21 °C Budapest

Indulhat a rendszámcsere: így engedi el az adó felét az állam

2011. augusztus 29. 16:05

Vészesen közeledik szeptember első napja, ezt követően pedig jelentősen szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A vonzónak tűnő, év végéig tartó regisztrációsadó-amnesztia azonban - bonyolultsága mellett - még áfa kötelezettséget is tartogat az érintettek számára, ami az előzetes lelkesedést jelentősen lehűtheti - véli az RSM DTM Zrt. szakértője.

A december végig tartó regisztrációsadó-amnesztia nem csupán az 50 %-os adócsökkentés miatt tűnik vonzónak, erős nyomást jelent az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya is. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációs adó amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre. Az adófizetési kockázatot hivatott kezelni a gépjármű "magyarosításához" kialakított eljárásrend, az lefelezett regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó.

A pénzügyi képviselő - aki a külföldi cég számára magyar adószámot kér az adóhatóságnál - az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő 50 %-os regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell bankgaranciát, vagy egyéb garanciát kérnie partnerétől.

"A 10 ezer feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt, azonban többnyire már az is a meglepetés erejével hatott, hogy Áfá-t is kell fizetni, valamint az is, hogy a pénzügyi képviseleti eljárás mit jelent és hogyan működik " - összegezte a tapasztalatokat Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója. Az Áfa fizetési kötelezettség például abban az esetben fordulhat elő, ha a gépjármű tulajdonosa nem változik meg - továbbra is a külföldi cég marad - de magyar rendszámmal kívánja használni a szintén változatlan üzembentartó. Ilyenkor a hazai szabályok szerinti áfa fizetési kötelezettség keletkezik a személyautók esetében, akkor is, ha az adott modell az eredeti országban feljogosította tulajdonosát a forgalmi adó visszaigénylésére.

"Mivel pénzügyi képviseletet csak legalább 50 millió forint jegyzett tőkéjű vagy ekvivalens bankgaranciával rendelkező társaság láthat el, ez könnyű helyzetbe hozza az adóhatóságot: biztosan talál egy olyan tőkeerős felelőst, aki a járműtulajdonos esetlegesen elmaradó adófizetése esetén felelősségre vonható. Kérdés azonban, hogy mindezeket figyelembe véve milyen mértékben tudja elérni a szabályozó a kívánt célt, a magyar rendszámra történő áttérést és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége" - zárta gondolatait Kalocsai Zsolt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?