18 °C Budapest

Nézd meg: ezekkel az új pénzekkel fizetsz jövőre

Pénzcentrum
2011. december 6. 10:06

Januártól új magyar pénzérmék kerülnek forgalomba, ez azonban nem jár a 2012-ig kibocsátott érmék bevonásával, cseréjével, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak, és azok továbbra is forgalomban maradnak. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, milyen forintokkal fizetünk a jövő évtől.

Megváltozik az új, forgalomba kerülő magyar pénzérmék felirata, miután 2012 január 1-jével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik - tájékoztat a Magyar Közlöny hétfői száma.

Forrás: Magyar Közlöny


A változtatást a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendelte el. Az új kibocsátás az 5, a 10, a 20, az 50, a 100 és a 200 forintos címletű érméket érinti.

 

Forrás: Magyar Közlöny


A jövő év január 1. után vert érmék hátoldalán már a Magyarország felirat lesz olvasható.

Forrás: Magyar Közlöny

 

Így cserélődnek le

Kizárólag a 2012-től gyártandó érméken szerepel az új megnevezés, a bankjegyeken nincs országnév (csak a "Magyar Nemzeti Bank" felirat), így azok eleve nem érintettek ebben - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályától.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A feladat nem jár a 2012-ig kibocsátott érmék bevonásával, cseréjével, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak, és azok továbbra is forgalomban maradnak. Az országnév-változásnak csak egyszeri költsége van (összesen nagyjából 5 millió forint tervezési, szerszámgyártási költség), mely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kieső érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett.

Az MNB 2012-ben csak a három legkisebb címletből (5, 10, 20 forintos) tervez - viszonylag alacsony volumenű, mindegyikből 10 millió darab - gyártást, így a lakosság elvben e címletekből találkozhat majd a forgalomban az új érmékkel. Ez a folyamat azonban igen lassú lesz, hiszen e címletekből eleve sok érme forog a forgalomban, így az új érmék csak lassan nyerhetnek majd teret.

Az ország hivatalos nevének megváltoztatása a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, a "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?