26 °C Budapest

Jövőre kevesebb szabadnapot kapunk?

Pénzcentrum
2011. április 26. 04:44

A fizetett szabadságnapok csökkentését tervezik A kormány a Széll Kálmán terv bürokrácia-csökkentő programjának első részeként, a foglalkoztatás adminisztrációjának visszafogásával 45,7 milliárd forinttal könnyítené a vállalkozások terheit. A tervezett intézkedések többek között tartalmazzák a könnyebb elbocsátás lehetőségét, a bérpótlékok csökkentését, esetleg megszüntetését és a fizetett szabadságok csökkentését is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt csütörtökön tette közzé a vállalkozásokra nehezedő bürokratikus terhek csökkentését célzó program első részét, amelynek hatásaként a vállalkozások ilyen terhei 100 milliárd forinttal csökkennének - a minisztérium becslései szerint. Ennek mintegy felét a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztráció csökkentése tenné ki.


A tervek szerint ezentúl egyetlen adattal, például adóazonosító számmal bejelenthető lenne a munkavállaló, egyszerűsödne az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációja, nem lenne kötelező az üzemi tanács és egyszerűbben lehetne elbocsátani a dolgozókat. A munkaviszonnyal kapcsolatos intézkedések között pedig szerepel a fizetett szabadságnapok számának lehetséges csökkentése is arra alapozva, hogy a közvetlen versenytárs országokban életkortól függetlenül 20-25 munkanap a szabadság, míg nálunk életkortól függően 20-30 nap.

A feltörekvő európai országokban valóban a 20 munkanap fizetett éves alapszabadság az általános. A törvényi megfogalmazásban azt illetően van eltérés, hogy a szabadság munkanapokra vagy naptári napokra értendő, az állami ünnepeket be kell-e számítani, illetve egyes országokban a törvény a közszférában, bizonyos foglalkozások, fogyatékosság stb. esetén a minimumnál meghatározottan több napot ír elő. Nem számít bele az alapszabadságba a gyermekek után járó pótszabadság, a kollektív szerződésben pedig általában el lehet az alaptól térni, a 20 nap csak a minimum előírás.

 


Felülvizsgálnák továbbá a bérpótlékokat, az éjszakai és hétvégi pótlékok csökkenhetnek vagy meg is szűnhetnek, mivel a Minisztérium úgy látja, a környező országokban a pótlékokkal is szűkmarkúbbak. Mindezen intézkedések jogszabályi hátterét 2011. június 30-ai határidőig teremti meg a kormány.

A bürokrácia-csökkentő program második, 400 milliárd forintos javaslati csomagját 2011. augusztus 31-ig kell a kormánynak az Országgyűlés elé terjesztenie.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Könnyebb lesz kirúgni a munkavállalókat

Bővítené a kormány azoknak az indokoknak a körét, amelyekre hivatkozva ki lehetne rúgni a munkavállalókat. Felülvizsgálnák a bérpótlék, a végkielégítés, illetve a felmondási idő csökkentésének a lehetőségét is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?