13 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik országban jár a legkevesebb szabadnap

2011. május 3. 17:02

Világviszonylatban a középmezőnyben foglal helyet a magyar dolgozó a maga átlagosan 44 szabadnapjával. Betegszabadságunk a bolgárok átlagos 22 napját meg sem közelíti. Az Economist összeállítása szerint Kínában évi 21 szabadnap jár a munkavállalóknak.

A piros betűs ünnepek tekintetében a japánok nyernek, 16 nap jár így az ottani munkavállalóknak. Mi Maximum 10 napot tölthetünk ezen a jogcímen otthon, ami átlagosan 8 napra modusul a Pénzcentrum.hu számításai szerint. Az idei év különösen szerencsétlen az ünnepnapok fele ugyanis hétvégére esik, így csak 5 napot kapunk. Az angolok idén viszont szerencsésebbek, az alap 8 munkaszüneti nap mellé kaptak még egyet a múlt heti hercegi esküvő tiszteletére.

Forrás: Economist, Pénzcentrum.hu


Szabadságokat nézve a hazai 26-os átlag sem számít kevésnek (KSH), csak Franciaországban van ennél több szabadsággal töltött nap. Amerikában ugyan nincs törvényileg előírt kötelező szabadság, de a munkáltatók átlagosan évi 15 napot fizetnek a munkavállalóiknak. Kínában 10 nap szabadság jár a munkavállalóknak, de ez is csak 10 év munkaidő után, az előtt csak 5 napot fizetnek a munkaadók.

Mi a helyzet a betegszabadsággal?

Betegszabadságok tekintetében is nagy eltérés van az országok között: a legtöbb betegszabadságot a bolgárok veszik ki, ezzel az összes nem munkával töltött napok számában át is veszik a vezetést. Összesen 55 napot töltenek ők munkán kívül. Ahogy egy régi kommunista mondás tartja: "Ha ők úgy tesznek, mintha fizetnének, mi úgy teszünk, mintha dolgoznánk!". A kínai és a japán munkavállalók viszont kénytelenek a rendes szabadságuk idejében kigyógyulni a betegségükből, náluk nincs fizetett betegszabadság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?