7 °C Budapest

Jövőre az új állások 80%-a közmunka lesz

Pénzcentrum
2011. június 23. 16:18

Az egymillió új munkahely céljának elérése érdekében a kormány Európa egyik legrugalmasabb munkaerejévé tenné a magyart és a kkv-k előnyére differenciálná a Munka Törvénykönyvét - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által ma közzétett Magyar Munka Tervből. Először jelent meg a 2015-ig elérendő 400 ezer új munkahely részletekbe menő előrejelzése. Ebből kiderül, jövőre az új munkahelyek 80%-át a közmunka adja és a kormány által várt "fehéredés". 2015-re pedig minden 3 új munkahelyből csak egy lenne a nyílt munkaerőpiacon újonnan létrehozott állás.

A kormány eredetileg április 30-ra ígérte, de csak ma jelent meg a Magyar Munka Terv, amelynek dedikált célja, hogy megmutassa az utat és teendőket a 2020-ra megteremtendő egymillió új munkahelyhez. A 80 oldalas anyag tartalmazza a következő öt évre szóló részletes foglalkoztatási prognózisokat, és az intézkedési terveket, amelyeknek jó része az elmúlt hónapokban egyesével már ismertté vált.

2011.05.01 12:03 Késik a kormány 1 millió új munkahelyet célzó terve

A 400 ezer munkahely nagy aránya közmunka

A kormánytól már tavaly elhangzott a vállalás, miszerint 2015-ig 400 ezer új munkahely jönne létre Magyarországon, és ezt a célszámot tartalmazza a konvergencia program is. A kormány részletes foglalkoztatási előrejelzését azonban most ismerhetjük meg először, a Munka Tervből.

Az NGM által számoltak szerint, ha a magyar gazdaságban az alappálya szerinti 3%-os növekedés valósul meg, akkor 2015-ig mintegy 292 ezer új munkahely jöhet létre ahhoz képest, hogy 2010-ben 3 millió 750 ezren dolgoztak. Ha viszont dinamikusabban nő a gazdaság, 5 százalékkal, akkor a növekedés akár 463 ezer fő is lehet. A kormány által hangoztatott 400 ezres tervhez a kettő átlagából képzett középút áll legközelebb, amely szerint 377 ezren találnak vissza a munka világába.

 


A 2011 és 2015 létrejövő munkahelyeket egyrészt a versenyszféra adja, de oroszlánrész társul a közmunkához és a kormány által várt fehéredéshez. Az NGM szerint 2011-ben az új állások 60%-a a versenyszektorban teremtődik meg, de a 2012-től hatályos intézkedések (közmunka programok szélesebb indulása, munkanélküli ellátások 90 napra csökkentése) hatására a közfoglalkoztatásban, illetve a fehéredés által teremtett új munkahelyek aránya lényegesen megugrik. Az alábbi ábrán látható, hogy a idén és jövőre az új munkahelyek túlnyomó része, 80%-a származna a két utóbbiból, a versenyszektor hozzájárulása az új munkahelyekhez 2014-ig mindössze 35%-ig nő. Érdekes továbbá, hogy a versenyszféra hozzájárulása nem nő tovább az NGM előrejelzésében a gazdasági növekedés gyorsulásával. Mind az alappálya, mint a normatív pálya szerint 35%-ot ad.

 

Itt a kormány terve: jövőre az új állások 80%-a közmunka lesz


A versenyszférában létrejövő új munkahelyek jelentős aránya, 30%-a a feldolgozóiparban jön majd létre a következő öt évben - számol az NGM. A nagy- és kiskereskedelemben az új munkahelyek 20%, az ingatlanszektorban az új munkahelyek 10%-a jöhet létre.

A magyar dolgozó legyen a legrugalmasabbak egyike

A kormány célja, hogy a magyar munkaerőpiac a legrugalmasabbak közé tartozzon Európában - olvasható a Munka Tervben. Ennek érdekében elsősorban a Munka Törvénykönyve 2012-től várhatóan hatályos megváltoztatása állna.

- új, differenciált Munka Törvénykönyv: a kkv-k érdekeit helyezné előtérbe azzal, hogy a foglalkoztatotti létszám alapján differenciálná a törvényi előírásokat. Ez egyrészt a nagyvállalati apparátus által könnyen, de kisvállalkozásoknál kevésbé teljesíthető követelmények csökkentésében nyilvánulna meg, másrészt a kkv-k esetében kevésbé akadályozná a munkaviszony megszüntetését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- a munkáltatók bürokratikus terheinek csökkentése: mint ismert, még áprilisban jelentette be a kormány a vállalkozások adminisztratív terheinek 500 milliárd forinttal való csökkentésének tervét, amelyből 105 milliárd forint összegű változtatáscsomagot meg is hirdetett, a többi 400 milliárd forintos tételre pedig ötleteket vár a gazdaság szereplőitől.

Hárompilléres foglalkoztatási támogatás:

- Célzott bér- és járuléktámogatás a mikro-, kis és középvállalatoknak.

- Szociális gazdaság: a helyi lehetőségekre építve szervezi meg a munkanélküliek foglalkoztatását részben állami támogatásból, részben pedig saját bevételekből. Ez egy átmeneti foglalkoztatási forma, amelynek célja hosszabb távon, hogy átvezessen a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásba.

- Közfoglalkoztatás: összefüggésben a szociális ellátások csökkentésével ennek keretében az állam maga szervezi meg azoknak az átmeneti foglalkoztatását, akiknek az első két pillér jelenleg nem kínál reálisan munkalehetőséget.

A Munkaerőpiaci Alap "feldarabolása"

A Munkaerőpiaci Alaphoz tartozik az aktív és passzív eszközök finanszírozása, így a képzési támogatások, álláskeresési járadék, Támop program stb. A terv szerint új, Nemzeti Foglalkoztatási Alap jön létre, amely nem tartalmazhat a foglalkoztatáshoz szorosan nem köthető, szociális elemeket, amelyhez az aktív munkaerőpiaci eszközök, munkanélküli ellátás és szak-felnőttképzés finanszírozása tartozik majd.

Fontos, hogy a közfoglalkoztatás finanszírozására uniós támogatás nem vehető igénybe, ezért ennek finanszírozása továbbra is a költségvetésből történik. A 2012-es költségvetés az MPA keretéből 120 milliárd forintot spórolna le, vélhetően ezek szolgáltatnák a közfoglalkoztatáshoz a "muníciót". A szakképzési, felnőttképzéséi támogatásoknál megvont forrásokat uniós forrásoknak kell majd ellentételezniük a terv szerint.

Tovább is van még

A Széll Kálmán Tervben meghatározott átalakítások és megtakarítások elérésére további intézkedésekre is szükség lesz a foglalkoztatást illetően.

Ezért
- újból változhat az adó- és járulékrendszer,
- az állam kiszervezett tevékenységeket vizsgálhat felül és szüntethet meg, vehet át saját körben ellátásra,
- felülvizsgálhatják a foglalkoztatás-statisztikai rendszert,
- véglegesítésre kerülnek a közmunka programok,
- nagyobb támogatást élvezne a rehabilitáció, ami a rokkantsági ellátások átalakításához és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását támogató intézkedésekhez kapcsolódik,
- a közlekedési kedvezmények, illetve a lakáscélú támogatási rendszer összehangolására is sor kerülhet.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem