21 °C Budapest

300 ezer forint alatt keresel? Ez vár rád is

Pénzcentrum
2011. július 12. 11:32

Hétfőn elfogadta a parlament a 300 ezer forint alatti keresetűek munkabérének emelését ösztönző törvényjavaslatot. A munkaügyi ellenőrök figyelik majd. Aki a mulasztott, határozatot kap, és két évig nem vehet részt közbeszerzésben. De elég a dolgozók kétharmadánál megtenni az előírt béremelést.

244 igen, 86 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta hétfőn az Országgyűlés a Rogán Antal nevéhez fűződő, Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

Ennek értelmében a Munka Törvénykönyve úgy egészül ki: felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben határozza meg a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés elvárt mértékét, és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékét. A béren kívüli juttatásokról szóló rész indoklása, hogy a kormány meghatározhassa, a dolgozók számára juttatott béren kívüli juttatások (így többek között az iskolakezdési támogatás, helyi utazására szolgáló bérlet) mértékét milyen szabályok alapján lehet figyelembe venni a munkabér nettó értékének megőrzése során.

Visszavonták viszont azt a módosító javaslatot, ami azt is kormányrendeletben határozta volna meg, milyen számítási módszerek alapján kell a béremelést végrehajtani.

Nem kell, hogy mindenki jobban járjon

Ha a munkáltató nem hajtja végre a rendeletben meghatározott emelést, a munkaügyi hatóság az ellenőrzéskor határozatot hoz, de nem bírságol. Nem jár viszont még határozattal sem a béremelés elmulasztása, ha ha a munkáltató igazolja, hogy az érintett munkavállalók legalább kétharmada esetén eleget tett az elvárt mértékű munkabéremelésnek. Ha egyébként más mulasztás miatt bírságra kerül sor, akkor a béremelés elmulasztását is figyelembe veszik a bírság kiszabásakor.

Két évig feketelistán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azok a cégek, akik nem teljesítik a béremelést, és erről a hatóság határozatot adott ki, akkor a jogerős határozattól számított két évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet.

2014-ben hatályát veszti

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, és 2014. január 2-án veszti hatályát. A közben fellépő jogkövetkezmények, azaz például a közbeszerzésekből történő kimaradás nem veszti érvényét ez után sem. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?