14 °C Budapest

Ennyi marad Dzsudzsák zsebében az orosz adóparadicsomban

Pénzcentrum
2011. augusztus 24. 05:12

Nemcsak bruttóban, hanem nettóban is csillagászati összeggel gazdagodik az Orosz Föderációhoz tartozó dagesztáni Anzsi Mahacskala csapatához igazolt Dzsudzsák Balázs. A hírek szerint éves szinten 800 millió forintot meghaladó összegű fizetéséből több mint 700 millió forint marad a magyar focista zsebében. Különböző kedvezmények révén pedig még ennél is többet kereshet - tudta meg a Pénzcentrum.hu egy moszkvai tanácsadó irodától.

Hárommillió euró - ennyi Dzsudzsák Balázs éves fizetése az Anzsi Mahacskala csapatában - nyilatkozta korábban a Borsnak Vlagyimir

Az egykulcsos adó titka
Oroszországot az egykulcsos adórendszer iskolapéldájaként szokásos emlegetni. A nagyhatalom 2001-ben vezette be az egységesen 13 százalékos adókulcsot a korábbi 12, 20, illetve 30 százalékos kulcs helyett. Ebből lényegében csak a fél évnél rövidebb ideig Oroszországban tartózkodók számára maradt meg a 30 százalékos adókulcs.
Az adókönnyítés elsődleges oka az volt, hogy a 90-es években a kormányzat képtelen volt beszedni az adókat, s ez 1998-ban súlyos pénzügyi válsághoz vezetett. Ebben az évben a legnagyobb vállalatok adókötelezettségüknek mindössze 8 százalékát fizették be pénzben; további 63 százalékot természetben róttak le, a fennmaradó 29-ről pedig egyszerűen elfeledkeztek. A kormányzat 2001-ben döntött, radikálisan csökkenti a magasabb jövedelműek adóterhét, és a korábbihoz képest csak minimálisan növeli az alacsony keresetűek terhét. Közgazdászok szerint az egykulcsos adó önmagában nem hozta volna meg a várt eredményt, ehhez az kellett, hogy jelentősen szigorodjon az adóellenőrzés. Mindezek együttes hatására az első évben 26, a következő évben 24,6, és még a harmadik évben is 15,2 százalékkal nőtt az szja-bevétel. A kutatások azt mutatják, hogy a növekedés nagy része abból származott, hogy kevesebb jövedelmet titkoltak el az adózók, és nem abból, hogy az alacsonyabb kulcsok hatására többet dolgoztak. Az orosz tapasztalat rámutat egy fontos összefüggésre: az alacsony és egykulcsos adó jelentősen növelheti az adózás hatékonyságát egy olyan gazdaságban, amelyben a központi hatalom képtelen beszedni a magasabb adókat. Az adózók ugyanis kevésbé érdekeltek abban, hogy eltitkolják jövedelmüket, és az adózás egyszerűsége és egyértelműsége miatt ezt nehezebben is tehetik meg. Az eddigi magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz hatások egyáltalán nem jelentkeznek a hazai költségvetésben.

Konsztantyinov, az orosz Szport Ekszpressz vezető újságírója. Ez a jelenlegi 270 forintos euró árfolyamon számolva 810 millió forintnak megfelelő összeg.

Már bruttóban is csillagászati összegről van szó - amely a magyarországi átlagkeresetnek megközelítően a 325-szöröse, ennyi emberrel egy közepes vállalkozást lehet működtetni -, a kedvező adószabályok miatt pedig különösen jól jár anyagilag az üzlettel a magyar futballista.

Ugyan nincsenek konkrét információk a játékos és a klub között kötött szerződésről, a sportolói világban kialakult gyakorlat jó kiindulási alap lehet az adóterhek becsléséhez - válaszolta a Pénzcentrum.hu megkeresésére a moszkvai Auditing firm ICLC tanácsadó iroda. A futballklubok a profi focistákkal általában, mint magánszemélyekkel kötnek szerződést. A tanácsadó iroda információi szerint Oroszországban nem jellemző az a gyakorlat, hogy a kedvezőbb adózás miatt off-shore cégeken keresztül fizetnék ki a juttatásokat.

A személyi jövedelemadózás szempontjából először is meg kell határozni a magánszemély adózási státuszát. Az első kategóriába tartoznak azok, akik 12 hónapon keresztül több mint 183 napig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodnak (általában a 12 hónapos időszakot visszamenőlegesen állapítják meg attól az időponttól kezdődően, amikor a magánszemély a jövedelmet megkapta). A második kategóriába sorolják azokat, akik egy évben 183 napnál rövidebb időt töltenek Oroszországban.

A mágikus 13 százalékos egykulcsos

Előzőek különösen jól járnak az oroszországi adórendszerrel, mivel egységesen 13 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük. A második kategóriába tartozó magánszemélyek jövedelmét viszont már 30 százalékos adó terheli. (Ellenben még ez is jóval alacsonyabb, mint mondjuk a nagy-britanniai 40, a németországi 42, vagy akár a spanyolországi 45 százalékos legmagasabb adókulcs, amellyel Dzsudzsák jövedelmét is sújtanák, ha az említett országokba szerződött volna.)

Az első esetben a magánszemélynek valamennyi jövedelme után Oroszországban kell adóznia, függetlenül attól, hogy ottani vagy külföldi kifizetőtől származik a pénze. Ha valaki 183 napnál rövidebb ideig tartózkodik a Föderáció területén, akkor csak azután a jövedelem után kell Oroszországban adóznia, amelyet ott kapott.

Dzsudzsák ebben az évben vélhetően 183 napnál rövidebb ideig tartózkodik majd Oroszországban, hiszen csak augusztus elején indult az orosz bajnokság. Az ICLC kiemeli, hogy mivel a futballista a Föderáció területén végzett tevékenység után kapja a javadalmazását, Oroszországban kell adót fizetnie. Nem teheti meg például, hogy Magyarországon adózik az idei évre vonatkozóan kedvezőbb, 16 százalékos szja-kulccsal. A futballista négy évre igazolt a dagesztáni klubhoz, vagyis a következő évben már biztosan kevesebb, mint a felére csökken az adóterhe.

Dzsudzsáknak sok százmilliót hoz a dagesztáni szerződés, ráadásul világsztárokkal rúghatja a bőrt

Extra kedvezmények tovább csökkentik az alacsony adóterhet

A 13 százalékos szja-kulcs mellett a 810 millió forintnak megfelelő összegű juttatásból több mint 700 millió forint marad a focista zsebében. Ráadásul a bruttó jövedelmet, vagyis az adóalapot valamennyi adózó csökkentheti a lakhatási ingóságok beszerzési költségeivel, a képzésre fordított kiadásokkal, a gyógykezelés költségeivel, valamint a jótékonykodásra fordított összegekkel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sportolóknak ezen felül további kedvezmények járnak. Nem kell adót fizetniük az étkezésre, a sportfelszerelések, berendezések, a sport- és ünnepi ruházat beszerzésére kapott kifizetések után. Adómentesek azok a juttatások is, amelyeket - egyéb sportesemények mellett - az orosz bajnokságban, illetve kupában, valamint az európai bajnokságban kapnak a sportolók a hivatalos szervezőktől.

A reklámszerződésekért kapott juttatások után is aszerint kell adót fizetni, hogy a magánszemély hány napig tartózkodik Oroszország területén. Ha ennek időtartama meghaladja a 183 napot, akkor Oroszországban kell adózni, függetlenül attól, hogy az érintett magánszemély melyik országban vett részt a reklámban. Ha 183 napnál rövidebb idejű az ott tartózkodás, akkor az adófizetési kötelezettség csak arra a jövedelemrészre vonatkozik, amelyet a Föderáció területén készített reklámban való részvételért kapott a magánszemély.

A társadalombiztosítási járulék 34 százalék, ezt azonban a munkáltatóknak kell befizetniük. Vagyis a magánszemélyek nettó jövedelmét nem befolyásolja a járulékteher.

Mindezek alapján jogosak lehetnek azok a vélemények, amelyek szerint a magyar futballista döntésében szerepet játszhatott a mesés jövedelemszerzés lehetősége is akkor, amikor a Kaszpi-tenger partján lévő klubhoz szerződött amellett, hogy az orosz futball presztízse az elmúlt években jelentősen megnőtt, és a milliárdokért megvásárolt sztárjátékosokkal teletűzdelt Anzsi Mahacskala vérmes reményekkel, európai kupaszereplésben bízva vágott neki a bajnokságnak. 

Dzsudzsák a holland PSV Eindhoven csapatában 330 millió forintnak megfelelő összeget keresett. Hollandiában ráadásul 52 százalék a legmagasabb adókulcs.

 

Dzsudzsák fizetése aprópénz Eto'o-éhoz képest - Daniel Alves a következő célpont
Minden idők legjobban fizetett focistája lesz a kameruni csatár, Samuel Eto'o, aki az olasz Internazionale-ból igazol át az Anzsi Mahacskalához. A két klub kedden hivatalosan is megegyezett. Sajtóértesülések szerint Eto'o csaknem hétszer többet keres majd, mint Dzsudzsák: idényenként 20 millió eurót (több mint 5,5 milliárd forintot) kap. Ezzel jócskán megelőzi a Real Madridnál 12 milliót kereső portugál Cristiano Ronaldót, valamint a Barcelonánál 10,5 millióért serénykedő argentin Lionel Messit. Eto'o ráadásul egy moszkvai villát is kap a dagesztáni klub tulajdonosától, a világ 118. leggazdagabb emberétől, Szulejman Kerimovtól.
A spanyol Marca információi szerint az Anzsi Mahacskala Daniel Alvest, a Bajnokok Ligája győztes Barcelona labdarúgóját is el akarja csábítani. Az ötvenszeres brazil válogatott jobbhátvédnek évi 15 millió eurós fizetést ajánl az orosz klub. Ezzel ő lenne a második legjobban fizetett focista.


Címlapkép: fc-anji.ru

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm