17 °C Budapest

Ebben az iparban van most rengeteg munkalehetőség

2011. június 18. 12:22

A magyar munkaadók óvatosak a következő negyedévi létszámnövelést illetően, derül ki egy a nemrégiben közzétett munkaerő-piaci elemzésből. A 751 megkérdezett munkáltató közül 11 százalék bővítené alkalmazottai létszámát, 10 százalék pedig leépítésre készül. Négy munkaadó közül három nem tervez változást.

A legjobbak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén, mindkét szektorban +9 százalékon áll a munkaerő-piaci mutató. Míg a gyártásban már negyedik negyedéve folyamatosan pozitív a mutató, a vendéglátóiparban tapasztalható, az előző negyedévhez viszonyított 5 százalékpontos növekedés egyértelműen mutatja, hogy a munkaadók készülnek a nyári szezonra és fejleszteni kívánják az alkalmazotti létszámot.

"Ez most egy törékeny egyensúlyi helyzet" - mondja Kiss Judit a Manpower Magyarország ügyvezetője. "A mutató tisztán jelzi, hogy a közeli jövőben nem várhatóak látványos változások. Egyes területeken tapasztalható ugyan lassú növekedés, ahogy például most a gyártásban, de a magyar gazdaság még mindig sérülékeny. Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok - különösen Németország, amely a magyar termékek legnagyobb exportpiaca - hogyan teljesítenek. Jó hír, hogy a Németországban végzett felméréseink szerint Európa legnagyobb gazdaságának töretlen a munkaerő-piaci optimizmusa." A legnehezebb azok helyzete, akik a kereskedelemben próbálnak elhelyezkedni: a -5%-os mutató enyhe visszaesést jelent az előző év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is. A kilátások nem túl biztatóak a köz- és szociális szférában sem, ahol a mutató -3%-on áll.

Régiónkénti bontásban Észak-Magyarországon a legerősebb, +8 százalék az alkalmazási hajlandóság, ami jelentős előrelépés a tavalyi év azonos negyedévében mért +1százalékos adattal összehasonlítva. Az észak-alföldi régióban ennek pontosan az ellenkezője tapasztalható: az egy évvel ezelőtti +9 százalékos mutató most -8 százalékra esett vissza.

Az EMEA régióban továbbra is vegyesek a munkaerő-piaci kilátások, a 21 vizsgált ország közül 17-ben nőhet az alkalmazási kedv. Tizenhárom országban a mutató az előző évhez, illetve az előző negyedévhez képest is javult. Az előző negyedévhez hasonlóan most is Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legerősebb az alkalmazási kedv, míg a legrosszabbak a kilátások Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban. A gyártó szektorban Európa-szerte fellendülés tapasztalható, a tavalyi évhez viszonyítva 20 országból 16-ban nőtt az alkalmazási kedv.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?