-4 °C Budapest

Kompenzációért kuncsoroghatnak a kisgyermekesek

Pénzcentrum
2012. január 17. 05:23

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is.

A kormány jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azokat a tgyásban és gyedben részesülő szülőket, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kormányrendelet-tervezetből. Az előterjesztéshez mellékelt hatásvizsgálati lap tanúsága szerint összességében csaknem 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna. Közülük 17 500-an voltak tavaly év végén azok, akik terhességi gyermekágyi segélyt kaptak, 61 470-en pedig gyeden voltak.

Nem jár automatikusan, igényelni kell

A kérelem adatai
a) az igénylő személyazonosító adatai
b) az igénylő házas-, vagy élettársa személyazonosító adatai
c) a családi kedvezmény érvényesítésére jogosító kedvezményezett eltartottak száma
d) 2011. évre vonatkozóan az adójóváírásra való jogosultsága, illetve annak érvényesítése
e) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs munkáltatójának megnevezése, adószáma, aláírása
f) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs aláírása
g) az igénylő által tett záradék az adatok valóságtartalmáról

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől (vagyis a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól). Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Eszerint nem igényelhet kompenzációt az, akik december 31-én még tgyást kapott, január 1-től viszont már gyedet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már tgyáson lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően - ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük - akkor a csökkent összegű gyedet kapják majd.

OLVASD EL a gyed összegének csökkenéséről szóló cikkünket:
Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

Az előterjesztés11 (!) oldalnyi táblázatot tartalmaz, amely az egyes jövedelmi kategóriák esetén igényelhető pótlék összegét tartalmazza. A kompenzáció 100 és 9 500 forint között lehet havonta. A rendelettervezetből nem derül ki, mit ért a szaktárca 2011. évi kompenzált havi jövedelem alatt, feltételezhetően a tavalyi évben kapott juttatás összegét. Az igénylőknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy igénybe vesznek-e, és ha igen, akkor hány gyermek után családi adókedvezményt. A gyeden lévők közül csak azok kaphatnak támogatást, akik legfeljebb 1 gyermek után érvényesítenek adókedvezményt, a tgyásban részesülőknél 2 kedvezményezett után is jár kompenzáció. Egyik esetben sem kaphatnak pótlékot azok, akik három gyermek után veszik igénybe az adókedvezményt. Nem igényelhet kompenzációt az sem, aki 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy nem volt jogosult adójóváírásra.

Angyal József okleveles adószakértő a Pénzcentrum.hu érdeklődésére "agyrémnek" nevezte az előterjesztést. Egyrészt a már jól bevált adójóváírás helyébe olyan bonyolult szabályozás lépne, amelynek útvesztóiben egy szakértő is nehezen igazodik ki, nemhogy az adótörvényekben járatlan magánszemélyek. Másrészt a családi adókedvezmény igénybe vételéről is nyilatkozniuk kell az érintetteknek. Az viszont csak az éves adóbevallások benyújtásakor derül ki véglegesen, hogy a házastársak vagy élettársak megosztják-e egymás között a családi kedvezményt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Honnan lesz rá pénz?

Az idei költségvetésben összesen 64 milliárd forintot fogadott el az Országgyűlés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített céltartalék formájában a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára, valamint a gyermekgondozás díjban, terhességi gyermekágyi segélyben részesülők kompenzációjára. Ebből csoportosítanának át 4,3 milliárd forintot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezelésébe tartozó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapba.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?