5 °C Budapest

Eltűnt Schmitt Pál vagyonnyilatkozata: törvényt sért a hivatal

Pénzcentrum
2012. április 5. 15:06

Nem lehet elérni Schmitt Pál volt államfő vagyonnyilatkozatát, miután a Köztársasági Elnöki Hivatal leállította a hivatal honlapját. A törvény szerint a leköszönt köztársasági elnök vagyonnyilatkozatát a honlapon közzé kell tenni, s csak a megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével lehet onnan eltávolítani.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, nem lesznek megélhetési problémái Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek. A leköszönt államfő - a korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján (www.keh.hu) közzétett vagyonnyilatkozat szerint - egyebek között két budai, II. kerületi, 200 négyzetméteres társasházi lakásnak, illetve egy 320 négyzetméteres családi háznak is a tulajdonosa.

Emellett van egy több millió forint értékű Harley Davidson motorja, valamint összesen 14 millió forintnak megfelelő összegű megtakarítása, miközben egy fillér kölcsöntartozása nincs. Schmitt Pál havonta 243 600 forintos, adómentes életjáradékot is kap az olimpiai bajnoki címeiért, s várhatóan tisztes nyugdíjra számíthat a magas jövedelme után. 

Részletekért KATTINTS! Luxusvilláiba költözhet a palotából Schmitt Pál

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint Schmitt Pál élete végéig jogosult lesz a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő pénzbeli juttatásra (ez jelenleg bruttó 1 507 350 forint). Sőt, ha kéri, akkor ingatlanvagyona ellenére jogosult a Köztársasági Elnöki Hivatal által biztosított lakásra is. Ráadásul sofőrrel együtt személyes gépkocsi-használat és kétfős titkárság is jár neki.

Részletek: Lemondott Schmitt Pál! Ennyi pénz jár neki

A volt köztársasági elnök az említett juttatásokra mindaddig nem jogosult, amíg a megbízatásának megszűnését követően vagyonnyilatkozatot nem tesz. A törvény szerint ezt a megbízatásának megszűnését követő 30 napon belül - vagyis május 2-ig - meg kellene tennie Schmitt Pálnak.

Ugyanez a törvény rendelkezik arról is, hogy a volt köztársasági elnök január 31-ig benyújtott vagyonnyilatkozatát "a Hivatal gazdasági ügyekért felelős vezetője a Hivatal honlapján haladéktalanul közzéteszi. A vagyonnyilatkozat a Hivatal honlapjáról a köztársasági elnök megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével távolítható el".

A hivatal viszont leállította a honlap működését. Azon csak a következő szöveg érhető el: "Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok. (Schmitt Pál) Az új köztársasági elnök hivatalba lépésig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnöke látja el. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja nem üzemel".

Így viszont nem teljesül az a törvényi kritérium, hogy a volt köztársasági elnök vagyonnyilatkozata a megbízatásának megszűnését követő egy évig nyilvános legyen.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?