25 °C Budapest

5 tipp: így adhatja el magát az álláskereső

Pénzcentrum
2011. augusztus 27. 10:02

Elkötelezettség és pozitív hozzáállás. Az álláskereső két legjobb barátja, ha el szeretné adni tudását, szakértelmét a munkaerőpiacon. De mi kell még az érvényesüléshez? 5 jó tanács, ami segíthet a pályázóknak...

1. Menedzselje önmagát!

Akár munkanélküliként, akár állásból keres valaki új munkát, a legfontosabb feladata: eladni saját magát! Ez az, amit biztosan senki más nem fog megtenni az álláskereső helyett. Bár a legtöbb pályázó tisztában van ezzel, sokan még mindig bizonytalanok azt illetően, miként festhetnének igazán jó képet magukról az interjún. Lehet, hogy mindez első pillanatban nyomulásnak, önfényezésnek tűnhet, ami nyugtalanítja, esetleg zavarba is hozza az álláskeresőket. A megfelelő önmenedzselés azonban semmiképp nem egyenlő a magamutogatással vagy a kérkedéssel!

2. Több vasat a tűzbe!

Több száz önéletrajzot is elküldhet egy-egy pályázó, amikor állást keres. Pontosan ez az, amiért jókora rakás önéletrajz tornyosul azoknak a cégeknek az asztalán, ahová pályázunk. Általában mindenki ugyanazt a CV-t küldi el minden egyes állásra, amit talál. Épp ezért érdemes lassítani egy kicsit! Hamarabb érhet célba az álláskereső, ha csupán arra a néhány hirdetésre fókuszál, ami igazán érdekli. Ezután már csak egy feladat maradt hátra: specifikusan az adott cégre, pozícióra szabni a pályázati anyagunkat.

3. Döntsön tudatosan!

Minden munkavállaló legfőbb célja megtalálni azt az állást, ami igazán érdekli, illetve azt a szervezetet, ahová szívesen beilleszkedne. Ha tehát ilyen hirdetésekre koncentrál, a megmérettetéskor is hitelesebbnek tűnhet. Azért teszi majd fel a kérdéseit az interjúztatónak, mert igazán érdekli az adott pozíció, és nem pusztán azért, mert egy állásinterjún "ezt kell tennie". Ráadásul, aki csak olyan állásokra pályázik, amelyeket tényleg érdekesnek talál, nem végzi majd csalódottan, kiégve egy olyan munkahelyen, amire igazából sohasem vágyott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Marginális kérdések!

Bármelyik pályázó akár egy ezer pontos emlékeztető listát is írhatna magának egy-egy állásinterjú előtt. A felsoroltak többsége azonban nem sokat segítene, ugyanis nem annyira fontos kérdések. Azokra a pontokra érdemes tehát fókuszálni, amelyek kapcsolatban állnak a vállalat problémáinak megoldásával, esetleg alátámasztják azt a tényt, miért pont a jelentkező a legalkalmasabb az adott feladatra. Legalább ennyire fontos megtalálni egy olyan közösséget, vállalati kultúrát, amibe könnyen be tud illeszkedni a pályázó. Ezeket a pontokat szem előtt tartva könnyen rájöhet az álláskereső, hogy bizonyos dolgok - mint például, hogy ne felejtse el kivasalni az ingét - tényleg csak apróságok!

5. Kulcs a kitartás, az állhatatosság!

Ha mély benyomást akar kelteni az álláskereső, meg kell találnia önmagában a bátorságot ahhoz, hogy soha, semmilyen körülmények között se csüggedjen! Lehet, hogy 10 embert is meg kell hívnia ebédelni, hogy találjon egyet, aki tényleg segíteni tud. Előfordulhat, hogy akár két hónapig is hetente bombáznia kell pályázati anyagával a személyzeti tanácsadókat, míg egyáltalán foglalkoznának vele! Esetleg meg kell kérnie valakit, aki kezeskedjen érte. Aztán könnyen lehet, hogy meg kell kérnie másik ötöt is. De ekkor sem szabad elveszíteni a reményt, menni kell tovább előre minden nap az általa előre meghatározott úton. Ha így tesz az álláskereső, előbb-utóbb biztosan célba talál! 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?