29 °C Budapest

Gyász és titok: hova tünt a milliárdos remete vagyona?

2011. május 29. 14:02

Elhunyt az egykoron Amerika második leggazdagabb William Andrews Clark lánya. A 104 évesen jobblétre szenderült nő élete utolsó 20 évét egy manhattani kórházban töltötte, bár előtte sem ő volt a társaság fénypontja. Elvonultan élte le élete nagy részét, jellemző, hogy 80 éve nem készült róla fotó.

Mesés paloták álltak üresen, mivel a kezdetben milliárdos, majd csak milliomos Huguette Clark csak egy New York-i luxus apartmant használt, ahol anyja halála óta (1963) remeteként élte életét. Az utolsó fotón, amin szerepel még 1930-ban készítették. Ebben az időszakban kötött gyors házasságot egy jogi hallgatóval, gyerekei nem születtek.

Kire száll a vagyon?

Nem tudni, hogy ki örökli meg a nő közel 500 millió dolláros vagyonát, élete vén már senkivel nem tartotta a kapcsolatot az ügyvédjén kívül, aki talán meg tudná nekünk magyarázni, hogy fogyott el az örökölt 3,6 milliárdos vagyon az évek folyamán.

Nem ő az egyetlen rejtőzködő milliárdos, korábbi cikkünkben a hasonlóan visszafogott életet élő Lidl milliárdosról írtunk:

88 éves korában elhunyt az Aldi egyik alapítója, Theo Albrecht. A vállalat a temetés után közölte a gyászhírt.

Theo Albrecht a világ egyik leggazdagabb embereként tért örök nyugalomra, egyes számítások szerint magánvagyona elérte a 10 milliárd fontot, azaz 3400 milliárd forintot. A Forbes magazin 2010-es összesítésében a 31. helyen szerepelt a világ leggazdagabb embereinek listáján. A 88 éves milliárdost szombaton, a németországi Essen városában érte a halál. Életére jellemző, hogy halálhírét csak ma, a temetés után hozták nyilvánosságra.

Forrás: Daily Mail


"Az Aldi egy olyan embert gyászol, akit szerénysége miatt üzleti partnerei és az alkalmazottai egyaránt rendkívül tiszteltek" - áll az áruházlánc közleményében.
A titokzatos milliárdosok

A cég gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, mikor Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk munkás volt: bányászként, majd péksegédként dolgozott.

Theo kamaszévei alatt saját boltjukban tanonckodott, míg Karl egy fűszerüzletben szerzett gyakorlatot. Karl a második világháború alatt a német hadseregben szolgált. A háború befejezése után, 1946-ban a fívérek átvették anyjuk üzletének irányítását, és hamarosan űjabb üzletet nyitottak a környéken. 1950-re -azaz négy évvel később- az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 13 üzletük volt.

A testvérek üzletpolitikája radikális újdonságnak számított a korabeli piacon: a megengedett maximális árból 3 százalékot engedtek, gyakorlatilag minden terméknél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fivérek arra is mindig nagy figyelmet fordítottak, hogy nehogy olyan áru legyen a polcaikon, ami nem fogy el. Annyi nyereséget értek el, amennyit csak lehetett: nem reklámoztak, nem árultak friss árut, és olyan kicsinek hagyták meg boltjaikat, amennyire csak lehetett.

Aldi: világméretű terjeszkedés
Az ALDI Magyarország az ALDI-Dél vállalatcsoport tagja, mely a világ számos országában jogilag önálló társaságokon keresztül képviselteti magát.

Nagy-Britanniában és Írországban üzleteik száma meghaladja a 460-at, több mint 1 000 üzlettel vannak jelen 29 amerikai tagállamban a keleti parttól Kansasig. A Hofer név alatt Ausztriában több mint 420 üzletük működik. Mindemellett folyamatosan tovább növekednek az Ausztráliában található üzleteink száma már meghaladta a 200-at. 2005-ben nyitották meg első üzleteiket Svájcban és Szlovéniában, 2008-tól pedig Magyarországon és Görögországban is jelen vannak.

Amikor igazán beindult az üzlet, a két testvér összekülönbözött: a viszály forrása azonban nem egy hölgy volt -mint azt esetleg gondolhatnánk- hanem egy másik szenvedély, a cigaretta. A pletykák szerint azon vesztek össze, hogy az üzleteikben áruljanak-e dohányterméket.

Így 1962-ben bevezették az Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és 1966-ban kettéváltak: Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. A két csoport mind pénzügyileg, mind jogilag önálló, a két testvér közötti kapcsolat a hírek szerint barátságosnak nevezhető. Olyannyira, hogy néhány esetben -ha az üzleti érdek úgy kívánja- például sajátmárkás termékek elkészítésénél és a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon egy cégnek mutatkoznak.

A testvérek ugyanakkor meglehetősen visszahúzódva éltek, kimondottan kerülték a médiában való megjelenést. Háttérbe húzódásuknak egyik magyarázata lehet az is, hogy 1971-ben Theo emberrablók fogságába került, és csak 3 millió dolláros váltságdíj fejében engedték szabadon.

A hetvenes évek óta nem találni róluk készült hiteles fényképet. 1993-ban az Albrecht-fivérek lemondtak igazgatói posztjukról, és vagyonuk nagy részét alapítványoknak adták.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?