21 °C Budapest

Különadó: képviselők tömege szabotálja a bevallást

Pénzcentrum
2011. augusztus 18. 13:07

Országgyűlési képviselők is szép számban szabotálják a 98 százalékos különadó-bevallást: 85-en nem tettek eleget kötelezettségüknek a július 31-ei határidőig - derül ki az adóhatóság által a Pénzcentrum.hu megkeresésére készített kimutatásból.

Nemcsak a civilek, hanem a választott képviselők közül is sokan döntöttek úgy, hogy nem vallják be a megbízatásuk lejártát követő felmentési időre kapott juttatások után a 98 százalékos különadót. Az adóhatóság adatai szerint összesen 168 parlamenti képviselő kapott 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési díjat. További 56 magánszemélynek kellett volna még adót fizetnie. Utóbbiakról - az adatszolgáltatatás adattartalma alapján - nem lehet megállapítani, hogy országgyűlési képviselői, alpolgármesteri vagy európai parlamenti képviselői minőségükben kaptak-e különadó-köteles jövedelmet.

Az említett magánszemélyekre a különadóról szóló törvény legutóbbi, május 14-től hatályos módosítása terjesztette ki az adófizetési kötelezettséget. Eszerint az érintetteknek július 31-ig kellett volna bevallaniuk és befizetniük az adót.

Az ebben a körben érintett 224 magánszemély közül - az augusztus 18-ai adatok szerint - csak 139-en nyújtottak be bevallást. Vagyis 85-en - ami az érintettek 38 százaléka - nem tettek eleget a törvényben meghatározott kötelezettségüknek. A bevallók összesen 99 millió forint különadó-köteles bevételt tüntettek fel, ami átlagosan mindössze 712 ezer forint.

Az adóhatóság közlése szerint a bevallások adattartalma nem ad lehetőséget arra, hogy meghatározható legyen, az érintett magánszemély országgyűlési képviselő, alpolgármester vagy európai parlamenti képviselő minőségében jutott-e a bevételhez.

Megijedtek a civilek?

A legfrissebb adatok szerint összesen 1048 különadó-bevallás érkezett az adóhatósághoz. Ez azt jelenti, hogy a 139 választott képviselőt leszámítva 909-re nőtt a civil magánszemélyek száma, akik benyújtották a bevallásukat. Az egy hónappal ezelőtti adatok szerint még csak 893-an voltak a renitensek. A kifizetőktől kapott adatok szerint összesen 1131 magánszemélynek kellett volna május 20-ig elszámolnia a különadós jövedelmével. Mostanra tehát 422-re csökkent a szabotálók száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint július közepén a Pénzcentrum.hu megírta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte azoknak a magánszemélyeknek az ellenőrzését, akik elmulasztották az adóbevallást. 

KATTINTS Rászáll az adóhatóság a szabotálókra: indul a különadó-mizéria

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?