22 °C Budapest

Jön a zajadó, épülhetnek az autópályák

2011. június 7. 16:12

Megszavazta az Európai Parlament, hogy a tagállamok a jövőben a nehézgépjárművektől ne csak az infrastruktúra igénybevételéért szedhessenek díjat, ahogyan ma teszik, hanem az általuk okozott levegő- és zajszennyezés költségeit is megfizettethessék velük.

Az új szabályozás fontos eleme, hogy az újfajta bevételeket elkülöníthetnék a tagállamok a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek finanszírozására. Az "euromatrica-irányelv" szerint a forgalmi torlódások jobb kezelésének érdekében napszak szerint differenciálni lehetne a nehéz tehergépjárművektől szedett díjakat. Ezáltal csökkenteni lehetne a csúcsidőben közlekedő tehergépjárművek számát. A díjakban legfeljebb 175 százalékos eltérések lehetnek.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős tagja és egyben alelnöke szerint az új szabályozás érdeme, hogy lehetővé vált, a nehéz tehergépjárművek kifizessék az általuk okozott környezetszennyezés és a keltett zaj teljes költségeit. Az új szabályok emellett az árakon keresztül hatékonyabb logisztikai megoldások és kevésbé szennyező járművek alkalmazására késztetik a gazdasági szereplőket.

A jelenlegi szabályozás

A nehéz gépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló 1999-es úgynevezett euromatrica-irányelv európai uniós keretet alakított ki a nehéz tehergépjárművektől szedhető útdíjak számára. Az irányelv engedélyezi, miközben kötelezővé nem teszi, hogy a tagállamok a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre (tehát már a kisebb tehergépjárművekre is) - a jogszabály szóhasználatával élve - "úthasználati díjat" (időalapú, például napi, heti vagy éves díj) vagy "használati díjat" (távolságalapú, például kilométerenkénti díj) vessenek ki, azzal a feltétellel, hogy ezzel nem valósíthatnak meg diszkriminációt, és a beszedett díjak nem haladhatják meg azt a mértéket, amely a közúti infrastruktúra karbantartásához és időszakos felújításához feltétlenül szükséges.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az 1999-es euromatrica-irányelv kifejezetten tiltja másféle költségek figyelembevételét, így nem háríthatók át a közlekedés résztvevőire a társadalom egésze és az adófizetők által viselt úgynevezett külső költségek, például a levegőszennyezés és a zajártalom költségei. Ezért volt szükség az irányelv felülvizsgálatára.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?