Nesze neked adminisztráció-csökkentés! 16 új adószámla lett

Pénzcentrum
2012. január 26. 12:17

Üres ígéret maradt a nemzetgazdasági tárca által fennen hangoztatott adminisztráció-csökkentési program. Ahelyett, hogy a beharangozott könnyítéseknek megfelelően csökkentek volna az adószámlák, idén januártól 16 új beszedési, és egy új támogatás jellegű számlát hozott létre az adóhatóság. Emiatt jelentősen növekednek a vállalkozások adminisztrációs és pénzügyi terhei.

A vállalkozások már korábban is több mint 50 féle jogcímen fizettek adókat (bevételi, beszedési, magánnyugdíj-pénztár, illeték, támogatás), a Magyar Államkincstárnál, a Nemzeti Adó és Vámhivatal adóztatási tevékenységével összefüggésben pedig összesen mintegy 180 számlát (bevételi, beszedési, támogatás jellegű, folyószámlán nem megjelenő, letéti) vezetett.

December 8-án jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hogy megkezdődött a kormány által elfogadott Egyszerű Állam Program végrehajtása, amelynek révén 500 milliárd forinttal csökkennének a vállalkozások adminisztrációs terhei. A program egyik hangsúlyos eleme az adószámlák kezelésének egyszerűsítése. Az egyszeruallam.kormany.hu oldalon megtalálható dokumentum szerint az intézkedés célja, hogy csökkenjen az adóhatóság adóztatási tevékenységével összefüggő bevételi és beszedési számlák száma azok összevonásával, illetve megszüntetésével, egyszerűsödjenek a számlák közötti átvezetési tranzakciók, vállalkozó- és könyvelőbaráttá váljon az ehhez kapcsolódó adatközlés.

A Széll Kálmán Terv nyomán a Magyary Terv keretei között már elfogadott a kormány egy határozatot, amelyben felhívta a nemzetgazdasági minisztert, biztosítsa a vállalkozások számára, hogy egyetlen fizetési tranzakcióval teljesíthessék több adó- és járulékfizetési kötelezettségüket, annak érdekében, hogy az új fizetési rendszer által csökkenjen az adóátutalásra fordított idő és pénz. A határozat szerint Matolcsy Györgynek már tavaly június 30-ig ki kellett volna dolgoznia az erre vonatkozó szabályokat.

Az említett honlapon közzétett Egyszerű Állam Program már 2012. január 1-jei határidőt jelöl meg, ameddig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak el kellett volna készítenie az erre vonatkozó előterjesztést. A program szerint a cél az, hogy az adószámlák száma megközelítse a jelenlegi negyedét, és jelentősen csökkenjen a számlák közötti átvezetéshez szükséges idő.

Ehhez képest a Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 10-én közzétette az adóztatási számlaszámokat. A lista mellbe vágta a könyvelőket, adótanácsadókat. Kiderült: 16 új adó- és járulékbeszedési, valamint egy új támogatás jellegű számlát hozott létre az adóhatóság.

Megduplázódtak ugyanis azok a számlák, amelyekre a magánszemélyek után kell megfizetni a személyi jövedelemadót, illetve a társadalombiztosítási járulékokat. A vállalkozásoknak ráadásul külön számlára kellene utalniuk ezentúl például az egészségbiztosítási alapot, a nyugdíjbiztosítási alapot megillető bevételeket, az egészségügyi hozzájárulást, a START-kártyások után fizetendő kedvezményes járulékterheket, ezen túlmenően van még egy külön számla, ami egészségbiztosítási és munkaerő-piaci számla néven fut. Külön számlát nyitott az adóhatóság a szociális adóvá avanzsált korábbi munkáltatói járulék megfizetéséhez, külön számlára kellene utalni a kulturális adót, a baleseti adót, a bizonytalan adójogi helyzet bejelentésének díját.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint óriási adminisztrációs tehernövekedést jelent az adózóknak, hogy a NAV jelentősen megnövelte az adófizetési számlák számát - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Ruszin Zsolt, a szervezet elnöke. Indokolatlannak tartja, hogy a NAV megduplázta a magánszemélyek által fizetendő közterhekre vonatkozó számlák számát.

Az adóhatóság a szakmai egyeztetéseken az idei évi törvényváltozásokkal indokolta az új számlaszámok bevezetését. Az adózás rendjéről szóló törvényben módosultak a végrehajtás esetén az adószámlákon lévő, túlfizetett összegek átvezetésére vonatkozó szabályok. Ennek ellenére azt ígérték a NAV szakmai vezetői, hogy megvizsgálják, milyen módon lehetne enyhíteni az adózók adminisztrációs terheit, s egyeztetést kezdeményeznek a nemzetgazdasági tárcával. A szakmai szervezetek vezetői a mai napig nem kaptak megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy várható-e változás a közzétett számlaszámokban.

Addig viszont a január 10-én közölt számlaszámokra kell teljesíteni az utalásokat. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint ugyanis: "az adóhatóság által nyilvántartott adót az adózónak adónként, a megfelelő adószámlára kell megfizetnie, illetve a költségvetési támogatást támogatásonként, a megfelelő számláról kell visszaigényelnie. A bírságot, a pótlékot és a költséget külön számlára kell megfizetni".

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16