Lemondott a magyar miniszter, ennyi pénz jár neki

Pénzcentrum
2012. május 6. 08:02

Csaknem 2 millió forint juttatással a zsebében távozik posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Emellett az április végéig a minisztert időarányosan megillető, ki nem adott szabadságnapok megváltása címén is több százezer forintot kell neki kifizetni.

Másfél havi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult Réthelyi Miklós, a posztjáról távozó nemzeti erőforrás miniszter a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint.

A miniszter alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa volt, ami 600 600 forint. Erre rakódott még az alapilletmény 50 százalékának megfelelő összegű illetménykiegészítés, vagyis további 300 300 forint. Ehhez jön még a vezetői illetménypótlék, ami az alapilletmény 65 százaléka, 390 390 forint. A miniszter így havonta minimum bruttó 1 291 290 forintot keresett. Ennek a másfélszeresével, vagyis 1 936 500 forinttal távozhat a hivatalából. Ha Réthelyi legalább három évig betöltötte volna a posztot, akkor a törvény szerint kétszer ennyi pénzt kellett volna neki kifizetni.

Az adófizetők zsebébe vágó kérdés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még az idén hajtsa végre a sajtóban megszellőztetett további kormányátalakítási elképzeléseit, ráadásul a lecserélni kívánt miniszterét vagy államtitkárát bírja rá, önként távozzon a posztjáról. Ha ugyanis a miniszter vagy az államtitkár legalább három évig betölti a tisztségét, és azt követően mond le, akkor háromhavi illetményének megfelelő összegű juttatást kell neki kifizetni. Ha viszont a kormánytag nem kíván önként távozni, hanem a miniszterelnök menti fel a tisztségéből, akkor már 6 havi illetményére jogosult a törvény szerint.

A minisztereket és az államtitkárokat minden évben 20 munkanap szabadság illeti meg. Amennyiben Réthelyi Miklós idén még nem volt szabadságon, akkor időarányosan 7 szabadságnapját kell még pénzben megváltani, vagyis megközelítően további 400 ezer forintot kell még részére kifizetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tárcavezető lépése nem számít meglepőnek, mivel már 2010-ben jelezte, hogy a ciklus félidejében lemond a posztjáról - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Hozzátette: a miniszterelnök több más személyi döntést is hozott, a kormányátalakítás újabb lépéseiről akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek. Réthelyi Miklóst Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára követi a miniszteri székben. A nol.hu csütörtökön - a kormányfő környezetéből származó információra hivatkozva - azt írta, hogy az új tárcavezető első intézkedéseként Emberi Erőforrások Minisztériumának keresztelné át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem