18 °C Budapest

Fizethetnek a dízelesek: adóemelést, áremelést kapnak a nyakukba

2011. szeptember 6. 17:03

Jelentősen drágul a dízel ára, mivel a kormány 13 forinttal emeli az gázolaj jövedéki adóját. Arról nem is beszélve, hogy az áfatartalom miatt ennél még jóval nagyobb emelést is kénytelenek lesznek elkönyvelni az autósok.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a mai napon tartott sajtótájékoztatójukon többek között bejelentették, hogy a jelenleg literenként 97 forintról 110 forintra emelik a gázolaj jövedéki adótartalmát. A kormány a döntését szeptemberben terjeszti a parlament elé, s reményeik szerint november-decemberre már életbe is léphet az adóemelés.

Az adóemelés hatását a dízeles autóval járók fogják megszenvedni, hiszen a kereskedők rájuk fogják testálni a 13 forintos adóterhet és a megnövekedett áfatartalmat (amivel együtt várhatóan 16 forinttal drágul az üzemanyag) . Az adóemelés hatására a gázolaj ára így behozhatja a jelenleg mintegy 13-15 forinttal drágább 95-ös oktánszámú benzin kiskereskedelmi árát.

A holnapi (2011. 09. 07.) áremelést követően a benzinkutakon a benzint átlagosan 384-385 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat 370-371 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok. Ez az árkülönbség azonban a kormány döntése értelmében véglegesen megszűnhet, amint a parlament is áldását adja a most bejelentett határozatra.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?