Eltűnt Schmitt Pál vagyonnyilatkozata: törvényt sért a hivatal

Pénzcentrum
2012. április 5. 15:06

Nem lehet elérni Schmitt Pál volt államfő vagyonnyilatkozatát, miután a Köztársasági Elnöki Hivatal leállította a hivatal honlapját. A törvény szerint a leköszönt köztársasági elnök vagyonnyilatkozatát a honlapon közzé kell tenni, s csak a megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével lehet onnan eltávolítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, nem lesznek megélhetési problémái Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek. A leköszönt államfő - a korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján (www.keh.hu) közzétett vagyonnyilatkozat szerint - egyebek között két budai, II. kerületi, 200 négyzetméteres társasházi lakásnak, illetve egy 320 négyzetméteres családi háznak is a tulajdonosa.

Emellett van egy több millió forint értékű Harley Davidson motorja, valamint összesen 14 millió forintnak megfelelő összegű megtakarítása, miközben egy fillér kölcsöntartozása nincs. Schmitt Pál havonta 243 600 forintos, adómentes életjáradékot is kap az olimpiai bajnoki címeiért, s várhatóan tisztes nyugdíjra számíthat a magas jövedelme után. 

Részletekért KATTINTS! Luxusvilláiba költözhet a palotából Schmitt Pál

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint Schmitt Pál élete végéig jogosult lesz a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő pénzbeli juttatásra (ez jelenleg bruttó 1 507 350 forint). Sőt, ha kéri, akkor ingatlanvagyona ellenére jogosult a Köztársasági Elnöki Hivatal által biztosított lakásra is. Ráadásul sofőrrel együtt személyes gépkocsi-használat és kétfős titkárság is jár neki.

Részletek: Lemondott Schmitt Pál! Ennyi pénz jár neki

A volt köztársasági elnök az említett juttatásokra mindaddig nem jogosult, amíg a megbízatásának megszűnését követően vagyonnyilatkozatot nem tesz. A törvény szerint ezt a megbízatásának megszűnését követő 30 napon belül - vagyis május 2-ig - meg kellene tennie Schmitt Pálnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanez a törvény rendelkezik arról is, hogy a volt köztársasági elnök január 31-ig benyújtott vagyonnyilatkozatát "a Hivatal gazdasági ügyekért felelős vezetője a Hivatal honlapján haladéktalanul közzéteszi. A vagyonnyilatkozat a Hivatal honlapjáról a köztársasági elnök megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével távolítható el".

A hivatal viszont leállította a honlap működését. Azon csak a következő szöveg érhető el: "Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok. (Schmitt Pál) Az új köztársasági elnök hivatalba lépésig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnöke látja el. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja nem üzemel".

Így viszont nem teljesül az a törvényi kritérium, hogy a volt köztársasági elnök vagyonnyilatkozata a megbízatásának megszűnését követő egy évig nyilvános legyen.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?