4 °C Budapest

Így üdülhetsz a SZÉP Kártyáddal: akár 450 ezret is költhetsz erre

Pénzcentrum
2012. január 26. 05:33

A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, rekreáció) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

A SZÉP Kártya tavaly júliusban indult útjára, első körben az Üdülési Csekk kiváltására vezették be. Ennek keretében évi 300 ezer forintot nyújthattak kedvezményes béren kívüli juttatás formájában dolgozóiknak a munkáltatók. Emellett az idei évben érvényes csekkeket a lejárati dátumtól függetlenül december 31-ig lehetett beváltani. Idén januártól kibővült a SZÉP Kártyával igénybe vehető juttatások mértéke és köre: a szálláshely mellett további kettő, a vendéglátás, valamint a szabadidős programok, szolgáltatások igénybevételére felhasználható alszámlákra is lehet kedvezményesen cafetéria juttatásokat átutalni évi 450 ezer forint keretösszegig.

Ebből szálláshely alszámlára az idei évben összesen 225 ezer forintot kaphatnak a munkavállalók béren kívüli juttatás formájában. Ezt az összeget kétféle módon lehet felhasználni: egyrészt egyéni utazás esetén közvetlenül a szálláshely díjára lehet fordítani, másrészt előre összeállított belföldi utazási csomagokat is lehet belőle vásárolni. Fontos megkötés, hogy magyarországi utazási irodánál sem lehet a SZÉP Kártyáról külföldi utazásra költeni.

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha csökkent volna az üdülésre fordítható összeg. Ez azonban nem így van. A kormányrendelet szerint ugyanis a vendéglátásra, valamint a szabadidős alszámlákra utalt pénzt is fel lehet használni szálláshely-szolgáltatásra. Tehát a teljes Szép Kártyára befizetett keret szálláshely igénybevételére, illetve helybeni fogyasztásra fordítható.

A SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára egy évben összesen 150 ezer forintot lehet béren kívüli juttatás keretében átutalni. Ebből az összegből az éttermi szolgáltatásokat, illetve házhoz rendelt ételeket, illetve egyéb vendéglátás szolgáltatásokat lehet kifizetni. Emellett azonban a munkavállaló ebből a keretből a szálláshely díját is kifizetheti, belföldi utazási csomagokat azonban nem lehet belőle vásárolni.

A rekreáció alszámlára egy évben 75 ezer forintot utalhatnak kedvezményesen a munkáltatók. Ebből a keretből számos szolgáltatást lehet igénybe venni. Ide tartoznak a rekreációt szolgáló egészségügyi szolgáltatások is. Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni egyebek között a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, így a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. Ezekre a szolgáltatásokra az idei évtől a SZÉP Kártya nyújthat fedezetet.

A szabadidős, rekreációs szolgáltatások között szerepel a testedzési, valamint a közérzetet javító szolgáltatás is. Ezt a keretet emellett egyéb humán-egészségügyi ellátásra, állatkerti, vidámparki belépőjegyekre, koncertjegyekre, egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységekre, belvízi személyszállításra és idegenvezetésre is lehet fordítani. Emellett azonban úgy is dönthetnek a munkavállalók, hogy a 75 ezer forintos keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra használják fel.

Ha a munkavállaló előreláthatóan 450 ezer forintnál nagyobb összeget kíván belföldi üdülésre fordítani, akkor azt is megteheti, hogy két évnyi cafetéria-keretet összegyűjt a kártyáján. Az adott évben a SZÉP Kártyára juttatott összeget ugyanis csak a következő év december 31-ig kell felhasználni. Így 900 ezer forintra is növelhető az az összeg, amit akár teljes egészében üdülésre is fel lehet használni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

SZÉP Kártya kontra üdülési csekk

Legalább hat hozzátartozó számára kellett Üdülési Csekket igényelni ahhoz tavaly, hogy ugyanakkora összeget lehessen kedvezményesen üdülésre fordítani, mint amennyit az idei évtől erre a célra el lehet költeni. Az Üdülési Csekket a múlt évben jogosultanként a havi 78 ezer forintos minimálbér erejéig lehetett béren kívüli juttatás formájában adni. A SZÉP Kártya abszolút előnye az Üdülési Csekkel szemben, hogy jóval alacsonyabbak a költségei mind a munkáltatók, mind az elfogadóhelyek számára. Míg az Üdülési Csekk megrendelése kapcsán akár nettó 7,5 százalékos kezelési költséget is felszámoltak a megrendelő munkáltatók felé, addig a SZÉP Kártya esetén semmiféle hasonló költség nem terheli majd a cégeket.

Az Üdülési Csekk esetén további költséget jelentett a munkáltatóhoz történő kiszállítás. A SZÉP Kártyánál ezzel a kiadással sem kell számolni, tekintettel arra, hogy a meglévő kártyákra már csak utalni kell a cafetéria választásoknak megfelelő összegeket. Várhatóan az elfogadóhelyek is jobban fogják kedvelni az új juttatási elemet, hiszen az Üdülési Csekknél akár 6 százalék plusz áfa is lehetett a jutalék, ezzel szemben a SZÉP Kártyás fizetésnél legfeljebb 1,5 százalék lehet a jutalék.

Figyelni kell azonban arra, hogy a SZÉP Kártyán felhalmozott pénzt a juttatást követő év végéig mindenképpen fel kell használni, a számlán maradó összeg elvész, ha azt a határidőig nem költi el a munkavállaló. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) döntésének megfelelően a 2012-ben érvényes Üdülési Csekket a lejárati dátumtól függetlenül legkésőbb december 31-ig lehet beváltani. Mindenképpen érdemes tehát élni a lehetőséggel és ezeket a csekkeket még az idén üdülésre, pihenésre fordítani.

Az elfogadóhelyek között egyelőre többségben vannak a szállodák, még kevés apartman és panzió csatlakozott önállóan a rendszerhez. Ugyanakkor például már a Falusi Turizmus Centrumhoz tartozó szálláshelyeken is elfogadják a SZÉP Kártyát. Bíztató, hogy az év harmadik hetére az SZÉP Kártya elfogadó helyek száma megközelítette a 7 ezret, hiszen a 90-es évek óta forgalomban lévő Üdülési Csekkel is mindössze 7700 beváltóhelyen fizethettek a juttatásban részesült munkavállalók.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26