14 °C Budapest

Mennyit nyert az Országgyűlés elnöke? - Itt vannak a számok

2011. június 21. 12:05

Az Országgyűlés elnökének havonta nettó 400 ezer forintot hozott a konyhára az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó. Kövér László összkeresete egyébként a választókerületi pótlékkal együtt meghaladja a 2 millió forintot.

Kövér Lászlónak a magyar politikusok közül egyedüliként jár a havi 313 ezer forintot választókerületi pótlék annak ellenére, hogy két autót is biztosít számára az Országgyűlés, amelyet magáncélokra is használhat - adta hírül a Blikk.

A házelnöknek a miniszterelnökkel egyenlő összegű, 1 millió 570 ezer forintos fizetés jár, ezen felül 232 ezer forintos képviselői alapilletményt is kap. Az összes munkajövedelme így 1,8 millió forint. Ennek alapján - a Blikk által levont következtetéssel szemben - belefér a közszférában foglalkoztatottakra megszabott 2 millió forintos bérplafonba, mivel a törvény csak a munkajövedelmet maximalizálja.

A házelnök a havi 116 ezer forintos lakhatási támogatást is igénybe veszi, pedig jár neki állami rezidencia. Igaz, ezt Kövér nem veszi igénybe, inkább a Budapest melletti szigetszentmiklósi házában lakik családjával. - Kövér László a lakhatási támogatás felvehető összegét jótékony célokra fordítja - válaszolt a Blikk kérdésére Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Emellett havi 313 ezer forintos választókerületi költségtérítést is kap az Országgyűlés elnöke. Kövér költségtérítési szempontból zalaegerszeginek számít, mivel a Zala megyei listáról került be a parlamentbe. Ez a politikus számára igen kedvező, mert a költségtérítés mértéke a Budapesttől való távolságtól függ, a zalai megyeszékhely pedig 224 kilométerre van a fővárostól.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mindez összesen 2 millió 168 ezer forint, amelyből 1,8 millió forint a munkajövedelem. Ebből a 16 százalékos szja-kulcs miatt nettóban 1 millió 334 ezer forint marad a házelnök zsebében, ami havonta 400 ezer forinttal több - a három gyermeke utáni adókedvezményt is figyelembe véve -, mint amennyit a tavalyi adótábla mellett keresett volna.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20