10 °C Budapest

Itt a betétlista: ezek a bankok legjobb ajánlatai

Pénzcentrum
2012. április 5. 05:28

A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája továbbra is a forintbetét, s rövid távon aligha fog ez a megtakarítási trend pálfordulatot venni. Főként, hogy a nemzetközi és hazai makrokörnyezet is egyelőre folyamatosan emelkedő betéti kamatokat indukál. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét utána járt, hogy a különböző bankok milyen konstrukciókat kínálnak, s azokban mennyit is fial a betett pénzünk. Összefoglaló táblázatunkat a cikk végén találod.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Februárban 208 milliárd forintot fordítottak végtörlesztésre a háztartások, ebből 88 milliárd forintot hitelből fedeztek. A maradékot elsősorban megtakarításból kellett előteremteniük, ezért sem csoda, hogy februárban még csökkent a lakosság betétállománya. Igaz, e csökkenés meg sem közelítette a januári 263,2 milliárd forintot, hisz most csak 39,1 milliárd forint volt. A betéti tranzakciókat mutató (nem kiigazított) adatok a betétállomány 22,9 milliárd forintos csökkenésére utalnak, mely a forintbetétek közel 47,2 milliárd forintos csökkenését és a devizabetétek közel 24,4 milliárdos növekedését takarja.

Miután a forrásköltségek megemelkedtek, likviditásuk és hitel/betét arányuk javítására is fokozott figyelmet fordítanak a bankok. Betéti kamataik e tényezőknek köszönhetően tovább nőttek. Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan 6,6 százalékot fizettek februárban. Február végén 7490,4 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeztek a bankok, mely éves szinten 1,5 százalékos emelkedést jelent a januári jelentős betétkivonás ellenére is.


Váratlanul nagyot emelkedett az infláció az év elején Magyarországon, eközben pedig továbbra sem világos, hogy mikor jön létre (ha létrejön egyáltalán - a szerk.) a magyar kormány és az EU/IMF közötti, kulcsfontosságú megállapodás - mondja Weinhardt Attila. A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint ez a keret, illetve a bizonytalanság fennmaradása továbbra sem ad lehetőséget a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) arra, hogy rövid távon csökkentse a 7 százalékos alapkamatot.

Ugyanakkor a legutóbb felmerült a jegybanki kamatemelés lehetősége is, de a gyenge gazdasági növekedési és a közép távon kedvező inflációs kilátások miatt ettől egyelőre tartózkodhat az MNB. Az elemző véleménye szerint ugyanakkor egyelőre az is a kamatemelés ellen szól, hogy a kormány továbbra is az EU/IMF megállapodás megkötését ígéri, ami egyelőre kordában tartja a forintra nehezedő gyengülési nyomást.


Amennyiben tehát a következő hónapok során megszületne az EU/IMF-megállapodás, az jelentősen javítaná az országról a befektetőkben kialakult képet, ez pedig lehetővé tenné, hogy az MNB már rövid idővel ezt követően kamatot csökkentsen. Amennyiben viszont tovább húzódik a megállapodás, vagy egyáltalán nem is születik meg, akkor az a kamatok akár jelentős emelését is szükségessé teheti.

A forintalapú betéti megtakarításokra vetítve mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egyelőre nem kell tartani a jegybanki kamatcsökkentés betéti kamatokat apasztó hatásától - mondja Weinhardt Attila. Véleménye szerint, aki a mostani, viszonylag magas betéti kamatkörnyezetet szeretné hosszabb távon is élvezni, azaz például egy 1 éves, magas kamatot ígérő konstrukcióban lekötni a pénzét, az várhatóan elkerüli az időközben bekövetkező akár intenzív kamatcsökkentés hatásait. Aki viszont inkább rövidebb távú betétekben szereti "pörgetni" a pénzét, annak érdemes most egy vonzó hozamú 3 hónapos konstrukciót választania, és a remélhetőleg addigra létrejövő EU/IMF-megállapodás jegybanki reakciója alapján mérlegelni, hogy akkor milyen ajánlatok alapján tudja újra lekötni a pénzét - tanácsolja a Portfolio.hu elemzője.


Akad tehát akciós ajánlat, és kiemelt - 10 százalék közeli - kamat bőven a pénzintézetek kínálatában, azonban ezek megszerzését a legtöbb esetben különböző feltételekhez kötik. Sok esetben csak friss betétekre (bankon kívüli forrás) jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet is elvárják, s egyre több pénzintézet kínálatában találkozni úgynevezett aktív betétekkel is. Ezek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a választott futamidő során.

Bár körképünk elkészítésekor a feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket, azonban fontos megjegyeznünk, hogy az apró betűs részek igen kiterjedtek, ezért minden megtakarítani vágyónak azt ajánljuk, hogy tüzetesen olvassa át, pontról pontra a kiszemelt termék kondíciós listáját, nehogy olyan feltétellel válasszon egy adott konstrukciót, amit esetleg nem tud teljesíteni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18