27 °C Budapest

Kinek lehet érdeke a szerencsejáték ipar szétzúzása?

Pénzcentrum
2010. április 30. 10:02

2009-ben a gazdasági válság és a növekvő elvonás hatására a nyerőgépek üzemeltetéséből származó adóbevétel több mint 8 milliárd forinttal csökkent. A játéktermek és nyerő automaták száma több ezerrel lett kevesebb. A tendencia jellemzően a játékszervező kisvállalkozások, és az ezekkel kapcsolatban álló vendéglátóhelyek ellehetetlenülésének irányába hat.

Az új pókertörvény mellett a nyerőgépek üzemeltetőire kirótt évek óta fokozatosan növekedő terhek is a magyar szerencsejáték ipart hozzák egyre lehetetlenebb helyzetbe, derül ki a Magyar Szerencsejáték Szövetség friss, 2009-es évkönyvéből. Az ágazat recessziója a pénznyerő automaták játékhelyenkénti tételes adójának 2005. évi 100 ezer forintra történő emelésével kezdődött, ami a szervezők jelentős részét veszteségessé tette. 2009-re már a vállalkozók több mint felénél a bevétel csak az üzemmenet fenntartására volt elég, sokaknál már arra sem. Ez azt eredményezte, hogy 2009-ben az országban lévő mintegy 20 000 játékteremből már csak 15 000 rendelkezett engedéllyel.

"Az egész iparág ellehetetlenítésének elképzelt forgatókönyvébe kitűnően illeszkedik a holnap hatályba lépő pókertörvény is. A kártyatermek, a játéktermek, a legálisan üzemelő nyerőgépek számának zuhanása amellett, hogy a szervezők bevétele és így a befizetett adó csökkenését hozza magával, ezres nagyságrendű negatív munkaerő-piaci hatással is jár. Ösztönzi továbbá az illegális játékszervezést. Sok kis vendéglátó hely nyerőgép nélkül bezárni kényszerül. Nem látom, mi a cél hacsak az nem, hogy a tönkretett szervezők helyébe mások lépjenek..." - véli Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke.

Az elnök bízik benne, hogy az új kormány világos koncepció mentén rendezi az iparág ügyeit, és megállítja az évek óta tartó eróziót. A Szövetség vezetősége és a tagok hisznek abban, hogy senkinek nem érdeke legálisan, szabályozott keretek között működő kisvállalkozások ezreinek a megszüntetése, különösen a jelenlegi nehéz gazdasági és munkaerő-piaci helyzetben. A felelősen szervezett, mértékkel űzött szerencsejáték szórakozás, melyre a fejlett társadalmakban van igény.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?