Ezrek állása veszélyben - Milliárdokat költhet "pofátlanul" a kormány

2011. augusztus 24. 18:05

A tavalyinál is nagyobb ütemben folytatódnak az elbocsátások a közszférában. Ezt jelzi, hogy fél év alatt 918 magánszemélynek kellett a felmondás után kapott pénzeiből 98 százalékos különadót fizetnie. Az elmúlt év egészében 1331 magánszemélyt terhelt ez a kötelezettség. Az eddig befolyt adóbevétel már csaknem 2 milliárd forinttal meghaladja az éves előirányzatot.

Augusztus közepéig összesen 2 milliárd 782 millió 400 ezer forint folyt be a magánszemélyek 98 százalékos különadójából - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Az idei költségvetésben az év egészére mindössze 1 milliárd forint bevételt fogadott el az Országgyűlés. Vagyis ez az az összeg, amelynek az elköltéséhez is felhatalmazást adtak a képviselők.

Már a 2010. évi kifizetések utáni adóbevétel is meghaladja az 1 milliárd forintot. Az adóhatóság adatai szerint augusztus közepéig összesen csaknem 1,5 milliárd forint különadót fizettek meg a 2010-ben felmentett magánszemélyek a 3,5, illetve 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési pénzek után.

Ez még mindig csak a fele annak a 3 milliárd forintnak, amelyet a munkáltatói adatszolgáltatások szerint az érintett magánszemélyeknek meg kellett volna fizetniük. Az adóhatóságtól korábban kapott információk szerint a hiány abból adódhat, hogy az adózók jelentős része kért fizetési könnyítést, mivel megélhetési nehézséget okozott számukra a többszöri módosítás után 2010. január 1-ig visszamenőleges hatállyal kivetett adó megfizetése.

Az idei évtől már a munkáltatók automatikusan levonják a munkaviszony felmondása után kifizetett végkielégítés, szabadságmegváltás, illetve felmondási időre járó juttatás 3,5 millió (képviselőknél, állami vállalatok vezetőinél, polgármestereknél 2 millió) forint feletti részére eső 98 százalékos különadót. Az új szabály sajátos módon 2010. december 30-án lépett hatályba.

A kifizetők a 2010. december 30. és 2011. június 30-ig terjedő időszakban juttatott különadó köteles bevételek után 1,3 milliárd forint levont különadót szerepeltettek bevallásaikban, melyet a bevallás benyújtásával egyidejűleg meg is kellett fizetniük. A második félévben azonos összegű adóbevételt feltételezve csak az idén elbocsátott magánszemélyek után több mint kétmillió forint különadó folyik be a költségvetésbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így az év végén több milliárdos többletbevétele lesz a költségvetésnek ezen a soron, amelynek sorsáról a kormány önállóan dönthet.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25