22 °C Budapest

Ők a leggazdagabbak a világon

Pénzcentrum
2011. november 21. 12:44

Új csúcsra tudott emelkedni a globálisan kezelt vagyon egy friss elemzés szerin. Természetesen a különbségek az egyes régiókon belül és azok között is óriási. Míg a fejlett országok jellemzően nagy vagyont tudhatnak magukénak, addig a fejlődő országok inkább a szegényebb térséget képviselik, habár Kínában például nagyon erős a felső-középosztály. Jól mutatja a jövedelmi különbségeket, hogy a globális vagyon közel felét a társadalom leggazdagabb 1 százaléka birtokolja. A Credit Suisse szerint viszont a jövőben a növekedés motorját a feltörekvő országok jelentik majd, Kínát pedig India követi a kikövezett úton.

Credit Suisse legfrissebb felmérése a globális megtakarítási piacot térképezi fel. A tanulmány fő üzenete, hogy miközben 2010 közepén a számításaik szerint 195 ezer milliárd dollárt ért el a globális vagyon, addig 2011 közepén már 231 ezer milliárd dollárt. Mivel 2010-2011 a válságból való kilábalással telt, bár egyre több kérdőjellel, a globális vagyon történelmi csúcsra tudott emelkedni, külön öröm, hogy a régiók esetében is erről beszélhettünk, ha Észak-Amerikát és Európát nem számítjuk. Európa kivételével a Credit Suisse elemzői szerint 2010-2011 között a vagyon emelkedése magasabb volt, mint a 2000-2009-es átlag.

A háztartások vagyona nagyon dinamikusan emelkedett az elmúlt évtizedben, Ausztráliában, Kínában, Új-Zélandon, Lengyelországban és Romániában például az egy felnőttre jutó vagyon dollárban számítva a háromszorosára emelkedett, miközben Indonéziában és Oroszországban ötszörözésről beszélhettünk. A negatív példák között lehetett hozni Japánt, ahol 2000-2010 között mindössze 5 százalékos növekedést lehetett látni, miközben Argentínában 30 százalékos csökkenést.

Nem szabad elfelejteni, hogy a vagyon növekedést több tényező együttes hatása okozta. Például ott van a felnőtt lakosság számának emelkedése, a becslések szerint 3,6 milliárd főről 4,5 milliárd főre emelkedett 2000 óta a felnőtt népesség. A dollár gyengülése a fő devizákhoz képest szintén meghatározó hatással járt, 2000 óta a nettó vagyon egy felnőttre jutó értéke 67 százalékkal emelkedett, viszont ha a devizaárfolyamok változását kiszűrjük, akkor a növekedés mindössze 36 százalék lenne.

A háztartások vagyona nagyon dinamikusan emelkedett az elmúlt évtizedben, Ausztráliában, Kínában, Új-Zélandon, Lengyelországban és Romániában például az egy felnőttre jutó vagyon dollárban számítva a háromszorosára emelkedett, miközben Indonéziában és Oroszországban ötszörözésről beszélhettünk. A negatív példák között lehetett hozni Japánt, ahol 2000-2010 között mindössze 5 százalékos növekedést lehetett látni, miközben Argentínában 30 százalékos csökkenést.


A régiós eltérések jelentősek

A vagyon megoszlása egyenlőtlen a társadalom belül, a CS elemzői szerint ahhoz, hogy a világ leggazdagabb feléhez tartozzunk, elég lett volna 4200 dolláros vagyon az adósságot nem számítva, azonban ha a leggazdagabb 10 százalékba akartunk volna tartozni, akkor ahhoz 82 000 dolláros vagyonnal kéne rendelkeznünk. A leggazdagabb 1 százalékba ennél is sokkal nehezebb lett volna beférkőzni, hiszen itt a "belépési limit" 712 000 dollár.

A leggazdagabb országokat, amelyek egy felnőttre vetítve 100 000 dollár feletti vagyont tudnak felmutatni, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában találjuk, miközben találhatunk kivételeket Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben, valamint Közel-Keleten. A leggazdagabb ország kétség kívül Svájc, ahol az egy felnőttre jutó vagyon meghaladja a világon egyedüliként a fél millió dollárt. Ausztrália és Norvégia szorosan követi őt 300 000 dollár feletti átlagvagyonnal.

Szemléletes, hogy a globális vagyon mindössze 1 százalékával rendelkezik a világ lakosságának fele, a leggazdagabb 10 százaléké a vagyon 84 százaléka, a leggazdagabb 1 százalék pedig a globális vagyon 44 százalékát birtokolja. A régiós megbontás nagyon jól szemlélteti az egyes kontinensek fejlettségét, nem meglepő módon a leggazdagabb 10 százaléka között a legnagyobb részaránnyal Észak-Amerika és Európa rendelkezik.

Jövedelmi piramis

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miután megismertük, hogy miként alakult a vagyon globálisan, illetve régiós összevetésben, érdemes arra is egy pillantást vetni, hogy a jövedelem hogyan oszlik meg a társadalmon belül. A CS elemzői jövedelmi kategóriákat képeztek, és eszerint osztották be a föld felnőtt lakosságát. Becsléseik szerint a 4,5 milliárd főből 3 milliárd 10 000 dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezik, ebben azonban a befektetéseken kívül benne található az ingatlanvagyon is. Összehasonlításképpen a 231 milliárd dolláros teljes vagyonból mindössze 3,3 százalékot tudhat magáénak ez a társadalmi csoport.

Az elemzők szerint a 10 000 dolláros alsó limit igazán alacsonynak tekinthető a fejlett országokat nézve, főleg, ha a számításba belevesszük az ingatlanvagyont is, legyen szó akár hitelből vagy anélkül megvásárolt ingatlanokról. Ennek ellenére érdekes jelenség, hogy a fejlett országokban meglehetősen magas azoknak a száma, akik szinte semmilyen vagy nagyon alacsony megtakarítással rendelkeznek. Tanulságos, hogy a fejlődő országok lakosságának többsége ebbe a kategóriába esik bele, ez azonban még nem jelenti azt, hogy szegények lennének, hiszen sok esetben elegendő egy lakás vagy földbirtok ahhoz, hogy a helyi viszonyokhoz képest valaki jó életszínvonalon éljen.

A piramis aljáról indulva sorrendben a második kategóriába azok tartoznak, akik 10 000 és 100 000 dollár közötti vagyont birtokolnak, a számuk körülbelül 1 milliárd, és a teljes vagyon 15 százaléka köthető hozzájuk. Talán ez az egyik leginkább kiegyensúlyozott kategória regionális bontásban, igaz Kína egyre nagyobb részarányt képvisel. A fejlett országok (főként a közepesen vagyonos országok) esetében a középosztály található itt, a fejlődők esetében viszont csak a legvagyonosabb rétegek kerülhetnek már be ide.

A 100 000 és 1 millió dollár közötti vagyonnal 370 millióan rendelkeznek, a CS szerint arányukat tekintve ők birtokolják a legnagyobb vagyont, összességében 100 milliárd dollárt (a teljes vagyon 44 százalékát). A gazdagabb országokban itt jelenik meg a középosztály, Észak-Amerika, Európa és Ázsia például 89 százalékos részarányt képvisel, egyedül Európa 39 százalékkal áll.

A CS számításai szerint az egy millió dollár feletti vagyon felett őrködő lakosság 30 millió, miközben az általuk összesen birtokolt vagyon 89 milliárd dollár, tehát egy főre vetítve 3 millió dollárról beszélhetünk. A nemzetközi sztenderdek alapján ezek az ügyfelek tekinthetők a privátbankok legfőbb célpontjainak. Az általánosítás itt is félrevezető lehet, hiszen ahogy a piramis többi részénél, a legmagasabb jövedelmi kategóriában is éles eltérések vannak. A CS elemzői úgy vélik, hogy a 30 millió ügyfél közül, közel 27 millió 1-5 millió dolláros vagyon felett rendelkezik, miközben további kétmillió fő 5-10 millió dollárral. A leggazdagabbak között is vannak természetesen kiemelkedő személyek, érdekesség, hogy az egy milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezőket a Credit Suisse 1000 főre teszi.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?