6 °C Budapest

Luxusvilláiba költözhet a palotából Schmitt Pál

Pénzcentrum
2012. április 3. 11:08

Nem szorul rá Schmitt Pál a volt köztársasági elnököt megillető, állami pénzből finanszírozott lakásra. A hétfőn leköszönt államfő vagyonnyilatkozata szerint három, 200-300 négyzetméteres saját, budai, II. kerületi családi házzal, illetve társasházi lakással rendelkezik, sőt visszavonulhat a Budakalászhoz tartozó Lupa-szigeti nyaralójába is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a volt köztársasági elnököt egyéb jelentős juttatások mellett lakáshasználati jog is megilleti, ha kéri, attól függetlenül, hogy mennyi ideig töltötte be ezt a tisztséget. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja - áll a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben.

Schmitt Pál életútja
Schmitt Pál 1942. május 13-án született Budapesten. 13 évesen kezdte párbajtőrvívó pályafutását. 1968-ban és 1972-ben csapatban olimpiai bajnok, 1970-ben és 71-ben csapatvilágbajnok. 1971-ben egyéni világkupa-győztes. A 130-szoros magyar válogatott vívó 1977-ben vonult vissza az aktív sporttól.

1976-ban az Astoria szálló igazgatóhelyettese lett. 1981-ben a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki. 1983-tól a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től 2010-ig elnöke volt, jelenleg tiszteletbeli elnöke. 1983 és 1986 között miniszterhelyettesi rangban az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.

1983-tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, 1991-től a szervezet végrehajtó bizottságának tagja, 1995 a NOB alelnöke lett. 1999-ben protokollfőnökké választották. 2001-ben indult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztjáért, amely megmérettetésen a negyedik helyen végzett.

Diplomáciai pályafutása 1993-ban kezdődött, amikor kinevezték madridi nagykövetnek, majd Andorrába is akkreditálták. Később Bernben dolgozott nagykövetként. 1997-ben a Magyar Szocialista Párttal tárgyalt főpolgármester-jelöléséről, de a jelöltségig ekkor nem jutott el. 2002-ben független jelöltként, a Fidesz és az MDF támogatásával indult a főpolgármesteri posztért, de alulmaradt Demszky Gáborral szemben.

2003-tól a Fidesz tagja, még abban az évben a párt egyik alelnöke lett. 2004-ben listavezetőként európai parlamenti képviselővé választották. 2007-ben jelölték a pártelnöki posztra is, de a 2009-es európai parlamenti választás kampányvezetői posztját elnyerve visszalépett a pártelnöki jelöltségtől. Ezen az EP-választáson ismét mandátumot szerzett, és Brüsszelben az uniós testület alelnökévé választották.

2010-ben listás jelöltként bejutott a magyar Országgyűlésbe, ekkor lemondott európai parlamenti mandátumáról. 2010 májusában az Országgyűlés elnökévé választották, majd Sólyom László, előző köztársasági elnök mandátumának lejárta után, augusztus 6-tól a Magyar Köztársaság elnöke lett. Tisztségéről 2012. április 2-án lemondott.

Forrás: inforadio.hu

A leköszönt köztársasági elnöknek azonban nem kell attól tartania, hogy lesz-e fedél a feje fölött, miután kiköltözik a XII. kerületi Béla király úti kormányrezidenciából. Schmitt Pál a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett vagyonnyilatkozata szerint - amelyet a törvény szerint csak az elnök megbízatásának megszűnését követő egy év elteltével lehet eltávolítani - jelenleg három, nagy alapterületű budai ingatlan tulajdonosa. A bevallás szerint 1996-ban szerzett 50 százalékos tulajdont egy II. kerületi társasházban. Az ingatlan összesen 438 négyzetméteres, amelyből 195 négyzetméter a lakóház. Egy évvel később a volt köztársasági elnök újabb ingatlant vásárolt, szintén egy II. kerületi társasházban. Az említett ingatlan az előzőnél is nagyobb, összesen 529 négyzetméteres, amelyből 225 négyzetmétert foglal el a lakás.

Hat év kellett csak ahhoz, hogy ugyancsak a II. kerületben egy önálló családi ház birtokosa is lehessen fele részben Schmitt Pál. Az ingatlan körülbelül három átlagos családi ház méretű: összesen 900 négyzetméteres telken 320 négyzetméteres háza van a volt államfőnek és feltételezhetően a feleségének. Nagy eséllyel ide vonul majd vissza a budavári Sándor-palotából. Vagy esetleg a Lupa-szigeti nyaralójába, bár az nagyjából tized akkora, mint a budai villa; a 95 négyzetméteres telken egy 35 négyzetméteres házacska áll.

Schmitt Pál mindezek mellett 2008-ban eltartási szerződést is kötött egy belvárosi, V. kerületi, 68 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosával is. (Az eltartási szerződés lényege, hogy az ingatlan tulajdonosát élete végéig gondozni kell, cserébe halála után a gondozóra száll az ingatlan tulajdonjoga.)

A vagyonnyilatkozatában egyébként Schmitt Pál nem tüntetett fel ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet. Ingatlanpiaci szakértői becslések szerint havonta akár 800 ezer - 1 millió forintot is lehet kapni az említett, éppen nem használt budai ingatlanokért. Lehetséges, hogy az a felesége, Schmitt Pálné (Makray Katalin) jövedelme, az ő vagyonnyilatkozata azonban nem nyilvános, abba csak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagjai tekinthetnek bele, de csakis a köztársasági elnök vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás során. Így csak feltételezhető, hogy az említett ingatlanokban Schmittné rendelkezik a másik 50 százalékos tulajdoni hányaddal. A sajtóban korábban megjelentek szerint a feleség nevén van még egy 2006-ban vásárolt, 2000 köbcentiméteres diesel Volkswagen Passat.

Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, korábban betöltött pozícióihoz általában hivatali autó is dukált. Helyette inkább a motorokért rajong. Jelenleg már csak egy 1998-ban vásárolt, több millió forint értékű Harley Davidsonja van, amelyet használni is szokott. Korábban volt egy vele egyidős, 1942-es gyártású, WLA 42/A típusú old timer motorja is, amelyet még az Országgyűlés elnökeként, 2010 júniusában Alsóörsön elárvereztetett az árvízkárosultak javára. A motor 6 millió forintért kelt el.

Mindemellett Schmitt Pálnak 7 millió forint, valamint 23 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 7,9 millió forint) összegű megtakarítása is van, miközben a vagyonnyilatkozata szerint egy fillér kölcsöntartozása nincs.

A volt államfő valószínűleg a magas jövedelme után kapott nyugdíjából, valamint a havonta 243 600 forintos, adómentes, olimpiai bajnoki címeiért járó életjáradékából is kiemelkedő életszínvonalon tudna élni. Emellett azonban- ahogy azt a Pénzcentrum.hu megírta -az idén január 1-től módosított törvény szerint élete végéig jogosult a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatásra (ez jelenleg bruttó 1 507 350 forint) függetlenül attól, hogy nem töltötte ki hivatalában a köztársasági elnököktől korábban elvárt két évet.

KATTINTS! Lemondott Schmitt Pál! Ennyi pénz jár neki


NEKED AJÁNLJUK
Áder János aláírta a túlóratörvényt

A köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve módosítását - tette közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön a honlapján Áder János nyilatkozatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?