18 °C Budapest

Mennyit nyert az Országgyűlés elnöke? - Itt vannak a számok

2011. június 21. 12:05

Az Országgyűlés elnökének havonta nettó 400 ezer forintot hozott a konyhára az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó. Kövér László összkeresete egyébként a választókerületi pótlékkal együtt meghaladja a 2 millió forintot.

Kövér Lászlónak a magyar politikusok közül egyedüliként jár a havi 313 ezer forintot választókerületi pótlék annak ellenére, hogy két autót is biztosít számára az Országgyűlés, amelyet magáncélokra is használhat - adta hírül a Blikk.

A házelnöknek a miniszterelnökkel egyenlő összegű, 1 millió 570 ezer forintos fizetés jár, ezen felül 232 ezer forintos képviselői alapilletményt is kap. Az összes munkajövedelme így 1,8 millió forint. Ennek alapján - a Blikk által levont következtetéssel szemben - belefér a közszférában foglalkoztatottakra megszabott 2 millió forintos bérplafonba, mivel a törvény csak a munkajövedelmet maximalizálja.

A házelnök a havi 116 ezer forintos lakhatási támogatást is igénybe veszi, pedig jár neki állami rezidencia. Igaz, ezt Kövér nem veszi igénybe, inkább a Budapest melletti szigetszentmiklósi házában lakik családjával. - Kövér László a lakhatási támogatás felvehető összegét jótékony célokra fordítja - válaszolt a Blikk kérdésére Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Emellett havi 313 ezer forintos választókerületi költségtérítést is kap az Országgyűlés elnöke. Kövér költségtérítési szempontból zalaegerszeginek számít, mivel a Zala megyei listáról került be a parlamentbe. Ez a politikus számára igen kedvező, mert a költségtérítés mértéke a Budapesttől való távolságtól függ, a zalai megyeszékhely pedig 224 kilométerre van a fővárostól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez összesen 2 millió 168 ezer forint, amelyből 1,8 millió forint a munkajövedelem. Ebből a 16 százalékos szja-kulcs miatt nettóban 1 millió 334 ezer forint marad a házelnök zsebében, ami havonta 400 ezer forinttal több - a három gyermeke utáni adókedvezményt is figyelembe véve -, mint amennyit a tavalyi adótábla mellett keresett volna.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?