17 °C Budapest

Ingatlanadó: egyre többen fizetnek a fővárosban

Pénzcentrum
2012. január 24. 10:04

Kiaknázatlan lehetőségként tekintenek az önkormányzatok a települések kommunális adójára, amely lényegében egyszerű ingatlanadóként működik. A fővárosban még kisebbségben vannak azok a kerületek, ahol ezt az adót kivetik az ingatlanokra - de egyre nő a számuk - írj a Napi Gazdaság.

Az önkormányzatok egyre inkább rákényszerülnek, hogy kihasználják az eddig mellőzött adóbevétel-lehetőségeiket. A magánszemélyek eddig - többnyire - megúszták lakásaik adóztatását.

Ugyanakkor létezik a helyi adózásban a magánszemélyek kommunális adója - amely a lakás értétől függetlenül, néha területnagyság szerint differenciálva - évi 12-25 ezer forintos taksát vett ki a lakosokra. Bár tény, hogy eddig óvatosan bántak az önkormányzatok ezzel a lehetőséggel - a 23 fővárosi kerületből alig öt vezette be eddig.

A kommunális adó Óbudán (III. kerület) és Budafokon (XXII. kerület) a legmagasabb. Míg Óbudán egységesen 25 628 forintot kell fizetni, addig Budafokon az adó mértéke 9245- és 25628 forint közé esik a lakás, ház alapterületétől függően. Budafokon a legmagasabb taksa a 201 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat terheli csak. Óbudán azonban csak abban az esetben kell a magánszemélyek kommunális adóját megfizetni, ha a tulajdonosnak nincs a III. kerületben bejelentett lakcíme, illetve ha bérbe adja az adott lakást vagy házat. Óbudán az adót idén januártól vetik ki.

A második kerületben a területnagyságtól függetlenül évi 9000-17 245 forintot kell fizetni, vagyis még a legnagyobb rózsadombi villa után is kevesebbet kérnek, mint egy óbudai panel után. A Hegyvidéken, vagyis a XII. kerületben az adó mértéke 13 900-25 500 forint között szóródik. A fővárosban még egy helyen, Újpesten, vagyis a IV. kerületben szednek kommunális adót, itt területnagyságtól függetlenül évi 17 728 forintot kell fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?