Könnyebb lesz kirúgni a munkavállalókat

2011. április 21. 18:42

Bővítené a kormány azoknak az indokoknak a körét, amelyekre hivatkozva ki lehetne rúgni a munkavállalókat. Felülvizsgálnák a bérpótlék, a végkielégítés, illetve a felmondási idő csökkentésének a lehetőségét is.

A kormány célja, hogy a mikro- és kisvállalkozások a lehető legkönnyebb módon vehessék fel, és bocsáthassák el a munkavállalókat. A felmondási indokok alátámasztása a vállalkozásoktól komoly és mindkét félre nézve méltánytalan erőfeszítéseket igényel, amelynek társadalmi hasznossága kétséges - áll a Széll Kálmán Terv Bürokrácia-csökkentő programjában. A jövőben nem kellene a munkáltatóknak negatív értékítéletet tartalmazó nyilatkozatot kiállítaniuk a munkavállalóról és a saját vállalkozásuk gazdasági eredménytelenségéről sem ahhoz, hogy el tudják bocsátani a dolgozóikat - olvasható ki a dokumentumból. Egyelőre ugyanilyen ködös elképzelés az is, hogy a munkáltatókat ésszerűtlen esetekben mentesítenék a kárfelelősség vállalása alól.

A munkáltatók irritációját csökkentő lépésnek állítja be a kormány, hogy a munkaidőkeretről is szabadabban lehetne a jövőben rendelkezni. A munkaidő-beosztás szabályai jelenleg igen bonyolultak, főként egy hektikus munkavégzést igénylő kisvállalkozásnál. A foglalkoztatást jelentősen javítaná, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48/60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezne meg éves munkaidő keretet figyelembe véve. Az intézkedés feleslegessé teszi a rendkívüli munkavégzés elrendelését, és rugalmassá teszi a pihenőidő kiadását, csökkentve az adminisztrációs kötelezettség irritációs hatását.

Felülvizsgálná a kormány az éjszakai és hétvégi bérpótlékot, a végkielégítések és a felmondási idő csökkentésének lehetőségeit is. A folyamatos üzemű vállalkozásoknál az 5,5 munkanapos munkahét bevezetését is lehetővé tennék.

Számos munkakör esetében eltörölné a kormány a felesleges képesítési követelményeket, amitől 100 ezer új munkahely létrejöttét várja. Az intézkedés lehetőséget biztosít a szakképzetlen munkavállalóknak. A vállalkozók olcsóbban tudnák betölteni a munkakört, mert a garantált bérminimumot csak a szakképzettséggel rendelkezőknek kell megfizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szükséges jogszabály-módosításokat június 30-ig készíti el a kormány.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25