24 °C Budapest

Adóemelést, áremelést hozhat a parlament mai ülése

MTI
2011. szeptember 26. 10:15

A parlament ma dönthet a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről. Ahhoz, hogy az adóemelés november 1-jén hatályba léphessen, a képviselőknek az államháztartási törvényt is módosítaniuk kell. Az Országgyűlés emellett korrigálhatja a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését engedélyező jogszabályt is, amelyet egy ponton az előterjesztő, a fideszes Rogán Antal szándékától eltérő tartalommal fogadtak el a múlt héten.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet részben a jövedéki adók emelésével foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Ebből az év utolsó két hónapjában 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

Így a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5, azon belül az aromázott szeszesitaloké 50 százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne.

A parlamentnek beterjesztett kormányzati javaslat szerint - amelyről ma határoz az Országgyűlés - a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék.

Mivel a kormány már november 1-jétől életbe léptetné a jövedékiadó-emelést, szükséges az államháztartási törvény módosítása is. Ez eddig azt írta elő, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között legalább 45 napnak el kell telnie, ezt most 30 napra csökkentenék.

Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, múlt hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak a mai ülésen.

Az adószabályokhoz kapcsolódó döntéseken kívül még két határozathozatal vár ma az Országgyűlésre. A távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztés új támogatási rendszert vezetne be, és a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. Ezt akkor fogadhatja el a Ház, ha egyetlen módosító javaslat sem kap többséget. A kormány korábban sürgős tárgyalást kért a javaslatról, hogy az október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen kívül a képviselők - Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter indítványára - arról is dönthetnek, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját.

A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak és a határozathozatalok után a Ház három részletes vitával zárja munkáját, így megtárgyalja az új alaptörvény korhatárra vonatkozó rendelkezései miatt jövőre nyugdíjba vonuló bírák mielőbbi pótlását célzó fideszes javaslathoz érkező módosító indítványokat.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?