21 °C Budapest

Itt a betétlista: ezek a bankok legjobb ajánlatai

Pénzcentrum
2012. április 5. 05:28

A magyar lakosság legnépszerűbb megtakarítási formája továbbra is a forintbetét, s rövid távon aligha fog ez a megtakarítási trend pálfordulatot venni. Főként, hogy a nemzetközi és hazai makrokörnyezet is egyelőre folyamatosan emelkedő betéti kamatokat indukál. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu szokásához híven ismét utána járt, hogy a különböző bankok milyen konstrukciókat kínálnak, s azokban mennyit is fial a betett pénzünk. Összefoglaló táblázatunkat a cikk végén találod.

Februárban 208 milliárd forintot fordítottak végtörlesztésre a háztartások, ebből 88 milliárd forintot hitelből fedeztek. A maradékot elsősorban megtakarításból kellett előteremteniük, ezért sem csoda, hogy februárban még csökkent a lakosság betétállománya. Igaz, e csökkenés meg sem közelítette a januári 263,2 milliárd forintot, hisz most csak 39,1 milliárd forint volt. A betéti tranzakciókat mutató (nem kiigazított) adatok a betétállomány 22,9 milliárd forintos csökkenésére utalnak, mely a forintbetétek közel 47,2 milliárd forintos csökkenését és a devizabetétek közel 24,4 milliárdos növekedését takarja.

Miután a forrásköltségek megemelkedtek, likviditásuk és hitel/betét arányuk javítására is fokozott figyelmet fordítanak a bankok. Betéti kamataik e tényezőknek köszönhetően tovább nőttek. Egy éven belül lekötött forintbetétre átlagosan 6,6 százalékot fizettek februárban. Február végén 7490,4 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeztek a bankok, mely éves szinten 1,5 százalékos emelkedést jelent a januári jelentős betétkivonás ellenére is.


Váratlanul nagyot emelkedett az infláció az év elején Magyarországon, eközben pedig továbbra sem világos, hogy mikor jön létre (ha létrejön egyáltalán - a szerk.) a magyar kormány és az EU/IMF közötti, kulcsfontosságú megállapodás - mondja Weinhardt Attila. A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint ez a keret, illetve a bizonytalanság fennmaradása továbbra sem ad lehetőséget a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) arra, hogy rövid távon csökkentse a 7 százalékos alapkamatot.

Ugyanakkor a legutóbb felmerült a jegybanki kamatemelés lehetősége is, de a gyenge gazdasági növekedési és a közép távon kedvező inflációs kilátások miatt ettől egyelőre tartózkodhat az MNB. Az elemző véleménye szerint ugyanakkor egyelőre az is a kamatemelés ellen szól, hogy a kormány továbbra is az EU/IMF megállapodás megkötését ígéri, ami egyelőre kordában tartja a forintra nehezedő gyengülési nyomást.


Amennyiben tehát a következő hónapok során megszületne az EU/IMF-megállapodás, az jelentősen javítaná az országról a befektetőkben kialakult képet, ez pedig lehetővé tenné, hogy az MNB már rövid idővel ezt követően kamatot csökkentsen. Amennyiben viszont tovább húzódik a megállapodás, vagy egyáltalán nem is születik meg, akkor az a kamatok akár jelentős emelését is szükségessé teheti.

A forintalapú betéti megtakarításokra vetítve mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egyelőre nem kell tartani a jegybanki kamatcsökkentés betéti kamatokat apasztó hatásától - mondja Weinhardt Attila. Véleménye szerint, aki a mostani, viszonylag magas betéti kamatkörnyezetet szeretné hosszabb távon is élvezni, azaz például egy 1 éves, magas kamatot ígérő konstrukcióban lekötni a pénzét, az várhatóan elkerüli az időközben bekövetkező akár intenzív kamatcsökkentés hatásait. Aki viszont inkább rövidebb távú betétekben szereti "pörgetni" a pénzét, annak érdemes most egy vonzó hozamú 3 hónapos konstrukciót választania, és a remélhetőleg addigra létrejövő EU/IMF-megállapodás jegybanki reakciója alapján mérlegelni, hogy akkor milyen ajánlatok alapján tudja újra lekötni a pénzét - tanácsolja a Portfolio.hu elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Akad tehát akciós ajánlat, és kiemelt - 10 százalék közeli - kamat bőven a pénzintézetek kínálatában, azonban ezek megszerzését a legtöbb esetben különböző feltételekhez kötik. Sok esetben csak friss betétekre (bankon kívüli forrás) jár kiemelt kamat, és egyes bankok a pénzintézetnél vezetett számlára érkező rendszeres jövedelmet is elvárják, s egyre több pénzintézet kínálatában találkozni úgynevezett aktív betétekkel is. Ezek lényege, hogy az ügyfél a számlaaktivitásától függően különböző mértékű kamatprémiumot is elérhet a választott futamidő során.

Bár körképünk elkészítésekor a feltételeket minél pontosabban próbáltuk összegyűjteni, külön feltüntetve az akciós EBKM-eket, azonban fontos megjegyeznünk, hogy az apró betűs részek igen kiterjedtek, ezért minden megtakarítani vágyónak azt ajánljuk, hogy tüzetesen olvassa át, pontról pontra a kiszemelt termék kondíciós listáját, nehogy olyan feltétellel válasszon egy adott konstrukciót, amit esetleg nem tud teljesíteni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem