-1 °C Budapest

Kompenzációért kuncsoroghatnak a kisgyermekesek

Pénzcentrum
2012. január 17. 05:23

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is.

A kormány jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azokat a tgyásban és gyedben részesülő szülőket, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kormányrendelet-tervezetből. Az előterjesztéshez mellékelt hatásvizsgálati lap tanúsága szerint összességében csaknem 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna. Közülük 17 500-an voltak tavaly év végén azok, akik terhességi gyermekágyi segélyt kaptak, 61 470-en pedig gyeden voltak.

Nem jár automatikusan, igényelni kell

A kérelem adatai
a) az igénylő személyazonosító adatai
b) az igénylő házas-, vagy élettársa személyazonosító adatai
c) a családi kedvezmény érvényesítésére jogosító kedvezményezett eltartottak száma
d) 2011. évre vonatkozóan az adójóváírásra való jogosultsága, illetve annak érvényesítése
e) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs munkáltatójának megnevezése, adószáma, aláírása
f) az igénylő és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs aláírása
g) az igénylő által tett záradék az adatok valóságtartalmáról

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől (vagyis a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól). Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Eszerint nem igényelhet kompenzációt az, akik december 31-én még tgyást kapott, január 1-től viszont már gyedet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már tgyáson lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően - ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük - akkor a csökkent összegű gyedet kapják majd.

OLVASD EL a gyed összegének csökkenéséről szóló cikkünket:
Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

Az előterjesztés11 (!) oldalnyi táblázatot tartalmaz, amely az egyes jövedelmi kategóriák esetén igényelhető pótlék összegét tartalmazza. A kompenzáció 100 és 9 500 forint között lehet havonta. A rendelettervezetből nem derül ki, mit ért a szaktárca 2011. évi kompenzált havi jövedelem alatt, feltételezhetően a tavalyi évben kapott juttatás összegét. Az igénylőknek arról is nyilatkozniuk kell, hogy igénybe vesznek-e, és ha igen, akkor hány gyermek után családi adókedvezményt. A gyeden lévők közül csak azok kaphatnak támogatást, akik legfeljebb 1 gyermek után érvényesítenek adókedvezményt, a tgyásban részesülőknél 2 kedvezményezett után is jár kompenzáció. Egyik esetben sem kaphatnak pótlékot azok, akik három gyermek után veszik igénybe az adókedvezményt. Nem igényelhet kompenzációt az sem, aki 2011-ben úgy nyilatkozott, hogy nem volt jogosult adójóváírásra.

Angyal József okleveles adószakértő a Pénzcentrum.hu érdeklődésére "agyrémnek" nevezte az előterjesztést. Egyrészt a már jól bevált adójóváírás helyébe olyan bonyolult szabályozás lépne, amelynek útvesztóiben egy szakértő is nehezen igazodik ki, nemhogy az adótörvényekben járatlan magánszemélyek. Másrészt a családi adókedvezmény igénybe vételéről is nyilatkozniuk kell az érintetteknek. Az viszont csak az éves adóbevallások benyújtásakor derül ki véglegesen, hogy a házastársak vagy élettársak megosztják-e egymás között a családi kedvezményt.

Honnan lesz rá pénz?

Az idei költségvetésben összesen 64 milliárd forintot fogadott el az Országgyűlés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített céltartalék formájában a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára, valamint a gyermekgondozás díjban, terhességi gyermekágyi segélyben részesülők kompenzációjára. Ebből csoportosítanának át 4,3 milliárd forintot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezelésébe tartozó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapba.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?