21 °C Budapest

Dohányos vagy? Így változik a cigaretta ára

Pénzcentrum
2011. szeptember 13. 08:34

A 2011-es költségvetési évben pénzforgalmi tekintetben a cigaretta jövedéki adóján még többet is foghat a kormány a tervezettnél - írja a Napi Gazdaság

A tervezett, mintegy 10 milliárd forintnál többet is hozhat az államháztartás konyhájára a dohány jövedéki adójának emelése. A törvényjavaslat három lépcsőben emelné a cigaretta jövedéki adóját (beleértve a vágott dohányt is).

Első körben november elsején, ekkor a cigaretta legalacsonyabb bekerülési értéke (minimumadója) 19 szálra vetítve 557 forintról 654 forintra nő a jelenlegi árstruktúra mellett. A következő emelés májusban lesz, ekkor a legalacsonyabb bekerülési érték 746, jövő novemberben pedig 802 forint lesz − a legolcsóbb termékeknél. A felsőbb kategóriák ennél 15-20 százalékkal is drágábbak lehetnek.

A drágulás rövid távon hatással lehet a feketepiacra, a NAV azonban eddig is jól kezelte a területet, így a jövőre tervezett bevételek a cigarettából akár teljesülhetnek is. A fogyasztás viszont az alacsonyabb közteherrel érintett sodródohány felé terelődik, amihez a tervezet egyelőre nem nyúlt drasztikusan. A sodródohány az adóemelés után is jelentős árelőnyt élvez, ma egy 19 szálas dobozhoz képest minimum 320, novembertől 390, májustól 450, jövő novembertől pedig 490 forinttal.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?