23 °C Budapest

Tanulni kell a magyar orvosoknak, ha pénzt akarnak kapni

2011. július 26. 20:05

Több uniós fejlesztési program révén összesen 12 milliárd forintos forrás jut a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzésének támogatására - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós közlése szerint az ehhez kapcsolódó pályázatok szeptemberben jelennek meg.

Hatmilliárd forinttal a szakképzésen, továbbképzésen részt vevő szakorvosokat és szakdolgozókat támogatnák. A pályázati pénzek elnyerésének feltétele, hogy a pályázóknak legalább annyi ideig kell még a közszolgálati egészségügyben dolgozniuk, ameddig az ösztöndíjat kapták; továbbá ez idő alatt nem fogadhatnak el hálapénzt.

Az uniós fejlesztési programokból nyert további hatmilliárd forintot az intézményeknek szánják, és a dolgozók továbbképzéséhez kapcsolódó helyettesítésekre, illetve foglalkoztatási támogatásra használhatnák fel - hangzott el.

Szócska Miklós kifejtette: a pályázatok révén a szakorvosok és a szakdolgozók szakmai tanulmányaikhoz kaphatnak anyagi hozzájárulást, amellyel többek között tankönyveik, utazási, lakhatási költségeik kifizetését könnyítenék meg. Az államtitkár hozzátette: ezek általában kétéves támogatási programok. Becslések szerint a hatmilliárdos ösztöndíjprogramból "ezres nagyságrendű" szakorvost és szakdolgozót tudnak támogatni.

Az államtitkár kiemelte: a pályázatok részleteit a Magyar Orvosi Kamarával és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen dolgozzák majd ki. Így azt még nem tudta megmondani, hogy milyen elbírálás szerint, illetve egyénenként mennyi támogatást kaphatnak majd a szakorvosok és a szakdolgozók. Közölte: mindenkit a státuszához viszonyítva, arányosan támogatnak majd, így olyan összegek is lesznek, amelyek a már régóta dolgozó szakorvosok számára is ösztönzést jelentenek. A pénzek odaítélésekor az ellátórendszer hiányszakmái prioritást fognak élvezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szócska Miklós kérdésre azt is elmondta, a pályázatok szeptemberi kiírását követően, a szerződések megkötése után várhatóan már az év végén átutalják a támogatási pénzeket. A kifizetett összeget viszont - ugyanúgy, mint a rezidenseknek - a szakorvosoknak és a szakdolgozóknak is vissza kell fizetniük, ha a pályázat valamelyik feltételét megszegik, vagyis elhagyják a magyar állami egészségügyet, vagy hálapénzt fogadnak el.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?