18 °C Budapest

Orvosdilemma: itthon maradni 100 ezerért vagy elmenni 1 millióért?

2011. július 20. 14:32

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a mai napon meghirdette a Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjat, valamint a Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjat. Kérdés, hogy a havi nettó 100 ezer forint pluszjuttatás elegendő lesz-e a nettó 1 millió forinttal szemben, amit például Németországban kereshetnek a kezdő orvosok.

A pályázat a kormany.hu-n (http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mar-lehet-palyazni-a-szakorvosjelolt-osztondijra) és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján már elérhető.

Az egészségügyi tárca arra kéri a négy oktató egyetemet, a Magyar Rezidens Szövetséget, a Magyar Kórházszövetséget, a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Szakdolgozói Kamarát és a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy ők is hirdessék ezt a lehetőséget az érintettek körében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium múlt héten jelentette be, hogy nettó havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvos jelöltek jövedelmi helyzetén javítani. A pénzt pályázati úton ösztöndíj formájában kaphatják azok, akik vállalják, hogy a támogatás érdekében a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig fognak Magyarországon dolgozni, amennyi ideig a Szakorvosjelölt Támogatási Program által támogatásban részesülnek.

A pályázónak arra is kötelezettséget kell vállalnia, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogad el.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj keretében pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra.

A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíj program az első üzenet a fiatal orvosok számára. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság rövid időn belül, az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni.

Egymillió forint nettóval csábít Németország

Több munkaerőközvetítéssel foglalkozó cég havonta nettó 3500 eurós, több mint 900 ezer forintnak megfelelő fizetésért ajánl állásokat Németországban pályakezdő orvosoknak. A már gyakorlattal rendelkezők nettó 6000 eurót is megkerehetnek havonta, ami több mint 1,6 millió forint.

Ezzel szemben Magyarországon a kezdő orvosok havonta átlagosan 100 ezer, a szakorvosok pedig 220 ezer forintot visznek haza. Nem csoda, hogy a végzősök fele már be sem lép a hazai szakképzésbe, hanem külföldön vállal munkát, és ott teszi le a szakvizsgáját.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hazánkban jelenleg kétezer orvosi állás betöltetlen. Évente csaknem hétszáz orvos végez a hazai egyetemeken, s ugyanennyien nyugdíjba is mennek. Tavaly ezer orvos hagyta el az országot. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor krónikus orvoshiány lesz Magyarországon.

A rezidensek nem örülnek

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint az egészségügyért felelős államtitkár felborította az egy éve fennálló megegyezést arról, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. "Ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett" - mondta Papp Magor, az MRSZ elnöke a program bejelentésekor az MTI-nek. 

Az MRSZ vezetőségének közleményében az olvasható: az egészségügyi államtitkárság múlt hét szerdán hívta meg őket egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek.

Mint a helyszínen kiderült, egyeztetés helyett egy megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak, tizenöt perccel a kihirdetése előtt, ezzel kész tények elé állítva a szervezetet - írták, a rezidensek. Szerintük ezzel a lépéssel Szócska Miklós megszegte azon ígéretét, amely szerint az őket érintő kérdésekben nélkülük nem születik döntés.

Papp Magor május végén jelentette be: a rezidensek az év végéig tömegesen helyezik letétbe felmondásukat, és ha nem tudnak megegyezni a kormányzattal, a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Azóta Papp Magor is letétbe helyezte felmondólevelét. Elvárásuk többek között, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Akciójukat a szakmában többen is támogatták.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18