2 °C Budapest

Sosem gondolnád, hol dolgoznak legtöbbet az EU-ban

Pénzcentrum
2011. július 24. 12:31

Érdekes adatok derültek ki egy a munkaerőpiacot kutató tanulmányból. A kutatás meglepő mutatókat tartalmaz Európa a pénzügyi krízis által leginkább sújtott országairól. Görögországban dolgoznak a legkevesebbet a nők, Írországban pedig a férfiak.

Új tanulmányt tett közzé a múlt hónapban a bonni székhelyű IZA (Munkaerőpiac Kutatási Intézet) kutatócsoportja a munka európai és amerikai kínálati rugalmasságáról. A tanulmány írói a kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a bér-rugalmasság a vártnál sokkal kevésbé eltérő az egyes országok között, és ez az eltérés is más okoknak tudható be, mint korábban gondolták. Az adózási és az ellátási rendszer vagy a demográfiai sajátosságok sokkal kevésbé befolyásoló jellegűek, mint az országonként változó individuális és társadalmi preferenciák vagy épp a családpolitika.

Ami a leginkább szembetűnő az adatok alaposabb megfigyelése után az az olaszok, a görögök, a spanyolok és az írek kiugró értékei. Ebből mindenképpen érdekes, ám esetleg elhamarkodott következtetéseket lehet levonni, hiszen pont ezek az országok azok, amelyek államadósság-problémáitól és rossz gazdasági helyzetétől hangosak a hírek. Óvatosan annyi megállapítható, hogy a feltörekvő országok válsága nem magyarázható munkaerőpiaci merevségekkel, ami pedig az optimális valutaövezetek elmélete szerint az egyik kritikus eleme lehet a közös monetáris irányításnak.

Meglepő, hogy átlagosan 6-7 százalékpontnyi az eltérés az egyedülálló nők és férfiak munkaórái között, míg a párkapcsolatban élők esetében a két nem közötti eltérés mindenhol legalább 15 százalékpontnyi. Ez betudható a régi európai családmodellnek, amely a vallásosabb déli országokban továbbra is jelen van. Az egyedülálló nők minden országban többet dolgoznak, mint a párkapcsolatban élők, férfiak esetében viszont fordított a helyzet, ott az egyedülállók dolgoznak kevesebbet. A táblázatban látható, hogy a nők a legkevesebbet Görögországban és Írországban dolgoznak. Az íreknél és a spanyoloknál pedig kiugróan alacsony az egyedül álló férfiak átlagos munkaóráinak száma. Magyarországon az adatok nagyjából megegyeznek a nyugat-európai országok adataival, érdekes viszont, hogy az egyedülálló nők átlagos munkaóráinak száma nálunk a legmagasabb a lista országai közül.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Szintén tanulságos információkkal szolgál az az adatsor, amely megmutatja melyik országban milyen arányú a hetente 4 óránál kevesebbet dolgozók aránya a teljes lakosság körében. A négy legsúlyosabb adósság-problémával küzdő országban a nők meglepően nagy százaléka tartozik ebbe a csoportba, Görögországban például 61%-uk. A férfiaknál ez az arány sehol sem lépi túl a 15%-ot, de itt is ugyanazokban az országokban átlag feletti az arány. Meglepő, hogy a táblázatokban az Egyesült Királyság két adatával is kilóg a nyugat-európai országok sorából.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm