15 °C Budapest

Emelkedhet a szemétdíj, több lehet az illegális szemétlerakó

2012. április 4. 09:42

A szemétszállítási díjak drasztikus emelkedését, az illegális lerakók elszaporodását hozhatja magával az új hulladékgazdálkodási törvény, ha a parlament előtt lévő javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés - írja a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a legfőbb gond a tegnap a parlament elé részletes vitára bocsátott új hulladékgazdálkodási törvénnyel, hogy lehetővé teszi, hogy megszűnjön az árverseny a hulladék piacon. A kormány elképzelései szerint az állam és az önkormányzatok még idén átveszik az irányítást a hulladékgazdálkodást folytató cégek felett. Az ágazat államosítását azonban várhatóan nem tűri majd el szó nélkül az Európai Unió.

A lakosság számára drágulást hozhat az új rendelkezés életbe léptetése. Szakmai becslések szerint ugyanis az új hulladékkezelési rendelkezés júliusra tervezett hatálybalépése után azonnal a szemétszállítási díjak hozzávetőleg 30 százalékos drágulásával kell majd szembenézniük a háztartásoknak. A jövő év elejétől - az ágazat teljes államosításának a tervezett időpontjától - pedig újabb áremelkedés következik majd be. A szemét lerakásáért ugyanis 2013 elejétől tonnánként tizenkétezer forint járulékot kell fizetni.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00