18 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik országban jár a legkevesebb szabadnap

2011. május 3. 17:02

Világviszonylatban a középmezőnyben foglal helyet a magyar dolgozó a maga átlagosan 44 szabadnapjával. Betegszabadságunk a bolgárok átlagos 22 napját meg sem közelíti. Az Economist összeállítása szerint Kínában évi 21 szabadnap jár a munkavállalóknak.

A piros betűs ünnepek tekintetében a japánok nyernek, 16 nap jár így az ottani munkavállalóknak. Mi Maximum 10 napot tölthetünk ezen a jogcímen otthon, ami átlagosan 8 napra modusul a Pénzcentrum.hu számításai szerint. Az idei év különösen szerencsétlen az ünnepnapok fele ugyanis hétvégére esik, így csak 5 napot kapunk. Az angolok idén viszont szerencsésebbek, az alap 8 munkaszüneti nap mellé kaptak még egyet a múlt heti hercegi esküvő tiszteletére.

Forrás: Economist, Pénzcentrum.hu


Szabadságokat nézve a hazai 26-os átlag sem számít kevésnek (KSH), csak Franciaországban van ennél több szabadsággal töltött nap. Amerikában ugyan nincs törvényileg előírt kötelező szabadság, de a munkáltatók átlagosan évi 15 napot fizetnek a munkavállalóiknak. Kínában 10 nap szabadság jár a munkavállalóknak, de ez is csak 10 év munkaidő után, az előtt csak 5 napot fizetnek a munkaadók.

Mi a helyzet a betegszabadsággal?

Betegszabadságok tekintetében is nagy eltérés van az országok között: a legtöbb betegszabadságot a bolgárok veszik ki, ezzel az összes nem munkával töltött napok számában át is veszik a vezetést. Összesen 55 napot töltenek ők munkán kívül. Ahogy egy régi kommunista mondás tartja: "Ha ők úgy tesznek, mintha fizetnének, mi úgy teszünk, mintha dolgoznánk!". A kínai és a japán munkavállalók viszont kénytelenek a rendes szabadságuk idejében kigyógyulni a betegségükből, náluk nincs fizetett betegszabadság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?