3 °C Budapest

Fenyeget az új Munka törvénykönyve: feketézés lehet a vége

MTI
2012. május 7. 12:35

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) szerint a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt) struktúráját tekintve jó, van azonban négy sarkalatos pontja, amely alapjaiban lehetetlenítené el az atipikus foglalkoztatási formákat - közölte a szövetség hétfőn.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az atipikus foglalkoztatási forma segít megoldani a termelő cégek gazdasági helyzethez való alkalmazkodását. A Munka törvénykönyvének 2012. július 1-jén hatályba lépő módozatában azonban az MMOSZ szerint eltűnik az elvárt rugalmasság, ha a határozott idejű munkaszerződés fél éven belül nem hosszabbítható meg.

Példaként a szövetség azt írja: ha egy három hónapos szerződés esetén valamilyen - előre nem látható okból - esetleg két héttel csúszik a kiszállítás, a már betanított embereket el kell küldeni, és helyettük arra a plusz két hétre új munkaerőt kell képezni. Hozzáteszik: július 1-jét követően a határozatlan idejű szerződések kerülnek majd előtérbe, amelyek az MMOSZ szerint magukkal hozzák a felmondási tilalmak körét.

Kifogásolják azt is, hogy az atipikus formánál is végkielégítést kell júliustól fizetni az új jogszabály szerint. Szerintük nem világos, hogy mely kölcsönbevevőt terheli az összeg, ha egy munkavállaló például 10-15 munkahelyen is megfordult - amit az atipikus forma lehetővé tesz. Az MMOSZ szerint ideiglenessé tervezett megoldásnál nem jöhet szóba egy hosszú távú elem.

A szövetség szerint a felmondási idő 15 napról 30 napra történő növelése is a rugalmatlanabbá teszi a rendszert.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MMOSZ szerint jelen gazdasági helyzetben egyetlen kölcsönvevő sem képes tolerálni ezeket. A határozatlan idejű szerződések nagyobb kockázatot jelentenek majd a kölcsönbeadóknak. Várhatóan elmegy a szféra a szürkegazdaság irányába, túlzott kockázatot vállal, sokak számára elkerülhetetlen lesz a csőd.

Szerintük, ha nem lesz rugalmas foglalkoztatás, a termelő cégek elhagyják az országot, hiszen betelepülésük előtt a társasági adót, a minimálbér mértékét és a foglalkoztatás rugalmasságát mérlegelik. Minthogy a termelő cégek nem tervezik felvenni állományba a kölcsönzött munkavállalókat, 50 ezer fővel csökkenhet a foglalkoztatás - írta az MMOSZ.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?