25 °C Budapest

Így üdülhetsz a SZÉP Kártyáddal: akár 450 ezret is költhetsz erre

Pénzcentrum
2012. január 26. 05:33

A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, rekreáció) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

A SZÉP Kártya tavaly júliusban indult útjára, első körben az Üdülési Csekk kiváltására vezették be. Ennek keretében évi 300 ezer forintot nyújthattak kedvezményes béren kívüli juttatás formájában dolgozóiknak a munkáltatók. Emellett az idei évben érvényes csekkeket a lejárati dátumtól függetlenül december 31-ig lehetett beváltani. Idén januártól kibővült a SZÉP Kártyával igénybe vehető juttatások mértéke és köre: a szálláshely mellett további kettő, a vendéglátás, valamint a szabadidős programok, szolgáltatások igénybevételére felhasználható alszámlákra is lehet kedvezményesen cafetéria juttatásokat átutalni évi 450 ezer forint keretösszegig.

Ebből szálláshely alszámlára az idei évben összesen 225 ezer forintot kaphatnak a munkavállalók béren kívüli juttatás formájában. Ezt az összeget kétféle módon lehet felhasználni: egyrészt egyéni utazás esetén közvetlenül a szálláshely díjára lehet fordítani, másrészt előre összeállított belföldi utazási csomagokat is lehet belőle vásárolni. Fontos megkötés, hogy magyarországi utazási irodánál sem lehet a SZÉP Kártyáról külföldi utazásra költeni.

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha csökkent volna az üdülésre fordítható összeg. Ez azonban nem így van. A kormányrendelet szerint ugyanis a vendéglátásra, valamint a szabadidős alszámlákra utalt pénzt is fel lehet használni szálláshely-szolgáltatásra. Tehát a teljes Szép Kártyára befizetett keret szálláshely igénybevételére, illetve helybeni fogyasztásra fordítható.

A SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára egy évben összesen 150 ezer forintot lehet béren kívüli juttatás keretében átutalni. Ebből az összegből az éttermi szolgáltatásokat, illetve házhoz rendelt ételeket, illetve egyéb vendéglátás szolgáltatásokat lehet kifizetni. Emellett azonban a munkavállaló ebből a keretből a szálláshely díját is kifizetheti, belföldi utazási csomagokat azonban nem lehet belőle vásárolni.

A rekreáció alszámlára egy évben 75 ezer forintot utalhatnak kedvezményesen a munkáltatók. Ebből a keretből számos szolgáltatást lehet igénybe venni. Ide tartoznak a rekreációt szolgáló egészségügyi szolgáltatások is. Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni egyebek között a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, így a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. Ezekre a szolgáltatásokra az idei évtől a SZÉP Kártya nyújthat fedezetet.

A szabadidős, rekreációs szolgáltatások között szerepel a testedzési, valamint a közérzetet javító szolgáltatás is. Ezt a keretet emellett egyéb humán-egészségügyi ellátásra, állatkerti, vidámparki belépőjegyekre, koncertjegyekre, egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységekre, belvízi személyszállításra és idegenvezetésre is lehet fordítani. Emellett azonban úgy is dönthetnek a munkavállalók, hogy a 75 ezer forintos keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra használják fel.

Ha a munkavállaló előreláthatóan 450 ezer forintnál nagyobb összeget kíván belföldi üdülésre fordítani, akkor azt is megteheti, hogy két évnyi cafetéria-keretet összegyűjt a kártyáján. Az adott évben a SZÉP Kártyára juttatott összeget ugyanis csak a következő év december 31-ig kell felhasználni. Így 900 ezer forintra is növelhető az az összeg, amit akár teljes egészében üdülésre is fel lehet használni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

SZÉP Kártya kontra üdülési csekk

Legalább hat hozzátartozó számára kellett Üdülési Csekket igényelni ahhoz tavaly, hogy ugyanakkora összeget lehessen kedvezményesen üdülésre fordítani, mint amennyit az idei évtől erre a célra el lehet költeni. Az Üdülési Csekket a múlt évben jogosultanként a havi 78 ezer forintos minimálbér erejéig lehetett béren kívüli juttatás formájában adni. A SZÉP Kártya abszolút előnye az Üdülési Csekkel szemben, hogy jóval alacsonyabbak a költségei mind a munkáltatók, mind az elfogadóhelyek számára. Míg az Üdülési Csekk megrendelése kapcsán akár nettó 7,5 százalékos kezelési költséget is felszámoltak a megrendelő munkáltatók felé, addig a SZÉP Kártya esetén semmiféle hasonló költség nem terheli majd a cégeket.

Az Üdülési Csekk esetén további költséget jelentett a munkáltatóhoz történő kiszállítás. A SZÉP Kártyánál ezzel a kiadással sem kell számolni, tekintettel arra, hogy a meglévő kártyákra már csak utalni kell a cafetéria választásoknak megfelelő összegeket. Várhatóan az elfogadóhelyek is jobban fogják kedvelni az új juttatási elemet, hiszen az Üdülési Csekknél akár 6 százalék plusz áfa is lehetett a jutalék, ezzel szemben a SZÉP Kártyás fizetésnél legfeljebb 1,5 százalék lehet a jutalék.

Figyelni kell azonban arra, hogy a SZÉP Kártyán felhalmozott pénzt a juttatást követő év végéig mindenképpen fel kell használni, a számlán maradó összeg elvész, ha azt a határidőig nem költi el a munkavállaló. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) döntésének megfelelően a 2012-ben érvényes Üdülési Csekket a lejárati dátumtól függetlenül legkésőbb december 31-ig lehet beváltani. Mindenképpen érdemes tehát élni a lehetőséggel és ezeket a csekkeket még az idén üdülésre, pihenésre fordítani.

Az elfogadóhelyek között egyelőre többségben vannak a szállodák, még kevés apartman és panzió csatlakozott önállóan a rendszerhez. Ugyanakkor például már a Falusi Turizmus Centrumhoz tartozó szálláshelyeken is elfogadják a SZÉP Kártyát. Bíztató, hogy az év harmadik hetére az SZÉP Kártya elfogadó helyek száma megközelítette a 7 ezret, hiszen a 90-es évek óta forgalomban lévő Üdülési Csekkel is mindössze 7700 beváltóhelyen fizethettek a juttatásban részesült munkavállalók.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM