21 °C Budapest

Ebben az iparban van most rengeteg munkalehetőség

2011. június 18. 12:22

A magyar munkaadók óvatosak a következő negyedévi létszámnövelést illetően, derül ki egy a nemrégiben közzétett munkaerő-piaci elemzésből. A 751 megkérdezett munkáltató közül 11 százalék bővítené alkalmazottai létszámát, 10 százalék pedig leépítésre készül. Négy munkaadó közül három nem tervez változást.

A legjobbak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén, mindkét szektorban +9 százalékon áll a munkaerő-piaci mutató. Míg a gyártásban már negyedik negyedéve folyamatosan pozitív a mutató, a vendéglátóiparban tapasztalható, az előző negyedévhez viszonyított 5 százalékpontos növekedés egyértelműen mutatja, hogy a munkaadók készülnek a nyári szezonra és fejleszteni kívánják az alkalmazotti létszámot.

"Ez most egy törékeny egyensúlyi helyzet" - mondja Kiss Judit a Manpower Magyarország ügyvezetője. "A mutató tisztán jelzi, hogy a közeli jövőben nem várhatóak látványos változások. Egyes területeken tapasztalható ugyan lassú növekedés, ahogy például most a gyártásban, de a magyar gazdaság még mindig sérülékeny. Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok - különösen Németország, amely a magyar termékek legnagyobb exportpiaca - hogyan teljesítenek. Jó hír, hogy a Németországban végzett felméréseink szerint Európa legnagyobb gazdaságának töretlen a munkaerő-piaci optimizmusa." A legnehezebb azok helyzete, akik a kereskedelemben próbálnak elhelyezkedni: a -5%-os mutató enyhe visszaesést jelent az előző év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is. A kilátások nem túl biztatóak a köz- és szociális szférában sem, ahol a mutató -3%-on áll.

Régiónkénti bontásban Észak-Magyarországon a legerősebb, +8 százalék az alkalmazási hajlandóság, ami jelentős előrelépés a tavalyi év azonos negyedévében mért +1százalékos adattal összehasonlítva. Az észak-alföldi régióban ennek pontosan az ellenkezője tapasztalható: az egy évvel ezelőtti +9 százalékos mutató most -8 százalékra esett vissza.

Az EMEA régióban továbbra is vegyesek a munkaerő-piaci kilátások, a 21 vizsgált ország közül 17-ben nőhet az alkalmazási kedv. Tizenhárom országban a mutató az előző évhez, illetve az előző negyedévhez képest is javult. Az előző negyedévhez hasonlóan most is Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legerősebb az alkalmazási kedv, míg a legrosszabbak a kilátások Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban. A gyártó szektorban Európa-szerte fellendülés tapasztalható, a tavalyi évhez viszonyítva 20 országból 16-ban nőtt az alkalmazási kedv.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?