6 °C Budapest

Szellemvárosok maradnak a nemzetközi agyelszívás után

2011. június 25. 18:02

A globális recesszióból most felépülőben lévő országok munkaerő-piaci "szellemvárosokká" válhatnak, mivel az alkalmazottak több mint egynegyede azt állítja, hogy hajlandó külföldre költözni egy jobb állás reményében. Magyarországon leginkább a fiatalok és a magasan képzettek hajlandóak más országban dolgozni. Leginkább az építő- és a feldolgozóiparban dolgozók érdeklődnek a határon túli munkavállalás iránt.

A GfK Custom Research Nemzetközi Alkalmazotti Elkötelezettség 2011 felmérés során vizsgált 29 országból tizenhétben tették fel azt a kérdést, hogy egy jobb állás reményében hajlandóak lennének-e más országban munkát vállalni. A megkérdezett munkaerő több mint egynegyede hajlandó más országba költözni, hogy ott jobb állást találjon.

Főleg a fiatal, képzett alkalmazottak azok, akik leginkább hajlandóak váltani. A 18-29 év közöttiek 41 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek közül minden harmadik (32%), a PhD-vel rendelkezőknek pedig 37 százaléka hajlandó más országba költözni egy jobb munka reményében. Ez az adat a középfokú végzettségűek körében csak 22 százalék.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a következő években fennáll az 'agyelszívás' kockázata, mely jelentős problémát okoz a visszaesésből talpra álló vállalatok és országok számára. A fizikai dolgozók és a szellemi foglalkoztatottak körében is látható, hogy egynegyedük hajlandó külföldön munkát keresni, és a számadatok a magasabban képzett alkalmazottak esetében emelkednek. Fontos, hogy a kutatás-fejlesztés területén dolgozó alkalmazottak egyharmada is hajlandó külföld felé tekinteni - pedig ezt a szektort sok ország a fellendülés kulcsaként kezeli" - mondta Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Nem meglepő módon az eredmények azt mutatják, hogy a külföldi munkavállalást tekintve Közép- és Dél-Amerika tűnik a legerősebben érintettnek a felmért piacok közül. Ez a tendencia messze nem csak a fejlődő piacokra korlátozódik.

Az Egyesült Államokat és Kanadát hagyományosan olyan országnak tartják, ahol az emberek nem érdeklődnek a külföldi élet iránt. Ezzel szemben a kutatás kimutatta, hogy a két ország munkaerejének egyötöde kész másik országba költözni azért, hogy jobb állást találjon.

A jobb állás reményében külföldre költözési hajlandóságról megkérdezett 17 ország közül az élmezőnyében szerepel még Törökország (harmadik helyen) és Magyarország (hetedik helyen) is.

Magyarországon a munkavállalók 30 százaléka egy éven belül szeretné elhagyni a jelenlegi munkahelyét. Huszonöt százalékuk rögtön felmondana, ha egy jobb munkalehetőség adódna számára. Utóbbi inkább a fiatalokra, a vevőszolgálat és a kereskedelem területén dolgozókra, valamint a kevesebb, mint 1 éve az adott cégnél alkalmazásban lévőkre jellemző.

Magyarországon a külföldi munkavállalási hajlandóságot két nagy tényező határozza meg. Az egyik egy egyéni faktor, mint az életkor és a végzettség, a másik pedig a jelenlegi munkahelyhez kapcsolható. Az adatok azt mutatják, hogy leginkább mobilnak a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek tekinthetőek, valamint azok, akik kevésbé kötődnek munkahelyükhöz, vagyis 2 évnél rövidebb időt töltöttek el ott, és olyan multinacionális vállalatnál dolgoznak, amelynek legalább még 10 másik országban van leányvállalata. Szektorokat vizsgálva leginkább az építő- és a feldolgozóiparban dolgozók lennének hajlandóak más országban dolgozni.

"A vélemények ellenére az eddigi gyakorlat szerint a magyar munkaerő nem ennyire mobil. A munkavállalók nem szívesen váltanak munkahelyet, de lehet, hogy egyfajta fordulópont előtt állunk" - mondta Bacher János.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A migráció a vállalatokat is érinti

A határokon átívelő "agyelszívásra" nemcsak az országoknak, hanem a vállalatoknak is figyelni kell, mert a munkaerő több mint egynegyede szándékozik elhagyni munkaadóját az elkövetkező tizenkét hónapban.

Közülük minden harmadik munkavállaló már aktívan keres új állást, és minden ötödik tervezi ezt a következő hat hónapban. Az alkalmazottak csak nyolc százaléka várna addig, amíg a gazdaság állapota biztonságosabb lesz.

Globalizált és átalakuló munkaerőpiac

Az eredmények rámutatnak, hogy sok országban mennyire átalakulóban van a munkaerőpiac, ami egyben globalizálttá is vált. Sok munkavállaló számára a más országba költözés semmivel sem ijesztőbb, mint a más vállalathoz történő átszerződés. Azoknak a vállalatoknak, melyek szeretnék alkalmazni, elkötelezni és megtartani a legjobb munkaerőt, versenyezniük kell, és nem csak saját piacukon lévő vetélytársaikkal, hanem a világon mindenkivel.

"A multinacionális szervezetekben dolgozó munkavállalók esetében a legvalószínűbb, hogy máshol keresnek munkát. Ez arra utal, hogy az alkalmazottak külföldi munkavállalásának engedélyezése nem csak kiváltság, hanem értékes megtartó eszköz is" - mondta Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm