27 °C Budapest

Jövőre kevesebb szabadnapot kapunk?

Pénzcentrum
2011. április 26. 04:44

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezik A kormány a Széll Kálmán terv bürokrácia-csökkentő programjának első részeként, a foglalkoztatás adminisztrációjának visszafogásával 45,7 milliárd forinttal könnyítené a vállalkozások terheit. A tervezett intézkedések többek között tartalmazzák a könnyebb elbocsátás lehetőségét, a bérpótlékok csökkentését, esetleg megszüntetését és a fizetett szabadságok csökkentését is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt csütörtökön tette közzé a vállalkozásokra nehezedő bürokratikus terhek csökkentését célzó program első részét, amelynek hatásaként a vállalkozások ilyen terhei 100 milliárd forinttal csökkennének - a minisztérium becslései szerint. Ennek mintegy felét a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentése tenné ki.


A tervek szerint ezentúl egyetlen adattal, például adóazonosító számmal bejelenthető lenne a munkavállaló, egyszerűsödne az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációja, nem lenne kötelező az üzemi tanács és egyszerűbben lehetne elbocsátani a dolgozókat. A munkaviszonnyal kapcsolatos intézkedések között pedig szerepel a fizetett szabadságnapok számának lehetséges csökkentése is arra alapozva, hogy a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap a szabadság, míg nálunk életkortól függően 20-30 nap.

A feltörekvő európai országokban valóban a 20 munkanap fizetett éves alapszabadság az általános. A törvényi megfogalmazásban azt illetően van eltérés, hogy a szabadság munkanapokra vagy naptári napokra értendő, az állami ünnepeket be kell-e számítani, illetve egyes országokban a törvény a közszférában, bizonyos foglalkozások, fogyatékosság stb. esetén a minimumnál meghatározottan több napot ír elő. Nem számít bele az alapszabadságba a gyermekek után járó pótszabadság, a kollektív szerződésben pedig általában el lehet az alaptól térni, a 20 nap csak a minimum előírás.

 


Felülvizsgálnák továbbá a bérpótlékokat, az éjszakai és hétvégi pótlékok csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek, mivel a Minisztérium úgy látja, a környező országokban a pótlékokkal is szűkmarkúbbak. Mindezen intézkedések jogszabályi hátterét 2011. június 30-ai határidőig teremti meg a kormány.

A bürokrácia-csökkentő program második, 400 milliárd forintos javaslati csomagját 2011. augusztus 31-ig kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Könnyebb lesz kirúgni a munkavállalókat

Bővítené a kormány azoknak az indokoknak a körét, amelyekre hivatkozva ki lehetne rúgni a munkavállalókat. Felülvizsgálnák a bérpótlék, a végkielégítés, illetve a felmondási idő csökkentésének a lehetőségét is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?