Ilyen házakat vesznek a magyar milliárdosok

2011. augusztus 25. 05:13

Bár a budapesti ingatlanpiacon többnyire csak az igazán olcsó, esetleg kényszerértékesített lakások pörögnek, ennek ellenére akad olyan is, amit tulajdonosa méregdrágán árul. A Pénzcentrum.hu most az egymilliárd forint felett kínált luxusingatlanok piacára kalauzolja el olvasóit.

A körkép elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "lakás" kategóriába sorolt fényképpel ellátott budapesti hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Fontos megjegyeznünk, hogy az adatbázisban még így is bőven akadnak olyan ingatlanok, melyek irányára bár egymilliárd forint felett van, azonban valójában aligha érnek ennyit.

 

Luxusvilla a XVII. kerületben (Forrás: ingatlan.com)


Ennek oka egyszerű, egy-két hirdető vélhetően hadilábon áll a számokkal, vagy az online felületekkel. Emiatt szép számmal akadnak olyan, eléggé furcsának tekinthető, az egymilliárd forintot alulról vagy fölülről súroló árak is, mely ingatlanok esetében nyugodtan levonhatunk két nullát a hirdetésben szereplő árból.

Korábban: "Filléres lakások a pesti belvárosban"

Miután az extrém példáktól megszűrtük az általunk vizsgált kínálati állományt, még így is akadt jó pár ingatlan az adatbázisban, mely nem véletlenül van az egymilliárdos értékhatár felett beárazva. Bár fontos megjegyezni, hogy a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg.

 

Luxusvilla a XIV. kerületi diplomatanegyedben (Forrás: ingatlan.com)


Ha a több mint egymilliárd forintot kóstáló családi házakat böngésszük, elképesztő luxus tárul a szemünk elé. Akad köztük a Mártonhegy-Orbánhegy határán fekvő, 3330 nm-es telken lévő, 4 szintes, liftes, 2000 négyzetméter alapterületű, 11 szobás, szuper-panorámás luxus villa. De kiadhatunk ennyi pénzt a Hegyvidéken, természetvédelmi területen fekvő, 4000 négyzetméteres, különleges parkkal körülvett, 500 négyzetméter hasznos alapterületű, eredeti mediterrán villáért is. Aki azt hiszi, hogy ilyen borsos árakkal csak Budán találkozhatunk, nagyot téved. A VI. kerület villanegyedében például több mint egymilliárd forintért eladó egy 4 szintes, teljesen felújított, századfordulós villa és ezen kívül is akadnak még pesti ajánlatok a hirdetések között.

Azon túl, hogy ezen ingatlanok a városszövet legkiemeltebb részein fekszenek, kivitelezésük, az építésük során felhasznált anyagok, valamint felszereltségük magas színvonalú, minden tekintetben megfelelnek egy luxusingatlannal szemben támasztott követelményeknek. Egy hétköznapi ember számára rengeteg extra található ezekben az épületekben; mint például edzőterem, szolárium, feszített víztükrű medence, moziterem, billiárd terem, vagy éppen teniszpálya. Akad olyan ingatlan is melyen helikopterpálya is van.

Eladná luxuskastélyát a magyar Opel király

Még mindig megtalálható az adatbázisban az Opelekkel bizniszelő Ivanits József luxusvillája. Mint ahogy arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt Ivanitsék 1,6 milliárdért hirdették meg a villát és jelenleg is ezen az irányáron található meg a XVII. kerületi luxusház az adatbázisban.

 

Az XVII. kerületi Ivanits villa madártávlatból (Forrás: ingatlan.com)


A borsos ár mellett az is elrettentheti a vásárlókat, hogy a leendő tulajdonosnak a helyi önkormányzattal is meg kell majd küzdenie, mivel jogerős bontási engedély van az ingatlan egy részére. A hatályos határozat szerint ugyanis az ingatlan egy önkormányzati tulajdonú közparkot és egy hosszabb utcaszakaszt is bekebelezett, ezen kívül építési engedély nélkül húztak fel rá egy 96 négyzetméteres kertészlakot.

Esetleg befektetésnek?

Az egymilliárd forint feletti ingatlanok között szép számmal akadnak azonban befektetési célú ingatlanok is. Ezek többnyire egy cég tulajdonában lévő és eddig általuk kezelt többlakásos társasházak. Ilyen ingatlanokkal a főváros számos pontján találkozhatunk, a Duna budai és pesti oldalán egyaránt. Példaként álljon itt két hirdetés.

 

A minisztérium által bérelt Alkotmány utcai épület (Forrás: magnacasa1.ingatlan.com)


Az egyik ingatlan, mely 1,578 milliárd forintba kerül, a Gellért hegy délnyugati lankáin fekszik egy 2460 négyzetméteres ősfás telken. A XI. kerületi 4 lakásos rezidenciához tartozik egy 3 lakásossá átalakított korábbi villaépület is. Az ingatlan a hirdetés szerint kiválóan alkalmas, mind elhelyezkedése, mind magas műszaki kivitelezése folytán nagykövetségi rezidencia vagy elegáns cégközpont részére. A másik ingatlan is kuriózumnak számít, hiszen jelenleg ezt az épületet bérli a Munkaügyi Minisztérium. A század elején épült társasház a belváros szívében, az Alkotmány utcában található, melyért tulajdonosai mintegy 2,795 milliárd forintot kérnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És a legdrágább...

Bár tény, hogy Budapest legdrágább épülete, vagyis a Várkert Kaszinó némileg kilóg a sorból, azonban véleményünk szerint mégis megér egy-két szót, hiszen az épület nemcsak Ybl Miklós életművének, hanem a fővárosnak is az egyik legszebb neoreneszánsz ékköve.

Az egyik leghíresebb magyar építész tervei alapján 1879-ben elkészült épület jelenleg a Világörökség részét képezi. Az elmúlt mintegy 130 év alatt számos funkcióval bírt az épület, mely az elmúlt negyven évben elegáns étteremként üzemelt. 1992-ben renoválták az épületet, így visszanyerte eredeti állapotát és eleganciáját.

 

Ybl Miklós remekműve az I. kerületben (Forrás: avataringatlan.hu)


Az évek óta eladhatatlan, patinás épület a magyar ingatlanpiac visszáságaira is felhívja a figyelmet. Jelenleg csak az ingatlan.com adatbázisában is több ingatlanközvetítéssel foglakozó vállalkozás hirdeti párhuzamosan az épületet, más és más irányáron. Az adatbázis szerint 4 milliárd 351,52 millió forint a legalacsonyabb irányár, de akad közvetítő, aki közel 130 millió forinttal drágábban hirdeti az ikonikus épületet.

"A duplikációk leggyakoribb oka a több közvetítőnek adott általános megbízás. Az eladók szeretnek "több vasat tartani a tűzben", több közvetítőnek is beadják az ingatlant, mivel azt gondolják, hogy így nagyobb eséllyel sikerül majd értékesíteniük az ingatlanukat. Nem ritka, hogy még az eladók saját maguk is adnak fel hirdetést az ingatlanról, így növelve a duplikációk számát. A duplikációkból is jól látható, hogy a közhiedelemmel ellentétben az általános megbízás nem feltétlenül jelent jobb eladási esélyeket, hiszen a vevőket zavarhatja a többször megjelenő hirdetés, főleg azok, amikről csak később derül ki, hogy egy már korábban kiszemelt ingatlant mutat be, kicsit más szögből." - mondta el a Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Hitel, vagy készpénz?

Bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán kinek van annyi pénze jelenleg Magyarországon, hogy ilyen borsos árú ingatlant vásároljon - főként egy családi ház esetében -, azonban véleményünk szerint érdekesebb azt firtatni, hogy készpénzes, vagy különböző hitelkonstrukciókat igénybevevő vásárlók uralják-e a piac e szűk szegmensét. Természetesen nagy kérdés, hogy a pénzintézetek nyújtanak-e egyáltalán fedezetet ilyen borsos árú ingatlanok megvásárlására, és ha igen milyen feltételek mellett.

Az elmúlt években nem volt tranzakció az egymilliárd forintos árkategóriában - számolt be a tapasztalatairól Szathmáry Zsolt, az Otthon Centrum I., XI., és XII. kerületekben illetékes franchise partnere. Ugyanakkor elmondása szerint a 100-200 milliós árkategóriában úgy tűnik, hogy egyre több az érdeklődő. Mint elmondta, sokan vannak, akik befektetési céllal keresgélnek, s e rétegből nem egy érdeklődő akad, aki a tőzsdei befektetések irányából fordul e piac felé. " Egyre jellemzőbbek e szegmensben a kényszerértékesített ingatlanok; találkozni olyan esettel is, ahol egy 200 millióra beárazott ingatlant végül 150 millióért értékesítenek." - mondta Szathmáry, valamint hozzátette, hogy 90 százalékban készpénzes vevők uralják a piacot.

Korábban: "Szuperolcsó lakások a pesti belvárosban"

Pedig nincs akadálya a hitelből történő finanszírozásnak. A jelzáloghitelek esetében nincs meghatározva maximum felvehető hitelösszeg, ezt alapvetően a jogszabály által előírt hitel/fedezeti arányok, az ingatlan értéke, illetve a jövedelemfedezettség határozza meg - tudatta lapunkkal a CIB Bank.

Az UniCredit Banknál viszonylag ritkán fordul elő olyan hiteligénylés, amelyet nagy értékű ingatlan vásárlásához nyújtanak be. Mint elmondták; a magas hitelösszeg miatt a lakossági hitelezés kereteibe az ilyen ügylet "nem fér" bele, a megszokottól eltérő hitelbírálatra és döntésre van szükség.

Ebbe beletartozik az ügyfél hitelképességének, jövedelmi helyzetének mélyebb elemzése, az ingatlanértékből adódó plusz kockázatok alapos mérlegelése, hiszen ilyen nagy összegű hitelkihelyezésnél a visszafizetés mellett az ingatlan mobilizálhatóságára is hatványozottan figyelni kell. Mindezek akár az általánoshoz képest szigorúbb feltételek előírását is jelenthetik - mondták a pénzintézet szakemberei.

 

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?