Gyász és titok: hova tünt a milliárdos remete vagyona?

2011. május 29. 14:02

Elhunyt az egykoron Amerika második leggazdagabb William Andrews Clark lánya. A 104 évesen jobblétre szenderült nő élete utolsó 20 évét egy manhattani kórházban töltötte, bár előtte sem ő volt a társaság fénypontja. Elvonultan élte le élete nagy részét, jellemző, hogy 80 éve nem készült róla fotó.

Mesés paloták álltak üresen, mivel a kezdetben milliárdos, majd csak milliomos Huguette Clark csak egy New York-i luxus apartmant használt, ahol anyja halála óta (1963) remeteként élte életét. Az utolsó fotón, amin szerepel még 1930-ban készítették. Ebben az időszakban kötött gyors házasságot egy jogi hallgatóval, gyerekei nem születtek.

Kire száll a vagyon?

Nem tudni, hogy ki örökli meg a nő közel 500 millió dolláros vagyonát, élete vén már senkivel nem tartotta a kapcsolatot az ügyvédjén kívül, aki talán meg tudná nekünk magyarázni, hogy fogyott el az örökölt 3,6 milliárdos vagyon az évek folyamán.

Nem ő az egyetlen rejtőzködő milliárdos, korábbi cikkünkben a hasonlóan visszafogott életet élő Lidl milliárdosról írtunk:

88 éves korában elhunyt az Aldi egyik alapítója, Theo Albrecht. A vállalat a temetés után közölte a gyászhírt.

Theo Albrecht a világ egyik leggazdagabb embereként tért örök nyugalomra, egyes számítások szerint magánvagyona elérte a 10 milliárd fontot, azaz 3400 milliárd forintot. A Forbes magazin 2010-es összesítésében a 31. helyen szerepelt a világ leggazdagabb embereinek listáján. A 88 éves milliárdost szombaton, a németországi Essen városában érte a halál. Életére jellemző, hogy halálhírét csak ma, a temetés után hozták nyilvánosságra.

Forrás: Daily Mail


"Az Aldi egy olyan embert gyászol, akit szerénysége miatt üzleti partnerei és az alkalmazottai egyaránt rendkívül tiszteltek" - áll az áruházlánc közleményében.
A titokzatos milliárdosok

A cég gyökerei 1913-ig nyúlnak vissza, mikor Theo és Karl Albrecht édesanyja egy kis boltot nyitott Schönenbeck-ben, a Németország nyugati részén fekvő Essen egyik külvárosában. Karl Albrecht 1920-ban, öccse Theo 1922-ben született. Édesapjuk munkás volt: bányászként, majd péksegédként dolgozott.

Theo kamaszévei alatt saját boltjukban tanonckodott, míg Karl egy fűszerüzletben szerzett gyakorlatot. Karl a második világháború alatt a német hadseregben szolgált. A háború befejezése után, 1946-ban a fívérek átvették anyjuk üzletének irányítását, és hamarosan űjabb üzletet nyitottak a környéken. 1950-re -azaz négy évvel később- az Albrecht-fivéreknek a Ruhr-vidéken már 13 üzletük volt.

A testvérek üzletpolitikája radikális újdonságnak számított a korabeli piacon: a megengedett maximális árból 3 százalékot engedtek, gyakorlatilag minden terméknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fivérek arra is mindig nagy figyelmet fordítottak, hogy nehogy olyan áru legyen a polcaikon, ami nem fogy el. Annyi nyereséget értek el, amennyit csak lehetett: nem reklámoztak, nem árultak friss árut, és olyan kicsinek hagyták meg boltjaikat, amennyire csak lehetett.

Aldi: világméretű terjeszkedés
Az ALDI Magyarország az ALDI-Dél vállalatcsoport tagja, mely a világ számos országában jogilag önálló társaságokon keresztül képviselteti magát.

Nagy-Britanniában és Írországban üzleteik száma meghaladja a 460-at, több mint 1 000 üzlettel vannak jelen 29 amerikai tagállamban a keleti parttól Kansasig. A Hofer név alatt Ausztriában több mint 420 üzletük működik. Mindemellett folyamatosan tovább növekednek az Ausztráliában található üzleteink száma már meghaladta a 200-at. 2005-ben nyitották meg első üzleteiket Svájcban és Szlovéniában, 2008-tól pedig Magyarországon és Görögországban is jelen vannak.

Amikor igazán beindult az üzlet, a két testvér összekülönbözött: a viszály forrása azonban nem egy hölgy volt -mint azt esetleg gondolhatnánk- hanem egy másik szenvedély, a cigaretta. A pletykák szerint azon vesztek össze, hogy az üzleteikben áruljanak-e dohányterméket.

Így 1962-ben bevezették az Aldi (az ALbrecht DIscount rövidítése) márkanevet, és 1966-ban kettéváltak: Theo kapta Németország északi, Karl pedig a déli piacait. A két csoport mind pénzügyileg, mind jogilag önálló, a két testvér közötti kapcsolat a hírek szerint barátságosnak nevezhető. Olyannyira, hogy néhány esetben -ha az üzleti érdek úgy kívánja- például sajátmárkás termékek elkészítésénél és a beszállítókkal folytatott tárgyalásokon egy cégnek mutatkoznak.

A testvérek ugyanakkor meglehetősen visszahúzódva éltek, kimondottan kerülték a médiában való megjelenést. Háttérbe húzódásuknak egyik magyarázata lehet az is, hogy 1971-ben Theo emberrablók fogságába került, és csak 3 millió dolláros váltságdíj fejében engedték szabadon.

A hetvenes évek óta nem találni róluk készült hiteles fényképet. 1993-ban az Albrecht-fivérek lemondtak igazgatói posztjukról, és vagyonuk nagy részét alapítványoknak adták.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem