19 °C Budapest

Ilyen házakat vesznek a magyar milliárdosok

2011. augusztus 25. 05:13

Bár a budapesti ingatlanpiacon többnyire csak az igazán olcsó, esetleg kényszerértékesített lakások pörögnek, ennek ellenére akad olyan is, amit tulajdonosa méregdrágán árul. A Pénzcentrum.hu most az egymilliárd forint felett kínált luxusingatlanok piacára kalauzolja el olvasóit.

A körkép elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "lakás" kategóriába sorolt fényképpel ellátott budapesti hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Fontos megjegyeznünk, hogy az adatbázisban még így is bőven akadnak olyan ingatlanok, melyek irányára bár egymilliárd forint felett van, azonban valójában aligha érnek ennyit.

 

Luxusvilla a XVII. kerületben (Forrás: ingatlan.com)


Ennek oka egyszerű, egy-két hirdető vélhetően hadilábon áll a számokkal, vagy az online felületekkel. Emiatt szép számmal akadnak olyan, eléggé furcsának tekinthető, az egymilliárd forintot alulról vagy fölülről súroló árak is, mely ingatlanok esetében nyugodtan levonhatunk két nullát a hirdetésben szereplő árból.

Korábban: "Filléres lakások a pesti belvárosban"

Miután az extrém példáktól megszűrtük az általunk vizsgált kínálati állományt, még így is akadt jó pár ingatlan az adatbázisban, mely nem véletlenül van az egymilliárdos értékhatár felett beárazva. Bár fontos megjegyezni, hogy a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg.

 

Luxusvilla a XIV. kerületi diplomatanegyedben (Forrás: ingatlan.com)


Ha a több mint egymilliárd forintot kóstáló családi házakat böngésszük, elképesztő luxus tárul a szemünk elé. Akad köztük a Mártonhegy-Orbánhegy határán fekvő, 3330 nm-es telken lévő, 4 szintes, liftes, 2000 négyzetméter alapterületű, 11 szobás, szuper-panorámás luxus villa. De kiadhatunk ennyi pénzt a Hegyvidéken, természetvédelmi területen fekvő, 4000 négyzetméteres, különleges parkkal körülvett, 500 négyzetméter hasznos alapterületű, eredeti mediterrán villáért is. Aki azt hiszi, hogy ilyen borsos árakkal csak Budán találkozhatunk, nagyot téved. A VI. kerület villanegyedében például több mint egymilliárd forintért eladó egy 4 szintes, teljesen felújított, századfordulós villa és ezen kívül is akadnak még pesti ajánlatok a hirdetések között.

Azon túl, hogy ezen ingatlanok a városszövet legkiemeltebb részein fekszenek, kivitelezésük, az építésük során felhasznált anyagok, valamint felszereltségük magas színvonalú, minden tekintetben megfelelnek egy luxusingatlannal szemben támasztott követelményeknek. Egy hétköznapi ember számára rengeteg extra található ezekben az épületekben; mint például edzőterem, szolárium, feszített víztükrű medence, moziterem, billiárd terem, vagy éppen teniszpálya. Akad olyan ingatlan is melyen helikopterpálya is van.

Eladná luxuskastélyát a magyar Opel király

Még mindig megtalálható az adatbázisban az Opelekkel bizniszelő Ivanits József luxusvillája. Mint ahogy arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt Ivanitsék 1,6 milliárdért hirdették meg a villát és jelenleg is ezen az irányáron található meg a XVII. kerületi luxusház az adatbázisban.

 

Az XVII. kerületi Ivanits villa madártávlatból (Forrás: ingatlan.com)


A borsos ár mellett az is elrettentheti a vásárlókat, hogy a leendő tulajdonosnak a helyi önkormányzattal is meg kell majd küzdenie, mivel jogerős bontási engedély van az ingatlan egy részére. A hatályos határozat szerint ugyanis az ingatlan egy önkormányzati tulajdonú közparkot és egy hosszabb utcaszakaszt is bekebelezett, ezen kívül építési engedély nélkül húztak fel rá egy 96 négyzetméteres kertészlakot.

Esetleg befektetésnek?

Az egymilliárd forint feletti ingatlanok között szép számmal akadnak azonban befektetési célú ingatlanok is. Ezek többnyire egy cég tulajdonában lévő és eddig általuk kezelt többlakásos társasházak. Ilyen ingatlanokkal a főváros számos pontján találkozhatunk, a Duna budai és pesti oldalán egyaránt. Példaként álljon itt két hirdetés.

 

A minisztérium által bérelt Alkotmány utcai épület (Forrás: magnacasa1.ingatlan.com)


Az egyik ingatlan, mely 1,578 milliárd forintba kerül, a Gellért hegy délnyugati lankáin fekszik egy 2460 négyzetméteres ősfás telken. A XI. kerületi 4 lakásos rezidenciához tartozik egy 3 lakásossá átalakított korábbi villaépület is. Az ingatlan a hirdetés szerint kiválóan alkalmas, mind elhelyezkedése, mind magas műszaki kivitelezése folytán nagykövetségi rezidencia vagy elegáns cégközpont részére. A másik ingatlan is kuriózumnak számít, hiszen jelenleg ezt az épületet bérli a Munkaügyi Minisztérium. A század elején épült társasház a belváros szívében, az Alkotmány utcában található, melyért tulajdonosai mintegy 2,795 milliárd forintot kérnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És a legdrágább...

Bár tény, hogy Budapest legdrágább épülete, vagyis a Várkert Kaszinó némileg kilóg a sorból, azonban véleményünk szerint mégis megér egy-két szót, hiszen az épület nemcsak Ybl Miklós életművének, hanem a fővárosnak is az egyik legszebb neoreneszánsz ékköve.

Az egyik leghíresebb magyar építész tervei alapján 1879-ben elkészült épület jelenleg a Világörökség részét képezi. Az elmúlt mintegy 130 év alatt számos funkcióval bírt az épület, mely az elmúlt negyven évben elegáns étteremként üzemelt. 1992-ben renoválták az épületet, így visszanyerte eredeti állapotát és eleganciáját.

 

Ybl Miklós remekműve az I. kerületben (Forrás: avataringatlan.hu)


Az évek óta eladhatatlan, patinás épület a magyar ingatlanpiac visszáságaira is felhívja a figyelmet. Jelenleg csak az ingatlan.com adatbázisában is több ingatlanközvetítéssel foglakozó vállalkozás hirdeti párhuzamosan az épületet, más és más irányáron. Az adatbázis szerint 4 milliárd 351,52 millió forint a legalacsonyabb irányár, de akad közvetítő, aki közel 130 millió forinttal drágábban hirdeti az ikonikus épületet.

"A duplikációk leggyakoribb oka a több közvetítőnek adott általános megbízás. Az eladók szeretnek "több vasat tartani a tűzben", több közvetítőnek is beadják az ingatlant, mivel azt gondolják, hogy így nagyobb eséllyel sikerül majd értékesíteniük az ingatlanukat. Nem ritka, hogy még az eladók saját maguk is adnak fel hirdetést az ingatlanról, így növelve a duplikációk számát. A duplikációkból is jól látható, hogy a közhiedelemmel ellentétben az általános megbízás nem feltétlenül jelent jobb eladási esélyeket, hiszen a vevőket zavarhatja a többször megjelenő hirdetés, főleg azok, amikről csak később derül ki, hogy egy már korábban kiszemelt ingatlant mutat be, kicsit más szögből." - mondta el a Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Hitel, vagy készpénz?

Bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán kinek van annyi pénze jelenleg Magyarországon, hogy ilyen borsos árú ingatlant vásároljon - főként egy családi ház esetében -, azonban véleményünk szerint érdekesebb azt firtatni, hogy készpénzes, vagy különböző hitelkonstrukciókat igénybevevő vásárlók uralják-e a piac e szűk szegmensét. Természetesen nagy kérdés, hogy a pénzintézetek nyújtanak-e egyáltalán fedezetet ilyen borsos árú ingatlanok megvásárlására, és ha igen milyen feltételek mellett.

Az elmúlt években nem volt tranzakció az egymilliárd forintos árkategóriában - számolt be a tapasztalatairól Szathmáry Zsolt, az Otthon Centrum I., XI., és XII. kerületekben illetékes franchise partnere. Ugyanakkor elmondása szerint a 100-200 milliós árkategóriában úgy tűnik, hogy egyre több az érdeklődő. Mint elmondta, sokan vannak, akik befektetési céllal keresgélnek, s e rétegből nem egy érdeklődő akad, aki a tőzsdei befektetések irányából fordul e piac felé. " Egyre jellemzőbbek e szegmensben a kényszerértékesített ingatlanok; találkozni olyan esettel is, ahol egy 200 millióra beárazott ingatlant végül 150 millióért értékesítenek." - mondta Szathmáry, valamint hozzátette, hogy 90 százalékban készpénzes vevők uralják a piacot.

Korábban: "Szuperolcsó lakások a pesti belvárosban"

Pedig nincs akadálya a hitelből történő finanszírozásnak. A jelzáloghitelek esetében nincs meghatározva maximum felvehető hitelösszeg, ezt alapvetően a jogszabály által előírt hitel/fedezeti arányok, az ingatlan értéke, illetve a jövedelemfedezettség határozza meg - tudatta lapunkkal a CIB Bank.

Az UniCredit Banknál viszonylag ritkán fordul elő olyan hiteligénylés, amelyet nagy értékű ingatlan vásárlásához nyújtanak be. Mint elmondták; a magas hitelösszeg miatt a lakossági hitelezés kereteibe az ilyen ügylet "nem fér" bele, a megszokottól eltérő hitelbírálatra és döntésre van szükség.

Ebbe beletartozik az ügyfél hitelképességének, jövedelmi helyzetének mélyebb elemzése, az ingatlanértékből adódó plusz kockázatok alapos mérlegelése, hiszen ilyen nagy összegű hitelkihelyezésnél a visszafizetés mellett az ingatlan mobilizálhatóságára is hatványozottan figyelni kell. Mindezek akár az általánoshoz képest szigorúbb feltételek előírását is jelenthetik - mondták a pénzintézet szakemberei.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem