7 °C Budapest

Orvosdilemma: itthon maradni 100 ezerért vagy elmenni 1 millióért?

2011. július 20. 14:32

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a mai napon meghirdette a Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíjat, valamint a Szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíjat. Kérdés, hogy a havi nettó 100 ezer forint pluszjuttatás elegendő lesz-e a nettó 1 millió forinttal szemben, amit például Németországban kereshetnek a kezdő orvosok.

A pályázat a kormany.hu-n (http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mar-lehet-palyazni-a-szakorvosjelolt-osztondijra) és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján már elérhető.

Az egészségügyi tárca arra kéri a négy oktató egyetemet, a Magyar Rezidens Szövetséget, a Magyar Kórházszövetséget, a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Szakdolgozói Kamarát és a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy ők is hirdessék ezt a lehetőséget az érintettek körében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium múlt héten jelentette be, hogy nettó havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvos jelöltek jövedelmi helyzetén javítani. A pénzt pályázati úton ösztöndíj formájában kaphatják azok, akik vállalják, hogy a támogatás érdekében a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig fognak Magyarországon dolgozni, amennyi ideig a Szakorvosjelölt Támogatási Program által támogatásban részesülnek.

A pályázónak arra is kötelezettséget kell vállalnia, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogad el.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a Markusovszky Lajos-ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly-ösztöndíj keretében pedig mintegy húsz szakgyógyszerész pályázhat a fizetésén felüli nettó százezer forintos támogatásra.

A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíj program az első üzenet a fiatal orvosok számára. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság rövid időn belül, az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni.

Egymillió forint nettóval csábít Németország

Több munkaerőközvetítéssel foglalkozó cég havonta nettó 3500 eurós, több mint 900 ezer forintnak megfelelő fizetésért ajánl állásokat Németországban pályakezdő orvosoknak. A már gyakorlattal rendelkezők nettó 6000 eurót is megkerehetnek havonta, ami több mint 1,6 millió forint.

Ezzel szemben Magyarországon a kezdő orvosok havonta átlagosan 100 ezer, a szakorvosok pedig 220 ezer forintot visznek haza. Nem csoda, hogy a végzősök fele már be sem lép a hazai szakképzésbe, hanem külföldön vállal munkát, és ott teszi le a szakvizsgáját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban jelenleg kétezer orvosi állás betöltetlen. Évente csaknem hétszáz orvos végez a hazai egyetemeken, s ugyanennyien nyugdíjba is mennek. Tavaly ezer orvos hagyta el az országot. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor krónikus orvoshiány lesz Magyarországon.

A rezidensek nem örülnek

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint az egészségügyért felelős államtitkár felborította az egy éve fennálló megegyezést arról, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. "Ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett" - mondta Papp Magor, az MRSZ elnöke a program bejelentésekor az MTI-nek. 

Az MRSZ vezetőségének közleményében az olvasható: az egészségügyi államtitkárság múlt hét szerdán hívta meg őket egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek.

Mint a helyszínen kiderült, egyeztetés helyett egy megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak, tizenöt perccel a kihirdetése előtt, ezzel kész tények elé állítva a szervezetet - írták, a rezidensek. Szerintük ezzel a lépéssel Szócska Miklós megszegte azon ígéretét, amely szerint az őket érintő kérdésekben nélkülük nem születik döntés.

Papp Magor május végén jelentette be: a rezidensek az év végéig tömegesen helyezik letétbe felmondásukat, és ha nem tudnak megegyezni a kormányzattal, a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Azóta Papp Magor is letétbe helyezte felmondólevelét. Elvárásuk többek között, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. Akciójukat a szakmában többen is támogatták.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm