27 °C Budapest

Ennyivel drágul jövőre az útlevél

Pénzcentrum
2011. december 7. 19:53

Januártól változhatnak az útlevél soron kívüli, sürgősségi valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíjak. Akár 39 ezer forintot is fizethet az, akinek nagyon gyorsan kell az okirat.

A Belügyminisztérium (BM) ma tette közzé azt a(z egyelőre véleményezés alatt álló) rendelettervezetét, amelyben szabályozza a soron kívüli, sürgősségi valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíjazását.

A rendelet (ami a tervek szerint januártól lépne életbe) azokat érinti, akik magánútlevél, második magánútlevél soron kívüli, sürgősségi vagy azonnali kiállítását kérik a hatóságtól.

A tervezet szerint ha útlevelünk elveszett, megsemmisült, megrongálódott és utazásra alkalmatlanná vált, soron kívüli eljárásban 19 ezer forintért kaphatunk majd újat (jelenleg ez 15 ezer forintba kerül). Sürgősségi eljárásban ugyanez már 29 ezer forint lesz, az azonnali eljárásban történő kiállítás pótdíja pedig 39 ezer forintra nő - a jelenlegi 22 500 forintról. Az öt évre szóló útlevél jelenleg 7500 forintba kerül normál eljárással - a rendelettervezetben nem esik szó arról, hogy ennek változna az ára jövőre.

Ügyintézési idő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyintézési határidő harminc nap, amely a kérelem benyújtását követő napon kezdődik. Ez nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének idejét. Soron kívüli eljárásban, a kérelem benyújtását követő naptól számított nyolc napon belül elkészül az útlevél. Ez nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének idejét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM