó igazolt támogatását, a tartósan beteg, fogyatékos családtag ellátásával kapcsolatos többletköltségeket. Fontos, hogy a lakásfenntartással kapcsolatos valamennyi kiadást számlával kell tudni igazolni. Az egyéb rendszeres, havi kiadásokat is valamilyen dokumentummal alá kell tudni támasztani.

Jogi személy és egyéb szervezet esetében a pótlékot és a bírságot kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén akkor lehet mérsékelni vagy elengedni, ha e tartozások megfizetése ellehetetlenítené az adózó gazdálkodási tevékenységét.

Az idei év elejétől fontos változás, hogy az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmüket a 10FAG01 számú nyomtatványon. Ebbe a körbe tartoznak:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- munkáltatók
- kifizetők (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatót is)
- állami foglalkoztatási szervek
- kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozók
- Magyarországon bejegyzett egyházak
- szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztató adózók
- a Tbj. 56/A. § (4) bekezdése szerinti kötelezettek
- Art. 8. számú melléklet szerint összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózók

Amennyiben az adóhatóságnak a tényállás tisztázásához, az ügy eldöntéséhez további adatokra van szüksége, az adózónak - tájékoztató levél kíséretében - adatlapot küld ki. Az adatlapon olyan adatokat kér be, melyek ismerete nélkülözhetetlen a kérelem elbírálása szempontjából.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?