Világjáró magyar álláskeresők

2011. március 27. 09:02

Egy felmérés szerint a magyarországi munkavállalók majdnem háromnegyede hajlandó lenne lakóhelyet váltani az ideális állás kedvéért; sokan készek lennének akár másik országba vagy másik kontinensre is elköltözni a kívánt pozíció megszerzése érdekében.

Az emberi erőforrás megoldáaokat kínáló Kelly Services 97 000 ember véleményét gyűjtötte össze 30 országból, köztük 7.500 magyar munkavállalóét. A felmérése szerint a legmobilabb munkavállalókat az ún. "Y" generáció (a 18-29 éves korosztály) tagjai között találjuk - ők láthatóan kevésbé helyhez kötöttek, mint az ún. "X" generáció (30-47 év) illetve az ún. "baby boomer" generáció (48-65 év) képviselői, így sokkal szívesebben utaznak akár a világ másik végére egy igazán jó állás kedvéért.

A 2010 októbere és 2011 januárja között végzett felmérés egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy jelentős számú munkavállaló dolgozik az átlagtól jelentősen eltérő feltételek mellett - ilyen a hosszú vagy szokatlan munkaidő, az egynél több munkahely, a túlzottan sok utazás, vagy az, ha valaki a munkája miatt az otthonától távol él.

"Napjainkban a gazdasági élet számos területén találkozhatunk olyan munkavállalókkal - méghozzá nem elhanyagolható számban - akik szívesen költöznének akár más városba, akár más országba, ha ott találják meg azt az állást, amit keresnek" - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó, a társaság ügyvezető igazgatója. "A fokozódó munkaerő-piaci globalizációval összefüggésben egyre jobban látható, hogy sokan készek munkavállalási célból lakóhelyet váltani ahelyett, hogy arra várnának, hogy majd a munka találja meg őket."

A válaszadók 74 százaléka állítja, hogy hajlandó lenne máshová költözni az ideális állás kedvéért - a fennmaradó 26 százalék számára ez nem elfogadható megoldás. Míg a megkérdezettek 29 százaléka az országon belüli költözést tart elképzelhetőnek, 45 százalékuk adott esetben akár egy másik országban vagy földrészen is tudná folytatni az életét.

A "világjáró" magyar álláskeresők számára Európa más országai számítanak messze a legkívánatosabb célpontnak - a kontinens 63 százalékos eredményével fölényesen maga mögé utasította Észak-Amerikát (17 százalék), Ázsiát (7 százalék), Dél-Amerikát (2 százalék), a Közel-Keletet (2 százalék) valamint Afrikát (1 százalék).

A felmérés magyarországi eredményei a következők:

Az "Y" generáció tagjainak 56 százaléka kész külföldre utazni a megfelelő állás kedvéért - ugyanez az arány az "X" generáció körében 43 százalék, a "baby boomer" generáció tagjai között pedig 32 százalék. A válaszokból az is kiderül, hogy a férfiak inkább hajlandóak költözni, mint a nők.

Ami a gazdaság egyes szektorait illeti, a munkavállalási célból akár másik országba költözni is hajlandó dolgozókat a legnagyobb számban a vendéglátás (57 százalék), az olaj- és gázipar (56 százalék), az informatika (56 százalék) valamint a (természet)tudományok (55 százalék) területén találjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külföldre költözés legjelentősebb akadálya a válaszadók 56 százaléka szerint a család és a barátok; ezt követik a nyelvi korlátok (20 százalék), a költözés költsége (12 százalék) valamint a kulturális különbségek (5 százalék).

A másik földrészre költözést az esetek többségében inkább az új élmények, tapasztalatok utáni vágy, semmint a végleges lakóhelyváltás szándéka vezérelné, legalábbis erre utal, hogy a válaszadók 51 százaléka maximum három évig maradna ott.
A felmérésben résztvevők több mint egyharmada (38 százalék) véli úgy, hogy az átlagostól jelentősen eltérő feltételek mellett dolgozik. A legtöbben (37 százalék) a túl hosszú munkaidőre panaszkodnak, ezt követi a szokatlan munkaidő (20 százalék), a túlzottan sok utazás (17 százalék), a több munkahely (13 százalék) valamint az, ha valaki a munkája miatt az otthonától távol kénytelen élni (8 százalék).

Az átlagostól jelentősen eltérő feltételek mellett dolgozók több mint egynegyede (28 százalék) érzi úgy, hogy ezt legfeljebb még egy évig képes folytatni. Az így dolgozók majdnem fele (41 százalék) ugyanakkor állítja, hogy a szokatlan körülményeket bármeddig el tudja viselni.

"Az egykor egy meghatározott régióhoz vagy országhoz kötődő készségek, ismeretek ma már a világ számos különböző pontján hasznosíthatók, ami azt jelenti, hogy a mobilitás egyre fontosabb szerepet játszik a karrier alakulása szempontjából. Az olyan gyorsan bővülő szektorokban, mint a pénzügy, az egészségügy, a természettudományok vagy a mérnöki/műszaki terület, igen sokszínű globális munkaerőigény tapasztalható, ami komoly karrierlehetőségeket és személyes eredményeket kínálhat azok számára, akik hajlandóak munkavállalási célból akár egy másik országba költözni" - tette hozzá Jónás Anikó.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25